EltenLink

Książki, które wami wstrząsnęły".

Back to Literatura

#61 pawlink

To z dokumentalistyki dotyczącej niemieckich, nazistowskich obozów "Doktorzy z piekła rodem" autorstwa Vivien Spitz, oraz "I boję się snów" - Wandy Półtawskiej.

Edited 2021-04-11 16:02

#62 lwica

Hm. WYdaje mi się, że wszystkie książki dotyczące tamtych wojennych czasów, i obozów są mniej lub bardziej wstrząsające..

Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.
2021-04-11 16:04

#63 lwica

Zdecydowanie za dużo takich książek przeczytałam.
"Mamusiu dla czego"? To było smutne, i straszne...
A co do "Dziewczynki, która widziała zbyt wiele", zdaję się, że wypowiadałam się na ten temat w innym wątku, ale nie, zdecydowanie mną nie wstrząsnęła, choć to pewnie dla tego, że sama doświadczyłam wiele, to po pierwsze, a po drugie przed nią czytałam wiele mocniejszych książek.

Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.
2021-04-11 16:07

#64 pates

Mną wstrząsnęła sytuacja z "Latarnika". Wiem, że zaczytał się i nie zapalił światła, statek się rozbił, ale żeby od razu go wyrzucać że tak powiem na zbity pysk

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2021-04-11 16:14

#65 pawlink

Literacko-religijnie "Barabasz" Lagerkvista.

Edited 2021-04-11 16:15

#66 lwica

@pates rozumiem twój punkt widzenia, ale u siebie odczucie dotyczące latarnika określiłabym bardziej jako bycie zawiedzioną tym, co się stało, bo jednak liczyłam na coś innego.

2021-04-11 16:16

#67 Zuzler

Ja natomiast raczej rzekłabym "aha. No tak. DObra, idę poczytać "Igrzyska śmierci". :D

2021-04-11 16:16

#68 lwica

Zaliczyłabym jeszcze do tej wstrząsającej listy reportaże z cyklu "Wściekły pies", kilka historii, część bardzo przejmujących, część mam wrażenie nieco naciąganych, ale tak czy tak uważam, że warte przeczytania.

2021-04-11 16:20

#69 pawlink

Też literacko "Ptaki" i "Pałac lodowy" (autor Tarjei Vesaas) - ten drugi tytuł proponuję przesłuchać w wersji audio, która jest w DZDn, gdyż audiobook jest świetnie przeczytany i ma Doskonałą oprawę dźwiękową.

Edited 2021-04-11 16:20

#70 mikolajholysz

Blackout Marca Elsberga. Do przeczytania tej ksiązki nie zdawałem sobie sprawy, jak tragiczne w skutkach byłoby dla świata wyłączenie prądu, nawet niby niewinne, kilkudniowe.

w związku z przesiadką na Maca, prawie mnie tutaj nie ma. Inne sposoby kontaktu w wizytówce.
2021-04-11 16:21

#71 pates

@Lwica z tym Latarnikiem to jest tak, że przecież człowiek jest tylko człowiekiem, i niestety taka jego natura, że błędy popełnia, większe lub mniejsze.

2021-04-11 16:23

#72 lwica

@Pates, tak, ale sprawiedliwości generalnie nie ma, i to jest bardzo popularne, może dla tego nie jest aż tak wstrząsające.
W normalnym świecie też tak to działa, że jeśli w pracy popełnisz błąd, to albo poniesiesz jakieś konsekwencje, albo po prostu wylecisz.

2021-04-11 16:26

#73 pates

Blackout też czytałem, noi to jest właśnie tak że wydaje się takie ee tam, nie będzie prądu to co się stanie, a tutaj, wszystko się zmienia o 180 stopni.

2021-04-11 16:26

#74 magmar Archived

Zuzler chodzi o kolejne części książki dziecko zwane niczym

2021-04-11 16:27

#75 Zuzler

Nawet w przedmowie, Magmar, były wymienione, jeśli dobrze sobie przypominam.

Edited 2021-04-11 16:27

#76 grzegorzm

Jakiś czas temu przeczytałem Dziewczynaz sąsiectwa i powiem, że o ile opisy różnych zbrodni mnie nie przerażająto w tej książce było to takie, może nie przerażające,ale, ohydne albo nie wiem jak to określić, jeszcze mając świadomość, żepodobna chistoria wydarzyła się naprawdę.

2021-04-11 16:28

#77 magmar Archived

Dostałam jakiś dziwny skan.

2021-04-11 16:28

#78 mikolajholysz

Co ciekawe, na mnie "Pamiętnik satanisty" to prawie w ogóle wrażenia nie zrobił. Może gdybym przeczytał w wieku wczesnym gimnazjalnym, to sprawa by wyglądała inaczej.

Ja miałem tego dość sporo za małego dziecka, od, końcowa scena z "Czary Ognia" na cmentarzu chociażby.

w związku z przesiadką na Maca, prawie mnie tutaj nie ma. Inne sposoby kontaktu w wizytówce.
2021-04-11 16:29

#79 lwica

W ogóle kryminały są zazwyczaj wstrząsające, dla tego ich nie czytam. ;) Ale taka ich rola.

2021-04-11 16:29

#80 pawlink

Ze wstrząsów literackich jeszcze "doktor Faustus" Tomasza Manna (również gorąco polecam inne książki, a właściwie dzieła tego autora - gdyż są to zazwyczaj dosłownie i w przenośni wielkie pozycje) w zestawieniu z "Błogosławione piekło-wędrowanie doktora Faustusa" węgierskiego pisarza Laszlo Gyurko.

Edited 2021-04-11 16:30