EltenLink

Sposób na przyprawy, a raczej ich ułożenie w kuchni i rozpoznawanie

Back to W kuchni

#81 tomecki

No to system z woreczkami strunowymi kupuję! wzorków robić nie będę, bo Lookout, zwłaszcza po ostatniej aktualizacji się naprawdę dobrze spisuje.

2023-08-21 22:24

#82 Numernabis

tylko są dwa rodzaje woreczków, jedne trzeba ręcznie zaciskać na całej długości, a są takie z suwaczkiem i te się sprawują świetnie

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2023-08-21 22:45

#83 tomecki

Wiem. Z rozpędu napisałem o strunowych, ale chodziło mi o te z suwakiem.

2023-08-22 00:22

#84 Kat

Muszę zgodzić się z Julitką, niestety, jeśli używa się wielu różnych przypraw i na każdej torebce i woreczku strunowym miałoby się zastosować system kropek, kresek itd. to chyba najpierw trzeba byłoby to gdzieś spisać, bo początkowo nie sposób spmiętać, że na ziołach prowansalskich mamy 3 kropki poziome, na papryce słodkiej 4 w pionie, a na bazylii jeszcze coś innego.

"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
2023-08-22 13:37

#85 balteam

Jak pisałem, farbą litery np. pieerwsząi ostatnią

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2023-08-22 15:59

#86 sanklip

Taki stojaczek ogarnęłam. Kręcony jakby statyw na deseczce, do którego wzdłuż się słoiczki wkłada - one są w zestawie. Brajlem to podpiszę Aha, słoiczki mają dziurki, co ułatwia kontrolowanie ilości sypanej przyprawy. Taki przyprawnik mam na sztuk 12, ale są i na 4 i na 20 pewnie też.
Pieprz i sól mam w takich małych młynkach ręcznych.

Sygnatura:

Cis najzieleńszy jest zimą;
ma zwyczaj śpiewać kiedy płonie.

Heilung -
"Norupo".
2023-09-02 03:57

#87 Snajper22

Ja mam taki przyprawnik na 20 słoiczków. Jeśli to jest to samo, co tu było wspominane, to dla znających cyfry czarnodrukowe, to na każdym spodzie słoiczka jest wypukła cyferka, niestety bardzo mała. Mi udało się rozpoznać te najbardziej potrzebne.
Później to już kwestia odkładania słoiczka zawsze w tą samą, że tak powiem dziurkę i zapamiętanie tego gdzie jaka przyprawa. :)

"Czy ty jesteś bardzo odważny? - Średnio. - A co zrobiłeś najodważniejszego w swoim życiu? - (...) Wstałem dziś rano."
Cormac McCarthy, "Droga"
2023-09-02 15:31

#88 sanklip

To ja cyferek na swoich słoiczkach nie mam. A fajne to jest, bo z automatu stanowi pewne ułatwienie - mówię o tych wypukłych cyfrach.

Sygnatura:

Cis najzieleńszy jest zimą;
ma zwyczaj śpiewać kiedy płonie.

Heilung -
"Norupo".
2023-09-08 03:37

#89 Snajper22

Fajne, tylko, że te cyferki to bardzo malutkie, i mi udało się tylko rozpoznać 7, 11, 1, 17, 2 oraz 10.

"Czy ty jesteś bardzo odważny? - Średnio. - A co zrobiłeś najodważniejszego w swoim życiu? - (...) Wstałem dziś rano."
Cormac McCarthy, "Droga"
2023-09-20 19:46