Wątki archiwalne

korona wirus

Started by Dominiczkin 846 posts last post 5 years ago Closed Page 26 of 43

Transcription

Przecież to jest oczywiste, że resort zdrowia Ci dokładniej prawdy nie powie, a może być też tak po prostu, że tak naprawdę jest więcej zakażeń, tylko że oni nie chcą tak do końca prawdy mówić, żeby ludzie nie wpadali w panikę. Tylko, że moim zdaniem to już chyba żyjemy w takich czasach, że po prostu nie łatwo jest o niewpadanie w paniki. Zważywszy jaka jest sytuacja, no bo jeżeli dalej będzie wzrost zakażeń w ciągu doby, tym jest większe prawdopodobieństwo, że wszystkie szkoły pozamykają z powrotem. A teraz jeszcze mówię, bierzmy pod uwagę też tą ewentualność, że po prostu od października, czyli już niedługo, zaczną się studia. I dopiero wtedy będzie prawdopodobnie jeszcze większy przyrost zakażeń. Więc to też trzeba brać pod uwagę. Ale tak jak ja mówię, no resort zdrowia prawdy do końca nie mówi. Parę osób mi to właśnie uświadamiało, że oni do końca prawdy nie mówią, że być może jest tak, że jest więcej tych zakażeń, tylko po prostu nie chcą, żeby ludzie wpadali w jakąś tam panikę. No i tak. Tak. Tak.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

No tak, chociaż jest też druga strona medalu, bo słyszałem o tej pierwszej, że po prostu podają mniej zakażeń niż jest, żeby ludzie nie wpadli właśnie w panikę, że jest więcej, a druga strona medalu jest taka, że właśnie specjalnie podają więcej, żeby ludzie właśnie wpadli w panikę, żeby się bali, żeby coś tam. No i po prostu, żeby właśnie ludzi zamknąć, żeby ludzie nie wychodzili, żeby, nie wiem, po prostu można było ludźmi kierować. Ktoś powiedział, że pandemia, ta, która teraz jest, to jest wojna, tylko, że bez amunicji.

Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

Transcription

No, no to cóż, wygląda na to, że po prostu, skoro to jest wojna, ale bez amunicji, no to zadajmy sobie pytanie kluczowe, co będzie dalej w tym wypadku, bo nie wiadomo. A moim zdaniem i tak już ludzie wystarczająco wpadli, wystarczająco w wielką panikę, to też tak to wygląda.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

No nieźle, nieźle, chociaż ja uważam, że to jest, że pandemii nie ma, to samo rad w radiach też ciągle o koronawirusie. Czy są jakieś takie stacje radiowe, żeby była sama muzyka grana, bez tych faktów, bez tej polityki? To by było fajne.

Transcription

W ogóle radia też z tego robią taką sensację, że człowiek chce posłuchać radia to ciągle o tym koronawirusie mówią, przecież są inne tematy, a to taką sensację z tego robią, że jakby to było takie nie wiadomo co.

Transcription

Nie wiadomo co dalej, w ogóle też czyszczałem na gazeta.pl, że to jest już druga fala pandemii. Że w Europie nastała druga fala pandemii. Więc zobaczymy, jak to będzie, czy będzie lockdown, czy będzie lockdownu, czy znowu szkoły zamkną. Na razie póki co nic nie czytałem o jakichś lockdownach, zamknięciach szkoły. Gdzieś tam w Wielkiej Brytanii coś tam powoli chyba jest sytuacja, krytyczna. Ale póki co w Polsce no jeszcze się nie mówi o żadnych zamknięciach szkoły i nic takiego. Będą jakieś tam restrykcje, nierestrykcje. Jak na przykład jest w internatach, że nie mogą uczniowie odwiedzać się w pokojach nawzajem. To jest raz. Czyli tylko u siebie w pokoju odwiedzić się. Nie wiem jak to wygląda na korytarzach, że mogą na korytarzach siedzieć. Ale chyba tak. Ale druga sprawa jest też taka, że na przerwach trzeba, jeżeli się idzie z klasy do klasy mieć na sobie maseczkę lub przyłbicę i w klasie ją zdjąć. Kolejna sprawa jest taka, że studenci być może i wrócą do akademików, ale nie ma odwiedzeń z zewnątrz. I tak samo jest w internatach. Czyli załóżmy chciałbym odwiedzić sobie kogoś, w szkole na Królewskiej, no to niestety nie odwiedzę, bo mnie nie wpuszczą. Bo jest zakaz. Tak samo jest na Tynieckiej, czyli jeżeli z kimś się spotkać na Królewskiej, z Królewskiej czy tam z Tynieckiej, to ewentualnie tylko gdzieś poza szkołą, bo do internatu nie wejdę, bo mnie nie wpuszczą. No i takie są właśnie restrykcje a propos szkół i internatów na teraz, jak to się mówi. ...

Transcription

A tak w ogóle nie wiem, czy słyszeliście, ale w ogóle partia, która rządzi teraz, czyli PiS, nie współpracuje ze specjalistami w ogóle. Czyli oni sobie z głowy podają jakieś tam statystyki i to ma tak być. No bo oni ze specjalistami nie chcą współpracować, bo po co, nie? A specjaliści właśnie w Realu24 goszczą często i mówią jak jest, nie? Że ta pandemia to jest w ogóle jakieś PiS, fotomontaż, przesadzone grubo. Ja nie neguję, że jest wirus, nikt tego nie neguje, ale żeby nie robić takiej paniki, jak to robią media polsatowskie, tronowskie i tak dalej.

Transcription

teraz słyszałem coś właśnie od tego dlatego mówię, te statystyki nie są wiarygodne nie ma co aż temu wierzyć nie ma co tak panikować bo gdyby współpracowali ze specjalistami to zupełnie inaczej by było więc ja od początku tym statystykom nie do końca wierzyłem więc no nie wierzę i wierzył nie będę tym statystykom do końca po prostu

Transcription

przesadzają z tymi zakazami na to przesadzają zakaz odwiedzi

Transcription

Też te wszystkie RMFy, Radia Z i te inne radia to chyba też robią tę panikę na pandemię, no bo po ósmej musi być polityka, muszą zabrażać jakieś tam gości, którzy są z polityką związani, już po prostu mnie coś bierze, jak słucham tych wszystkich wywiadów, to samo te raporty, już mnie też coś, no bierze mnie coś po prostu. Dziękuję.

Transcription

Ta, te radia to samo robią, to wszystko jest pod banderą tego rządu, więc...

Transcription

A ja powiem tak, oddałbym wszystko, co mam, żeby było jak dawniej, bo to, co się dzieje teraz, to jest po prostu wielka masakra. Markusie, odpowiadając Ci na pytanie, sorry za opto, jedyna stacja, która nie podaje informacji o polityce, to jest RMF Max, tylko nie mam gwarancji, że tam nie gadają natomiast o zakażeniach koronawirusem, ale na bank nie podają nic na temat polityki. Ja za polityką też świetnie przepadam, także rozumiem się w tej kwestii, bo nie przepadam. Po prostu mnie ta działka nie interesuje, w żadnym stopniu mnie ta działka nie interesuje i obawiam się, że interesować mnie nie będzie. Natomiast też słyszałem, że jest teraz druga fala zachorowań i mam tylko nadzieję, że w tej szkółce... ...nie zamkną, a jeżeli chodzi o kulesko, no to można się odwiedzać spokojnie w pokoju, można pójść do kogoś do pokoju, można, tylko po prostu nie ma odwiedzin, jest zakaz odwiedzin, ale spokojnie do pokoju tam można chyba iść i kogoś odwiedzić, no bo z jednej strony, jakie by mieli cel, żeby już zabraniać odwiedzać się nawzajem w internacie, to byłoby już totalnie bez sensu moim zdaniem, ...przecież jeżeli jest ktoś, kto normalnie coś wymyśli, no to jeżeli w internecie jak już muszą to zachowują te wszystkie sanitarne wymogi, no to przecież odwiedzać siebie nawzajem, no to moim zdaniem to chyba można, no już nie róbmy naprawdę jakiegoś, naprawdę, no jak tak by było, jak tak będzie, no to już ludzie będą mieli wszystkiego dosyć, ale wiem, że na Kulewskim można się odwiedzać. ...to akurat wiem i tego jestem pewny, że słyszałem, ale co do odwiedzin, tak, nikt z zewnątrz nie może w ogóle wejść do szkoły, szkoła ponoć jest zamykana, no i tak jest chyba na bank we wszystkich internatach, także no, cóż. ...ciekawe kiedy wreszcie się to wszystko skończy, wydaje mi się momentami, ja wam powiem, że jak tak rozmyślam o tym wszystkim, to mam wrażenie, że to się nigdy nie skończy, że to będzie trwało i trwało i trwało i trwało. ...a ludzie w końcu zaczną z tym żyć, no bo co będą mieli innego do wyjścia, naprawdę mówiąc nic, no więc taka właśnie tutaj sytuacja jest.

Transcription

A takie mam jeszcze pytanie. Ile jest zakażeń w województwie lubelskim? Czy da się to gdzieś sprawdzić?

Transcription

Tak jeszcze a propos, to wczoraj właśnie słyszałem tygodnia 24 i tam mówił któryś tam, nie wiem kto tam był, jak był ten, czy media szerzą panikę czy coś takiego, to właśnie ktoś tam wypowiadał, że któryś tam polityk jest za tym, żeby już skończyć z tym koronawirusem, któryś tam z TWP czy jakoś tak, nie wiem. Dziękuję.

Transcription

No, bo to już się w sumie nudne robi. Ciągę na wirus, wirus, wirus, obostrzenia i w ogóle nieobostrzenia, masakra. Już w styczniu się o tym mówiło, tylko jeszcze wtedy oglądałem z kumplem fakty, no to wtedy jeszcze mówiło się o wirusie w Chinach. Jeszcze nie było w ogóle powiedziane, że do Polski to trafi. No i nagle 4 marca trafiło.

Transcription

Moim zdaniem to tak z dupy trafiło nagle, nie było, ale trafiło, tak znikąd się to wzięło w sumie.

Transcription

No tak w sumie dziwnie, no bo w Chinach to już gdzieś w styczniu właśnie słyszałem o tym wirusie, że tam był problem, że tam ludzie zaczęli chorować, jacyś tam studenci z Wuhan mieli problem, żeby wyjechać, co z nimi w ogóle. Potem w lutym była cisza i nagle tak po prostu 4 marca nikt to, niskąd, nizowąd, pacjent tak zwany zero się pojawił, no więc ciekawie. No i od 4 marca w sumie jeszcze była cisza. Tak naprawdę te raporty zaczęły spływać gdzieś od 10-11 marca, jak pamiętam, to zaczęli codziennie raportować. Wcześniej były dwa raporty, teraz jest jeden, no i to tak właśnie wyglądało. Do gdzieś 10-11 marca nie widziałem żadnych raportów, wtedy jeszcze pojechałem do Bielska licząc, że pojadę na zgrupowanie do Wisły, no przez to też w Bielsku utknąłem. No i wtedy zaczęły właśnie raporty się pojawiać codziennie i na wyborczej, i na Polsat News i wszędzie.

Transcription

Co do koronawirusa, to powiem tak, ja po raz pierwszy w ogóle na temat jakiegokolwiek, znaczy powiem, ja po raz pierwszy jakąkolwiek pogłoskę na temat wirusa słyszałem gdzieś na przełomie stycznia, tak jak poprzedni. Słyszałem, że w Polsce już jakieś tam informacje odnośnie koronawirusa spływały nawet w grudniu, ale w ogóle wtedy się o tym nie mówiło, więc przez pierwsze dwa miesiące nowego roku, czyli styczeń i lutym, to w ogóle ja niby coś tam słyszałem na temat koronawirusa, ale to było takie piąte, trzydzieśdziesiąte, takie po prostu o. Szczególnie się też głośno właśnie mówiło. O Chinach, no i akurat ja bardzo dobrze pamiętam, bo zaczął się marzec, no i generalnie jak mnie myli pamięć, to czternasty marca był w sobotę chyba, ale mogę się w tym momencie mylić, a tak o zamknięciu. Typowo o zamknięciu szkół najpierw to się mówiło chyba już od jedenastego marca, jak dobrze pamiętam, to właśnie w dniu, kiedy zamknęli szkoły, to już od tego dnia zaczęło się bardzo intensywnie gadać na temat tego wirusa, bardzo intensywnie, co chwilę, w radiu, nie w radiu, wszędzie, już od tego dnia, gdzie cokolwiek się nie wyłączyło, już była tematyka koronawirusa, że zamykają szkoły i w ogóle, w ogóle. Ja nawet pamiętam, że tego dnia. Albo i dzień wcześniej, byłem już w Biedronce, to już było ledwo, już był problem, żeby kupić cokolwiek, no i od tego dnia, już jak zamknęli szkołę, bo tam jeszcze pamiętam, że chyba, tak, chyba decyzja o zamknięciu szkół wyszła w środę, to można byłoby w tym wątku sprawdzić, bo też tego dnia się tutaj zacząłem udzielać, no i już jeszcze przez dwa dni. Tam było, że dzieci tam pod opiekę, tam można było jeszcze do szkoły chodzić, tylko, że była już tylko opieka, no i potem już, bo ja pamiętam, że od piątku, czy soboty, byłem już w Tarnowie i od tamtej pory ja będąc w Tarnowie byłem przez dwa miesiące, ale wtedy zaczęła się, wtedy właśnie zaczęła się już prawdziwa inwazja tego wirusa. Bo już się o nim mówiło, już to był temat numer jeden, już z dnia na dzień właśnie rosła liczba zakażonych i tak to wyglądało, więc tak naprawdę o wirusie zaczęło się mówić od marca, gdzieś, szczególnie właśnie od tego dnia, kiedy podjęto decyzję o zamknięciu szkół, od tego dnia, jak już się zaczęło mówić o tym wirusie, to z dnia na dzień te właśnie zakażenia rosły, rosły, rosły, rosły, rosły. No i potem zaczęła się ta akcja Zostań w domu, etc., to można to wszystko na tym wątku prześledzić.

Transcription

Co do studiów, to jak z moją koleżanką rozmawiałem, no to ona jest na trzecim roku, to te osoby, które są na licencjacie i na drugim roku mają się wyprowadzić z akademika, a te osoby, które są pierwszy rok i no, bronią swojej pracy, no to mogą zostać. Moja koleżanka studiuje na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy. No i tak właśnie jest. Nie wiem, jak tam będzie właśnie, wiem, że na przykład od jednej koleżanki słyszałem, która jest na studiach w Poznaniu, no to tutaj oni będą mieli chyba zdalne coś mi się zdaje. No to wygląda. Bo niektóre, wiesz, to też zależne jest od uczelni, jedna. No i tak właśnie jest. Nie wiem, jak tam będzie właśnie, wiem, że na przykład od jednej koleżanki słyszałem, która jest na studiach w Poznaniu, no to tutaj oni będą mieli chyba zdalne coś mi się zdaje. No i tak właśnie jest. Nie wiem, jak tam będzie właśnie, wiem, że na przykład od jednej koleżanki słyszałem, która jest na studiach w Poznaniu, no to tutaj oni będą mieli chyba zdalne coś mi się zdaje. No i tak właśnie jest. Nie wiem, jak tam będzie właśnie, wiem, że na przykład od jednej koleżanki słyszałem, która jest na studiach w Poznaniu, no to tutaj oni będą mieli chyba zdalne coś mi się zdaje. No i tak właśnie jest. Nie wiem, jak tam będzie właśnie, wiem, że na przykład od jednej koleżanki słyszałem, która jest na studiach w Poznaniu, no to tutaj oni będą mieli chyba zdalne coś mi się zdaje. No i tak właśnie jest. Nie wiem, jak tam będzie właśnie, wiem, że na przykład od jednej koleżanki słyszałem, która jest na studiach w Poznaniu, no to tutaj oni będą mieli chyba zdalne coś mi się zdaje. No i tak właśnie jest. Nie wiem, jak tam będzie właśnie, wiem, że na przykład od jednej koleżanki słyszałem, która jest na studiach w Poznaniu, no to tutaj oni będą mieli chyba zdalne coś mi się zdaje. No i tak właśnie jest. Nie wiem, jak tam będzie właśnie, wiem, że na przykład od jednej koleżanki słyszałem, która jest na studiach w Poznaniu, no to tutaj oni będą mieli chyba zdalne coś mi się zdaje. No i tak właśnie jest. Nie wiem, jak tam będzie właśnie, wiem, że na przykład od jednej koleżanki słyszałem, która jest na studiach w Poznaniu, no to tutaj oni będą mieli chyba zdalne coś mi się zdaje. No i tak właśnie jest. Nie wiem, jak tam będzie właśnie, wiem, że na przykład od jednej koleżanki słyszałem, która jest na studiach w Poznaniu, no to tutaj oni będą mieli chyba zdalne coś mi się zdaje. No i tak właśnie jest. Nie wiem, jak tam będzie właśnie, wiem, że na przykład od jednej koleżanki słyszałem, która jest na studiach w Poznaniu, no to tutaj oni będą mieli chyba zdalne coś mi się zdaje. No i tak właśnie jest. Nie wiem, jak tam będzie właśnie, wiem, że na przykład od jednej koleżanki słyszałem, która jest na studiach w Poznaniu, no to tutaj oni będą mieli chyba zdalne coś mi się zdaje. No i tak właśnie jest. Nie wiem, jak tam będzie właśnie, wiem, że na przykład od jednej koleżanki słyszałem, która jest na studiach w Poznaniu, no to tutaj oni będą mieli chyba zdalne coś mi się zdaje. No i tak właśnie jest. Nie wiem, jak tam będzie właśnie, wiem, że na przykład od jednej koleżanki słyszałem, która jest na studiach w Poznaniu, no to tutaj oni będą mieli chyba zdalne coś mi się zdaje. No i tak właśnie jest. Nie wiem, jak tam będzie właśnie, wiem, że na przykład od jednej koleżanki słyszałem, która jest na studiach w Poznaniu, no to tutaj oni będą mieli chyba zdalne coś mi się zdaje. No i tak właśnie jest. Nie wiem, jak tam będzie właśnie, wiem, że na przykład od jednej koleżanki słyszałem, która jest na studiach w Poznaniu, no to tutaj oni będą mieli chyba zdalne coś mi się zdaje. No i tak właśnie jest. Nie wiem, jak tam będzie właśnie, wiem, że na przykład od jednej koleżanki słyszałem, która jest na studiach w Poznaniu, no to tutaj oni będą mieli chyba zdalne coś mi się zdaje. No i tak właśnie jest. Nie wiem, jak tam będzie właśnie, wiem, że na przykład od jednej koleżanki słyszałem, która jest na studiach w Poznaniu, no to tutaj oni będą mieli chyba zdalne coś mi się zdaje. No i tak właśnie jest. Nie wiem, jak tam będzie właśnie, wiem, że na przykład od jednej koleżanki słyszałem, która jest na studiach w Poznaniu, no to tutaj oni będą mieli chyba zdalne coś mi się zdaje. No i tak właśnie jest. Nie wiem, jak tam będzie właśnie, wiem, że na przykład od jednej koleżanki słyszałem, która jest na studiach w Poznaniu, no to tutaj oni będą mieli chyba zdalne coś mi się zdaje. No i tak właśnie jest. Nie wiem, jak tam będzie właśnie, wiem, że na przykład od jednej koleżanki słyszałem, która jest na studiach w Poznaniu, no to tutaj oni będą mieli chyba zdalne coś mi się zdaje. No i tak właśnie jest. Nie wiem, jak tam będzie właśnie, wiem, że na przykład od jednej koleżanki słyszałem, która jest na studiach w Poznaniu, no to tutaj oni będą mieli chyba zdalne coś mi się zdaje. No i tak właśnie jest. Nie wiem, jak tam będzie właśnie, wiem, że na przykład od jednej koleżanki słyszałem, która jest na studiach w Poznaniu, no to tutaj oni będą mieli chyba zdalne coś mi się zdaje. To tyle z mojej strony. Pozdrawiam. To tyle z mojej strony. Pozdrawiam.

Muzyka rap jest mądra i pouczająca i trzeba skupić się na przekazie.??

Transcription

Ja mówię, że jak dopiero zobaczycie, jak zacznie się od października ten rok akademicki, to dopiero wtedy będzie jeszcze chyba więcej przypadków zakażeń na dobę niż jest teraz. Bo wiadomo, że niektórzy będą zdalni, niektórzy będą normalni, stacjonarni. Wtedy też podejrzewam, że od października zacznie się prawdziwa jazda, jak wejdą te studia i ten rok akademicki. Tak mi się coś wydaje.