Oświadczenie o zmianie zasad i postępowaniu w związku z dyskusjami o składzie i używaniu narkotyków oraz naruszeniem dóbr osobistych na łamach portalu Elten Network
Back to Archiwum Eltena#1 pajper
Drodzy Eltenowicze!
W wątku pt. "palenie papierosuw, picie alkocholu, używanie narkotykuw, oraz uzależnienie się od lekuw przez osoby niepełnosprawne." znajdującym się na forum "Środowisko Niewidomych" grupy "Polska Społeczność Eltena" doszło do dyskusji o składzie i sposobie użytkowania narkotyków, połączonej z ciągnącą się na 252 wpisy kłótnią, w której trakcie doszło do wielokrotnego lekkiego i trzykrotnie poważnego naruszenia dóbr osobistych innych użytkowników, zgodnie z definicją Kodeksu Cywilnego, art. 23.
Regulamin Eltena nie zabrania bezpośrednio tego typu dyskusji, dlatego w tym miejscu umieszczam odpowiednie doprecyzowanie, informując jednocześnie, że zostanie ono wdrożone do regulaminu Eltena w wersji 2.4.
W porozumieniu z moderacją, zgodnie z punktem VII.2 regulaminu:
2. W wypadku nie uwzględnienia konkretnej sytuacji w niniejszym regulaminie, decyzję o szkodliwości rzeczonego czynu podejmuje autor w porozumieniu z Radą Starszych i/lub jednostką pokrewną.
Ustaliliśmy, że tego typu dyskusje nie będą akceptowane na forach portalu, zgodnie z definicjami zawartymi w regulaminie, sekcja I.
Dyskusja od wpisu 93 we wspominanym wątku została usunięta, a kolejne jej wznowienia będą uważane za sprzeczne z regulaminem, z odpowiednimi konsekwencjami.
Jednocześnie informuję, że w niniejszym wątku doszło do trzykrotnego bezpośredniego, poważnego naruszenia dóbr osobistych użytkownika denis333. Inną rzeczą jest niechęć do danej osoby, co z resztą prezentowane było w trwającej dyskusji przez niemal wszystkie zaangażowane strony wielokrotnie, a czym innym bezpośrednie obrażanie użytkownika danym słownictwem lub wyciąganie na światło dnia drażliwych i zdecydowanie prywatnych kwestii, którego dopuścili się użytkownicy mustafa oraz polarus.
Przypominam, że z godnie z regulaminem Eltena, punkt V.7.
7. W wypadku rażącego naruszenia dóbr osobistych przez innego użytkownika portalu, na wniosek poszkodowanego rada starszych może złożyć zawiadomienie popełnienia przestępstwa do organów ścigania.
Materiał dowodowy został przeze mnie zabezpieczony zgodnie z przywołanym ustępem, tak też będę postępował z podobnymi sytuacjami w przyszłości.
Naprawdę są tematy, o których trudno opiniować, bardzo drażliwe i delikatne. Są też jednak zachowania, które po prostu nie powinny mieć miejsca na forum publicznym. Do moderacji od wczorajszego dnia w sprawie rzeczonego wątku wpłynęły wnioski od szesnastu niezależnych użytkowników, co, z przykrością stwierdzam, jest precedensem w całej historii Eltena.
Nie mogę wręcz pozbyć się wrażenia, że była to pierwsza sytuacja, w której Eltenowicze byli aż tak jednomyślni.
Nie chcę w tym miejscu ani oceniać, ani krzywdzić którejkolwiek ze stron złym słowem. Uważam jednak, że przestrzenią dla pewnych dyskusji, skoro już muszą mieć miejsce, powinny być prywatne konwersacje i grupy. Bo nawet jeśli da się wykazać, że nie naruszają one prawa Polski, z pewnością naruszają prawa moralne, a przecież na Eltenie znajdują się nie tylko osoby niepełnoletnie, ale takie o słabszej psychice, z mniejszymi lub większymi problemami z tytułu niepełnosprawności. Myślę więc, że szacunek do tej społeczności wymaga także pewnych zachowań, o co oficjalnie w tym miejscu apeluję.
Z uszanowaniem,
Dawid Pieper
Administrator Elten Network
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#2 pajper
Drodzy Eltenowicze.
Widzę, że dyskusja i kłótnia przeniosła się ze wspominanego wątku do niniejszego, tracąc już całkowicie merytoryczność. Wpisy te (w liczbie sztuk 96) zostały usunięte.
Nie chcę wnikać w niczyje życie prywatne ani oceniać podejmowanych decyzji bez znajomości tematu. Są jednak tematy, których zwykła ludzka kultura każe unikać. I nie chodzi mi tu o argumenty o słuszności lub nie, efektach bądź przyczynach brania narkotyków czy innych substancji.
Dodam, że osobiście zgadzam się z częścią podnoszonych tu argumentów. Zgadzam się, że zwykle zakazany owoc tym bardziej pociąga, że lepiej edukować, niż zabraniać, a ludzie i tak po swojemu sobie poradzą, niestety. W żaden sposób nie usprawiedliwia to jednak uporu niektórych w podawaniu składu jakby na przekór wszystkim.
Jak było wspomniane w dyskusji prowadzonej w niniejszym wątku, jeśli chcecie o tym rozmawiać, są zamknięte grupy, prywatne wiadomości. Przecież możecie utworzyć odpowiednie forum i dyskutować, o czym tylko chcecie. Tylko właśnie na tym polega różnica, której niektórzy nie potrafią dostrzec, między forum prywatnym a publicznym.
A to, że znajdą się w sieci fora, na których taki temat jest oficjalnie poruszany? No cóż, tajemnicą Poliszynela jest, że w Internecie można znaleźć fora złoczyńców i kupić nielegalnie broń. Czy to znaczy, że powinniśmy na forum "Kupię/sprzedam" zacząć umieszczać ogłoszenia typu "Sprzedam AK47" albo "Mam w piwnicy cztery bomby, ktoś chętny"?
Inną sprawą jest kaliber podnoszonych argumentów i ingerencji w życie prywatne.
Jeśli jest niektórym tu tak źle, my naprawdę nie trzymamy, nie jesteśmy sektą. Wiem, że obrażanie mnie i moderacji stało się sportem Eltenowiczów, ale nie jest to w żaden sposób wyjaśnieniem. I piszę tu oficjalnie, że jeśli mają niektórzy tak zamiar sobie pogrywać, naprawdę spotkamy się w sądzie, owszem, z oskarżenia prywatnego z art. 212 i 216 Kodeksu Karnego.
Dodam, że w sprawie usuniętej dyskusji otrzymałem 16 zgłoszeń. Krzyczy się tutaj, nazywając układ Eltena totalitaryzmem. Ale wygląda na to, że dla niektórych demokracja nie jest głosem większości, tylko głosem konkretnie ich.
Użytkownicy Camila i polarus otrzymują oficjalne ostrzeżenie za:
1. Wznawianie usuniętej dyskusji i kłótni mimo podanego stanowiska,
2. Obrażanie innych użytkowników oraz członków administracji programu,
3. Wyciąganie na światło dnia spraw prywatnych innych użytkowników.
Także użytkownika denis333 proszę w tym miejscu o zaprzestanie dyskusji. Nie wydaję tu ostrzeżenia, bo w trakcie wątku rzeczywiście była to głównie, ale nie tylko, obrona przed atakiem. Nie zmienia to jednak faktu, że było to dalsze ciągnięcie dyskusji mimo podanego stanowiska, które to ciągnięcie z resztą nie przynosiło żadnych efektów prócz jeszcze większej ilości wpisów. Następnym razem takie działanie będzie się wiązało z ostrzeżeniem.
Z uszanowaniem,
Dawid Pieper
#3 pajper
Informuję, że użytkowniczka Camila została zbanowana na okres tygodnia za ponowny nawrót do sprawy i obrażenie, akurat w tym wypadku mnie.
Poprzedni wpis pozostaje aktualny.
Wszystkie usunięte przeze mnie wpisy, tak teraz jak poprzednio, zostały przeze mnie zachowane.
PS. Przekonywano mnie tutaj o tym, że żaden sędzia nie będzie chciał poprowadzić takiej sprawy, nie ma dowodów itp. I przyznam się, że to dziwne.
Bo skoro tak, to poco to pisać? Generalnie ja bym, jako strona takiego sporu, cieszył się z faktu i nie rozdmuchiwał sprawy, bo i tak sprawy by nie było.