Wątki archiwalne

korona wirus

Started by Dominiczkin 846 posts last post 5 years ago Closed Page 42 of 43

Transcription

Co? No to ja już nie rozumiem, to będzie w końcu ta kwarantanna czy nie?

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

No właśnie, szczerze nie wiem, czy będzie, czy nie będzie. To jest jakieś dziwne, szczerze powiedziawszy. Będę musiał potem gdzieś jeszcze to przeszukać, te linki. Ale to gdzieś dziwne się robi.

Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

Transcription

No ale skoro tego miałoby nie być, to po co by sobie ktoś taki jemioł robić, no przecież to bezsens jest.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Chodzi o to, że to jest niezgodne z Konstytucją czy coś.

Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

Transcription

No ale ponoć słyszałem, że już było potwierdzenie, że to ma niby być, że coś tam, coś tam, a teraz nagle to, no to co? O co tu chodzi? Niech mnie ktoś w końcu oświeci. Ja coś szukałem na ten temat, ale nigdzie nie mogę tego znaleźć. Więc ja już nic nie rozumiem dokładnie. Zgłupiałem, jak mam być szczery.

Transcription

Nie no, słuchajcie, no przecież wygląda na to, że ta kwarantanna będzie, no bo ciągle o tym w wiadomościach mówią, więc pewnie ktoś plotkę puścił w internecie, jakiś, nie wiem, fałszywy, znaczy coś fałszywego napisał i tyle, no. Cały czas mówią, że będzie, no i są protesty pod Beskidzią na przykład, no to nie sądzę już, żeby to była w jakimkolwiek stopniu plotka.

Transcription

Co do wiadomości, to akurat nawet na YouTube mi się pokazywało, że nazywane to jest narodową kwarantanną. A to, co tam niektórzy ludzie po prostu takie ploty puszczają, bo na takie rzeczy to trzeba też uważać, bo nazywane jest to fake newsami czy tam różnymi. No i dlatego nawet mama mi wczoraj mówiła, że to jest potwierdzone, bo takie zarządzanie dali, czyli to będzie 28 grudnia, czyli jak mówione było. Tylko, że oni w radiu to inaczej, raczej w radiu czy telewizji. Jakoś to, raczej w internecie bardziej to można tam znaleźć na ten temat dużo. Mi się takie rzeczy pokazują, bo ja najczęściej na YouTube, a to z informacji różnych też oglądam, no i to jest to, że to jest akurat potwierdzone. A co do plotek, to nie warto w nie wierzyć i no, no i to tyle.

Muzyka rap jest mądra i pouczająca i trzeba skupić się na przekazie.??

Transcription

Tym bardziej, że mówię o tym cały czas, że ta kwarantanna będzie, więc nie sądzę, żeby ministerstwo zdrowia sobie takie jaja z tego robiło. Ludzie, no.

Transcription

O tej kwarantannie dowiedziałam się wczoraj wieczorem oglądając wiadomości na TVP1, ale jeszcze też od kolegi dowiedziałam się o tym, bo byliśmy umówieni na 28 grudnia właśnie z moim przyjacielem, żeby się tam z nim spotkać w trójkę. Mieliśmy tam do niego jechać, wszystko było już ogadane, tylko miałam autobusy sprawdzić, bo wiadomo w święta będą inaczej, pewnie autobusy jeździły. To skoro ma być zakaz przemieszczania się, to pewnie komunikacja miejska i PKS i różne środki transportu typu Uber, nie wiem, jakieś tam inne firmy taksówkarskie albo... Linie kolejowe, PKP, to na pewno też troszeczkę stracą na tym, bo ludzie nie będą wyjeżdżać w ogóle, chociaż większość tak się pewnie będzie ludzi buntować i będzie jeździło gdzie będzie chciało, gdzie będą chcieli. Ja sobie nie wyobrażam siedzieć całymi tygodniami w domu i tak już siedzę prawie cały tydzień w domu, że aż po prostu odczuwam taki dyskomfort, że mi głowa boli. Ja po prostu muszę wyjść na dwór, żeby się przyświetlić. Ja podejrzewam, że u mnie w mieście to raczej nikt nie będzie nikogo tam wyzywał, że ktoś tam wychodzi, się przemieszcza, że coś, no bo jednak u mnie to jest małe miasto, nie ma aż takiego ryzyka, żeby się zarazić tym wirusem, więc ja i tak raczej wychodzę. I wychodzić będę, ja planuję się spotkać na święta z moją siostrą, tak jak sobie to zaplanowałam i planu nie zamierzam zmieniać po prostu, więc ja mam to gdzieś, powiedziałam, państwo i polityka nie będzie nami rządzić, a w szczególności niepełnosprawnymi, bo co? Teraz myślą, że dają nam więcej. Te pieniądze, ten 500+, i co myślą, że teraz będą mogli od nas mandaty ściągać, jak będziemy się nie stosować do zaleceń, bo są w wielkim błędzie, bo te pieniądze nam się należą i że jesteśmy niepełnosprawni, no chociaż moglibyśmy jakąś tam też pracę podjąć, wiadomo, ale powinni się wstydzić, żeby z niepełnosprawnych w szczególności mandat. Ściągać, więc to tyle, co chciałam powiedzieć w tej sprawie, to tyle, pozdrawiam.

Życie z kimś jest łatwiejsze wtedy kiedy ktoś ciebie kocha bezgranicznie.

Transcription

Gosiu, ja bym, ja to rozumiem trochę inaczej, jeżeli chodzi o zakaz przemieszczania się, bo według mnie zakaz przemieszczania się jest wtedy, kiedy jest godzina policyjna w danych godzinach. To jest zakaz przemieszczania się. A to raczej 28, będzie, znaczy jak będzie od 28 narodowa kwarantanna, to nie będzie tak, że nie będzie można się przemieszczać, tylko będzie zalecenie, żeby nie wychodzić z domu. A zalecenie, a zakaz przemieszczania się to jest co innego, bo dla mnie zakaz przemieszczania się to jest wtedy, kiedy jest godzina policyjna i faktycznie ulice są patrolowane przez policję i wszystkich sprawdzają. To jest... Wtedy według mnie zakaz przemieszczania się. To będzie po prostu zalecenie, a zakaz faktycznie ma być w Sylwestra. To będzie zakaz przemieszczania się.

Transcription

Tylko słuchajcie, to jest chore trochę, bo Sylwester jest po to, żeby się bawić, żeby wyjść na koncert, a nie iść do domu przed, no sorry, cała barwa i siedzieć w domu, tak o, na dupie i nic nie robić, tak? Po to jest specjalnie, żeby mieć imprezę, zabawę, a nie żeby się słuchać debili. No, bodajnie to są debile i tu upręgo się, bo w sumie ma to być coś takiego, żeby nie wstrzymać się po nic złego w województwie, bo zamknięte będą tak samo hotele. Także to też słyszałem. A tu jest po prostu chore.

Transcription

Ale my nic już niestety z tym nie zrobimy. My sobie możemy mówić, że powinno być tak, a za nas decyduje góra. Niestety.

Transcription

Ja powiem tak, ze swojej strony, jeśli chodzi o to, dlatego moim zdaniem zakaz przemieszczania jest wtedy, jak jest na przykład właśnie, właśnie to będzie 31 grudnia tego roku, czyli będzie to godzina policyjna, a do 28 właśnie to będzie ta. No, czyli do 17 stycznia będzie narodowa kwarantanna, ale zakaz przemieszczania dotyczy tylko Sylwestra, a dalej potem, a innych dni już nie, jest po to to zrobione, żeby osoby się nie przemieszczały i tak dalej, czyli od 19 do 6 rano nie będzie można. A jeśli chodzi o komunikację między województwami i tak dalej, można to zauważyć, że na przykład ludzie się przemieszczają, ale nie w takiej ilości, jak jest to widziane, było widziane kiedyś, teraz ludzie to. Po prostu zakaz przemieszczania będzie zrobiony po to, żeby po prostu ludzie byli w domach, a nie gdzieś tam się przemieszczali i to też ma być po to, żeby po prostu uniknąć danych zarażeń tego wirusa i tak dalej. No, to jest właśnie to. Po to jest to zrobione. Cieszmy się tym, że nie ma na przykład tak jak w innych krajach, że jest całkowity lockdown i jest, no, jest, no, bardzo źle, a tutaj tak nie jest. No, jest może częściowo tak, ale nie jest tak całkowicie jak na przykład w Niemczech czy w jakichś tam innych krajach, które, no. Ja wiem, że gospodarze... Gospodarka na tym drzwi, ale to jest, to już nie, to już my tym nie decydujemy, a po pierwsze ten zakaz przemieszczania się będzie dotyczył wszystkich, nie też osób niepełnosprawnych, tylko po prostu będzie dotyczył wszystkich, czyli nie będzie to, nie będzie to też pominięte co do innych osób. I jeszcze... I jeszcze za nieprzestrzeganie takiego zakazu będzie groził mandat w wysokości ponad tysiąc złotych, a ponad tym więcej, jak ktoś nie będzie tego przestrzegał. Ale to tak tylko tak w ramach informacji. Pozdrawiam.

Transcription

Niech też rząd weźmie to pod uwagę, że jeśli w Sylwestra ludzie będą chcieli wyjść do sklepów, żeby zakupić sobie zapas na imprezę typu alkohol, jakieś tam przekąski czy coś, no to nie mają prawa zabronić w ogóle wychodzenia z domu, bo jak impreza się rozkręci, to wiadomo, że się alkohol, zapasy się skończą, no to wiadomo, nie? Więc na moje oni nie powinni nam tego zabraniać. To jest trochę chore. Powrót. Zakończ nagrywanie.

Życie z kimś jest łatwiejsze wtedy kiedy ktoś ciebie kocha bezgranicznie.

Transcription

Ale będzie w tym roku tak, że prawdopodobnie większość społeczeństwa, jeżeli chodzi o alkohol, to kupi go przed 19, żeby potem już nie musieć nigdzie wychodzić.

Transcription

Ja się zgadzam z poprzednikiem, rzeczywiście tak będzie, a nieraz ludzie kupują tam parę dni wcześniej zapas właśnie alkoholu czy przekąsek.

<3 :* <3

Transcription

Nie no, dziś jest Wigilia, więc możemy sobie spokojnie życzyć, żeby ten nadchodzący rok był może w jakimś stopniu lepszy niż ten, co jest teraz.

Transcription

Jeśli chodzi o to, no to jak mówił Łukasz, to ludzie, no powiem tak, można mówiąc krótko, no zawsze się zaopatrzyć w zapasy i nie martwić się o tym, że zabraknie. No ja też właśnie chciałem życzyć Wam wesołych świąt. No i tam to tyle.

Transcription

I oby ten nowy nadchodzący rok był wreszcie innym rokiem niż ten, co się obecnie kończy, chociaż zważywszy na to, że początek roku będzie dla nas ciężki, miejmy nadzieję, że dalsze miesiące po prostu definitywnie zakończą tą całą jazdę z tym koronawirusem.

Transcription

Witajcie! Z tego, co się dowiedziałam, to podobno mają być wzniesione obostrzenia a propos Sylwestra, ale jeszcze nie wiadomo. Także można, może będzie można się przemieszczać już na Sylwestra, choć już nie wiadomo.

<3 :* <3