Jak to się wszystko zmienia, czas zakupu szczepionek się zbliża, czas ich podawania również i oto co piszą:
cytat: Czasem jedna informacja wystarczy, by rynki oszalały z radości. W normalnych czasach są to informacje o zdecydowanych działaniach banków centralnych. Dziś doniesienia o sukcesach prac nad szczepionkami. Konsorcjum firm Pfizer oraz BioNTech ogłosiło wczoraj, że ich preparat jest skuteczny w ponad 90 proc. To oznacza, że na każdą dziesiątkę ochotników biorących udział w finalnej fazie testów klinicznych dziewięciu nie wykazało symptomów choroby po zakażeniu koronawirusem. – To wspaniały dzień dla nauki i ludzkości – cieszył się Albert Bourla, szef Pfizera. Na środę planowane jest podpisanie umowy z firmami Pfizer i BioNTech SE na dostawę szczepionek na koronawirusa – poinformował z kolei wczoraj premier Mateusz Morawiecki. – Chcę potwierdzić, że poprzez umowy, do których przystąpiliśmy latem tego roku, mamy razem z innymi krajami Unii Europejskiej równe prawo do korzystania z tych szczepionek na zasadzie proporcjonalnej do wielkości populacji – dodawał. Dotychczas eksperci starali się studzić oczekiwania pod adresem szczepionek na koronawirusa. Jeden z najważniejszych głosów czasu pandemii i weteran walki z wieloma chorobami zakaźnymi Anthony Fauci stwierdził wręcz, że będzie zadowolony, jeśli preparaty będą miały 60-proc. skuteczność. Na wieść o sukcesie Pfizera i BioNTechu w górę wystrzeliły najważniejsze europejskie indeksy. EURO STOXX 50, FTSE 100, CAC 40 i DAX – wszystkie do godzin popołudniowych zyskały pięć i więcej procent. Jednak nie ma jeszcze pełnych wyników badań klinicznych. Nie wiadomo więc, w jakim stopniu szczepionka chroni przed najcięższymi przypadkami zachorowań na COVID-19. Firmy zapowiedziały, że zwrócą się do amerykańskiej agencji rejestrującej leki (FDA) o zezwolenie na wprowadzenie szczepionki do obrotu w trybie awaryjnym dopiero po tym, jak zakończą dwumiesięczną obserwację pod kątem efektów ubocznych. To powinno nastąpić w trzecim tygodniu listopada.
źródło: Internetowy serwis z prasą dla osób niewidomych i słabowidzących e-kiosk wer. 2.01
to jest artykuł z Gazety Prawnej.
Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas. Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę. Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę. Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest.. Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku. Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy... Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
Jak to jest? Ja za przebywanie poza mieszkaniem bez maseczki na twrarzy dostaję mandat jako potencjalny nosiciel covida, ale pracodawca nie ma obowiązku informowania innych pracowników o przypadku covida w jego firmie, a co z tymi, któzy mieli bliski kontakt z zakażonym? Jak to się ma do mandatów za potencjalne narażenie innych w przypadku niemal pewnego niebezpieczeństwa zakażenia?
Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas. Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę. Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę. Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest.. Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku. Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy... Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
Mucha, nie zrozumiałeś, ja nie dostałęm mandatu, chodzi o absurd, otrzymujesz mandat za nie posiadanie maseczki mimo iż jesteś tylko potencjalnym nosicielem, a w firmie jest osoba zakażona i miałeś z nią bliski kontakt, często przebywałeś, rozmawiałeś, okazuje się, że to chory na covid, owsezm już jest na kwarantannie, ale Ty o tym nie wiesz, że to kwarantanna, bo właściciel firmy nie ma obowiązku powiadomić pracowników o takim fakcie i nie masz pojęci, że miałeśbliski kontakt z zakażonym i narażasz innych swoją osobą, a i Ty jesteś w niebezpieczeństwie i powinieneś iść na kwarantannę ewentualnie zrobić sobie testy, a tego nie zrobisz, bo nie masz bladego pojęcia, że miałeśkontakt zosobą chorą. I to jest właśnie absurd.
Mój kolega dostal ostatnio mandat za palenie w miejscu do tego dozwolonym, a nawet nakazanym, gdzie palić trzeba, a nawet nie można tam nie palić. I 5 osób obok niego stalo i sobie palili a dostał tylko on.
Sanepid w tym kraju nie robi wywiadów, na moim przykładzie, zadzwoniłem do sanepidu powiedziałem, że mamwirusa i, że pracóję z ludźmi w firmie. Zapytali jaka to firma i tam zadzwonili i w sumie to zkończyło się na tym, że zapytali z kim iałem kontakt od czasu wykrycia tego wirusa u mie więc oni powiedzieli, że znikim bo tak rzeczywiście było a to, że przed wykryciem już zarażałem to sanepidu nie interesowało.
To wymyślone przez kanał informacyjny na Yt Bądź na bierząco, a dlatego że na Yt niewolno używać pewnych wzrotów i mówić głośno o Covidzie, znaczy się można, tylko Yt za to demonetyzuje filmy, bo Yt chce być taki niby dla wszystkich, a psełdointeligentne algorytmy robią co mają robić i przez to według Youtube kontrowersyjne filmy są demonetyzwane, przez co niewygodne słowa trzeba zastępować innymi. -- (DJGraco): A czy ktoś może mi wyjaśnić dlaczego niektórzy mówią na koronkę Maurycy. Co ma piernik do wiatraka?
--
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
Misiek dokładnie. Taki jest cel wyszczepić wszystkich. Tylko że jak powiedział Cejrowski w jednym wywiadzie wyszczepić to można świnie w kojcu, a ludzi trzeba najpierw spytać czy sobie życzą tego procederu. --Cytat (misiek): Wybacz, ale to moje ciało i moja sprawa czy uważam za stosowne zaszczepić się, czy nie. -- (daszekmdn): Akurat z obowiązkowymi szczepieniami się zgadzam, aczkolwiek śmiesznie to wygląda w świetle tego, co nawet zarchiwizowane mam na kasecie, gdzie prezydent przed wyborami mówił, że sam się nie szczepi i to obowiązkiem nie będzie, gdy go wybiorą :D. Jakby ktoś niedowierzał lub nie pamiętał to mogę podrzucić nagranie.
Szczepić to się mogą psy, i to też nie zawsze. -- (kmicic92): Misiek dokładnie. Taki jest cel wyszczepić wszystkich. Tylko że jak powiedział Cejrowski w jednym wywiadzie wyszczepić to można świnie w kojcu, a ludzi trzeba najpierw spytać czy sobie życzą tego procederu. --Cytat (misiek): Wybacz, ale to moje ciało i moja sprawa czy uważam za stosowne zaszczepić się, czy nie. -- (daszekmdn): Akurat z obowiązkowymi szczepieniami się zgadzam, aczkolwiek śmiesznie to wygląda w świetle tego, co nawet zarchiwizowane mam na kasecie, gdzie prezydent przed wyborami mówił, że sam się nie szczepi i to obowiązkiem nie będzie, gdy go wybiorą :D. Jakby ktoś niedowierzał lub nie pamiętał to mogę podrzucić nagranie.
--
--Koniec cytatu
--
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
chłopak mojej mamy pracuje od początku w sklepie billa, z ludzmi, jeżdziu do pracy pociągami autobusami, i co? ani on sam ani nikt ogólnie tam nie miał i nie ma problemów. --Cytat (Lowca_Androidow): Tu nie chodzi Pajper o niewiarę, ale jest sporo sprzecznych informacji, ludzie również obserwują i stąd toniedowierzanie, ja sam niedowierzam, sporo ludzi znam, pracuję w firmie 100 osobowej, ani nikt nie zachorował, przynajniej nikt o tym nie wie, ani oni nikogo nie znają kto by zachorował, nikt u nich w rodzinie, ani u znajomych, a są to ludzie z Krkowa i okolic, we wrocławiu mam kuzyna który pracuje w jednostce wojskowej, sporo ludzi tam pracuje, mija się, znająsię i w sumie tylko On i Jego żóna mieli stwierdzonego wirusa i przeszli go praktycznie łagodnie, dzieci nie wykazały żadnych objawów, kuzynka z Wrocławia również pracuje w wojskowości, ale w biurze, nikt tam niechoruje, nikt nie zna osoby zakażonej. Jak na tak duże cyfry to dziwne, że nikt nikogo nie zna ktoby chorował. Oczywiście to żaden dowód, ale przyczyna niedowierzania w pandemię i niebezpieczeństwo jakim nas straszą.
Kolejny absurd, mamy zakrywać usta i nos w miejscach publicznych, ale z wyłączeniem: Gdzie nie trzeba zasłaniać ust i nosa? W lesie, parku, w zieleńcach, ogrodach botanicznych, ogrodach zabytkowych, w rodzinnych ogródkach działkowych i na plaży oraz w czasie podróży prywatnym samochodem.
CZyi, że co? W lesie, parku, na plaży się nie zarazimy?
Na dworze i tak jest mniejsze prawdopodobieństwo, że się zarazimy, moim zdaniem nakaz noszenia kagańców powinien być i wyłącznie wewnątrz budynków gdzie jest duże skupisko ludzi
Najzabawniejszy jest jednak ten zaaz przemieszczania się i godzina policyjna w sylwestra.
"Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niech przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja." - Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("