Kulinaria, czyli wszystko o daniach, przekąskach i deserach z gorącej hiszpanii.

Hiszpańskie przekąski

Started by Amparo 14 posts last post 6 years ago

Nie znam niestety zbytnio hiszpańskiej kuchni, ale ostatnio zdażyło mi się zjeść Churros, to są takie słodkie paluchy, które smakują ni to jak pączki, ni to jak faworki i można je jeść po prostu z cukrem, albo polać jakimś słodkim sosikiem, np. czekoladowym. Następny krok to znalezienie przepisu i zrobienie ich samodzielnie, choć podobno nie jest to łatwe.

To aby napewno hiszpańskie?
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

A z Jakiego to regionu, kastylii, czy może z andaluzji?
May the force be with you!

Nie mam bladego pojęcia, ale na 100% jest z Hiszpanii.

Z Hiszpanią kojarzy mi się surowa dojrzewająca przyprawiona wieprzowa kiełbasa choriso. Niezłe są też sery podpuszczkowe. @Martinus, te przekąski, o których pisała Amparo, to specjalność Walencji i festiwalu Fallas.
Ziarnko złota znaleźć można, ale ziarnka czasu - nigdy.LINE Przysłowie chińskie.LINE

No to nie wiele się pomyliłem.
May the force be with you!

Chorizo jest świetna, to fakt.

Popularnymi hiszpańskimi przekąskami są też tapas. Najczęściej nieduże,różnorodne, podawane w barach.
Ziarnko złota znaleźć można, ale ziarnka czasu - nigdy.LINE Przysłowie chińskie.LINE

Dziś nabyłam churros. Jak skosztuję, podzielę się wrażeniami. Są w kształcie pręta o przekroju gwiazdy. Więcej - po degustacji.

OOOO, super, że będziesz miała okazję skosztować!

Też się cieszę. Jestem ciekawa. Dam info.

Tadaaam! Churros są smaczne. Mrożone miałam. Lekko pączkowy smak, ale są niesłodkie. 3 minuty się smaży na oleju. No, wolałabym, żeby mniej tłuste były. Odsączyłam i na pewno lepszy efekt. Może kiedyś spróbuję je przysmażyć na beztłuszczowej. Może nie zmarnuję... ;) Ogólne wrażenie - mega na plus. Pewnie jakimś gościom zaserwuję.

Smacznego.
-- (Mimi):
Tadaaam! Churros są smaczne. Mrożone miałam. Lekko pączkowy smak, ale są niesłodkie. 3 minuty się smaży na oleju. No, wolałabym, żeby mniej tłuste były. Odsączyłam i na pewno lepszy efekt. Może kiedyś spróbuję je przysmażyć na beztłuszczowej. Może nie zmarnuję... ;) Ogólne wrażenie - mega na plus. Pewnie jakimś gościom zaserwuję.

--
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

Dzięki. Spróbowałam usmażyć je bez tłuszczu. Udało się. Tyle, że trzeba dłużej smażyć i często obracać coby chrupkie były.