Transcription
Dzień dobry, co do głośników Bluetooth, to tak, jest na YouTubie taki kanał, tu by się przydał załącznik tekstowy, Clawinet Junkie, Clawinet Junkie, C-L-A-V-I-N-E-T, J-U-N-K-I-E, to jest pisane razem, gość opisuje właśnie różne głośniki Bluetooth, a co najważniejsze, przedstawia próbki tych głośników, ma mikrofony binauralne i tymi mikrofonami binauralnymi nagrywa głośniki.
Gość średnio jeden film co parę dni daje z nowymi głośnikami, także tych głośników naprawdę ma dużo, bo on to robi już od kilku ładnych lat, więc tych głośników naprawdę jest kilkaset już u niego na kanale, poza tym ma swoją stronę, na której ma kilka takich próbek jakby muzycznych i przez każde głośniki te same próbki muzyczne gość przepuszcza,
więc można sobie porównać.
Bezpośrednio z tych samych mikrofonów, w takich samych ustawieniach, przy tej samej muzyce, kilka różnych głośników, strona jest jakoś tam dostępna, bo prowadzi do filmików na YouTubie, takich niepublicznych, także bardzo fajnie gość to opisuje, oczywiście po angielsku opisuje, ale bardzo prostym językiem i takim dość łatwym do zrozumienia zresztą,
nawet jeżeli nie znamy języka, to zawsze jest tak, że jeżeli, zawsze w tytule jest powiedzmy, nie wiem, załóżmy JBL Charge 3, VS, nie wiem, Beoplay, A1 załóżmy, czyli zawsze najpierw w prezentacji będzie ten JBL Charge 3, potem będzie tam jakiś kolejny, ten właśnie Beoplay A1.
Jeżeli jest w tytule filmiku tylko jeden głośnik, nie wiem, powiedzmy JBL Go 2,
ostatnio był, to też, jeżeli ktoś będzie porównywał ten głośnik do innych, to zawsze będzie najpierw ten głośnik, a później jakiś tam inny.
Też mówi, jaki to jest głośnik, choć, no, jeżeli ktoś nie zna angielskiego, może mieć problem z wyłapaniem, cóż to za głośnik może być, ten, do którego porównywany jest JBL.
Niemniej JBL zawsze jakby będzie na początku tych próbek, więc tutaj można to sobie w miarę łatwo sprawdzić.
Jest jeszcze jedna rzecz, która mnie strasznie niepokoi.
Ostatnia.
Ostatnio w głośnikach przenośnych, bo niektóre firmy zaczynają robić głośniki, które mają tylko i wyłącznie Bluetooth, nie mają jacka, nie mają AUX-a.
W związku z powyższym, jeżeli mamy MP3, czy nie wiem, coś, co ma tylko jacka, no to do tego głośnika nie podłączymy.
Jest na przykład taki głośnik Bose Soundlink Micro, głośnik bardzo fajny, kosztuje co prawda ponad 400 zł, zdaje się, nawet nie, nie, nie, nie, nie 500,
ale ma 7x7 cm.
Czy 8x8, w każdym razie jest malutki, do kieszeni go można spokojnie schować, ale ma tylko i wyłącznie Bluetooth.
Nie ma w ogóle jacka, w związku z powyższym gra przede wszystkim bardzo fajnie, jak na taki mały głośnik.
Nie wiedziałem, że w ogóle da się taki dźwięk osiągnąć w tak małym pudełeczku, z takiego małego pudełeczka.
Niemniej jakoś się to Panom z Bose'a udało.
Bo naprawdę głośnik gra, gra bardzo fajnie.
No, tylko, że ma tylko i wyłącznie Bluetooth.
I tak samo jest taka firma też, Banko Lufsen, Beoplay i oni też robili, zdaje się, to się nazywa Beoplay P1.
Głośnik w bardzo podobnej cenie, głośnik dosyć podobnie gra i też, chociaż chyba gorzej, jest troszkę droższy i też ma tylko i wyłącznie Bluetooth.
Nie ma w ogóle jacka.
Więc...
Niestety może być tak, że ten trend się będzie rozwijał.
Mam nadzieję, że jednak nie, ale może tak być i wtedy może być problem.
Znaczy problem, no fakt faktem, że teraz jeżeli mamy powiedzmy jakieś tam smartfony, coś, no to one tak czy tak ten Bluetooth mają.
Niemniej szkoda, gdyby te głośniki przestały mieć jacka, bo jednak jest jeszcze trochę sprzętów, również tych naszych dedykowanych.
Które Bluetootha nie mają?
Albo mają, ale niezbyt dobrego.
No, także to chyba tyle ode mnie w temacie głośników.
Bardziej ogólnie, sam się zastanawiam, jaki głośnik teraz chcę kupić, o ile w ogóle sobie kupować.
No i tyle, także pozdrawiam.