Wątki archiwalne

korona wirus

Started by Dominiczkin 846 posts last post 5 years ago Closed Page 1 of 43

#1 1 like

Transcription

Dzień dobry wszystkim. Chciałbym się Was zapytać o to, co sądzicie na temat tego koronawirusa. Czy warto panikować w tym temacie, czy nie? Ja uważam, że nie. I temat jest za bardzo rozdmuchany, moim zdaniem. Jak będzie się człowiek miał zarazić, to i tak się zarazi. Tak zacznę? Może. Jedną opinię, czytając jeden z wątków, już poznałem. Ale chcę poznać dalsze opinie, jeżeli gdzieś tu nie było, a ja nie doczytałem. Więc ten wątek specjalnie niech będzie do tej do tych opinii na ten temat. Jak ktoś coś, to możecie się tym dzielić. No, tak jak mówiłem, uważam, że nie warto panikować. No. Fakt, że już się słyszało, że w Polsce niby już ktoś to ma. I też spotkałem się z taką opinią, że to może być też broń biologiczna. Takie słuchy też chodziły. I teraz, co wy na to, jak ktoś coś, to śmiało tu.

Transcription

Dobry, jeśli chodzi o koronawirus, też uważam, że jest to temat zbytnio rozdmuchany przez media, że jest to temat, który ma odwrócić może uwagę od innych, bardziej sensownych rzeczy, że jest to tak naprawdę temat, którym mamy ludzi straszyć, że jakby niepotrzebnie tyle na ten temat się słyszy i mówi. Aczkolwiek, no ja postaram się być adwokatem diabła, czyli adwokatem tych ludzi, którzy panikują w tym temacie, no. Powiedzmy sobie szczerze, ktoś będzie telewizji ufał, ktoś nie będzie jej ufał. Niektórzy posługują się internetem, niektórzy się nim nie posługują i trudno jest im sprawdzić informacje, które dla nas są dostępne w bardziej taki... łatwy sposób, prosty, przyjemny i tak dalej. No więc jeżeli taka pani nam powie, czy pan starszy na przykład, właśnie, że koronawirus to bardzo poważne zagrożenie dla nas i tak dalej, i tak dalej, to według mnie nie warto się coburzyć, bo nie ma się coburzyć, bo oni nie mają jak sprawdzić tych informacji, nie mają jak sprawdzić statystyk, a wiadomo, że te liczby można sobie bardzo łatwo obracać w palcach. Używając odpowiednich formułek i tak dalej, i tak dalej. Kolejna sprawa jest taka, że czy to jest broń biologiczna? W zasadzie nie wiem, ale jak dla mnie to jest taka sama teoria, jak taka, że Ziemia jest płaska, bo tak naprawdę nie sądzę, że ktoś byłby na tyle głupi, że rozprzestrzeniłby takiego wirusa, mając świadomość, że... że ten wirus jest na tyle zakaźny, że prędzej czy później dotrze do jego nacji, grupy społecznej, czy czego tam jeszcze. No i co by tu jeszcze mówić? No cóż, myślę, że też takie teorie wyrażają ludzie, którzy jeszcze bardziej chcą rozdmuchać temat, albo po prostu chcą zrobić biznes na tym koronawirusie. No, są korona coins, są... są bardzo drogo sprzedawane maseczki, płyny do dezynfekcji, więc tak naprawdę biznes na tym jest spory, tak więc ja też nie dziwię się mediom, że te rozdmuchują, na pewno mają z tego jakiś profit. No i cóż, myślę, że to jest tyle na ten temat ode mnie. Jakby ktoś się chciał odnieść, to też zapraszam. Ja się jestem w stanie wziąć odpowiedzialność za to, co mówię. Dobranoc.

Happy hacking

Transcription

Z tym koronawirusem jest tak samo, jak było ze świńską grypą i z ptasią grypą. Chwilę jeszcze będzie, będzie tąbione, a za jakiś, nie wiem, może do miesiąca czas wszystko się uspokoi i przejdzie to do porządku dziennego. Fakt faktem, ludzie strasznie się przestraszyli, bo załóżmy, mama do mnie ostatnio dzwoni, żebym sobie w aptece kupił jakieś leki przeciwbólowe, bo zaczynają znikać i w ogóle jakieś tabletki, które bym sobie kupował. Podobnie, że gdzieś tam w Warszawie na Bielanach mydła nie było w kostce. Nie, no więc ludzie trochę za bardzo panikują na temat tego wirusa.

Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

Transcription

Ja tu się wypowiem tak w takiej bardzo trochę bardziej innej rzeczy. Ja to tak zacząłem śledzić bardziej tak... nie panikuję, bo to nie ma nawet po co w ogóle panikować. A jeśli chodzi o to, ja to zacząłem śledzić tak bardziej w naukowy, w bardziej tak sposób taki też statystyczny. Ponieważ od wirusa też można wyzdrowieć w sensie takim, że jest więcej wyzdrowień niż śmierci. Śmierci akurat powiem tak, powiem też z tego też takiego względu, ludzie panikują, bo po prostu się też na tym też nie znają. Nie wiedzą jak na przykład powinno się leczyć wirusy. Powiem też jedno. Czy to jest broń biologiczna? Są takie teorie spiskowe, ale to trudno powiedzieć czy to jest broń biologiczna, bo to są tylko takie przypuszczenia. A jeśli chodzi też o jeszcze inne rzeczy, no że należy po prostu słuchać komunikatów. Nie chodzi o z mediów. Ja to sprawdzałem na RSO i na ostrzegatorzy. Tam zalecają po prostu myć ręce itd. Po prostu trzeba się słuchać komunikatów organów, które właśnie są do tego przeznaczone. I należy też śledzić na bieżąco informacje co i jak, ale nie należy panikować. Bo panika jest właśnie najgorszym. Najgorszym z możliwych sposobów. Bo to nie jest akurat nawet konieczne. No i to tyle co miałem do powiedzenia w tej sprawie. A tak mówiąc statystycznie to... Znaczy teraz tego tak nie śledziłem, ale no... Wiem, że jest więcej wyzdrowień. To akurat wiem, bo... Śledzę niezależne media i... Bo na przykład w telewizji wam tego nie powiedzą wprost. Czy w radiu nie powiedzą, jeśli nie powiedzą wam jak to jest naprawdę w ogóle. Jak to tam się to rozwija. No. To tyle co miałem do powiedzenia. Pozdrawiam.

Muzyka rap jest mądra i pouczająca i trzeba skupić się na przekazie.??

Transcription

Cześć wszystkim, tutaj Paulina powiedziałaś, że ktoś kto by nawet taką broń biologiczną wyprodukował nie byłby taki głupi, żeby ją rozprzestrzenić, żeby gdzieś tam do jego tam nocy dotarła i tak dalej. Wiesz co, być może nie byłby taki głupi, ale jest też teoria, którą słyszałem, która mówi o tym, że broń biologiczna, ta w postaci koronawirusa właśnie, to była wyprodukowana, tylko że ktoś po prostu czegoś nie dopilnował i sytuacja wymknęła się spod kontroli i tutaj stało się to, co się stało. Stało się, że no niestety ktoś tego wirusa nie utrzymał tam, gdzie powinien utrzymać i skoro się sytuacja wymknęła spod kontroli, to nieopatrznie został wypuszczony. Ale teraz nikt się do tego nie chce po prostu przyznać, bo się boi, że za to beknie.

Transcription

Witam wszystkich serdecznie. Chciałbym powiedzieć, że w dniu dzisiejszym zostały zawieszone zajęcia w szkołach do 25 marca i zobaczymy co będzie dalej. No ja co prawda staram się nie panikować, ale sytuacja z tego co słyszę na przykład w radiu robi się coraz bardziej poważna. Także nawet mówią, żeby nie wychodzić z domu, gdy nie ma takiej potrzeby i w ogóle.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Witajcie kochani, jeszcze tutaj raz się wypowiem. Generalnie uważam, tak jak MatiT25, że ten temat jest dosyć tak mocno, że tak powiem, rozdmuchany. A konkretnie chodzi mi o to, że przecież kiedyś tak samo było z ptasią grypą, czy ze świńską grypą, też o niej było głośno, jak pamiętam. No ale teraz jednak chyba sytuacja naprawdę musi być poważna, skoro w dniu dzisiejszym jednak te zajęcia zostały odwołane, więc mówię o zajęciach w szkołach i w przedszkolach. I wstępnie jest do 25, ale zobaczymy. Co będzie dalej w takim razie? No to tyle, jeżeli chodzi o mnie. Pozdrawiam.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Mówiąc krótko, po prostu trzeba słuchać zaleceń regionalnych i powiatowych tych stacji sanitarnych. Nie należy też panikować, bo to spowoduje jeszcze gorsze rzeczy. I to nie jest już epidemia, tylko to jest już nazywane pandemią, bo to nie jest już w Chinach, tylko też jest u nas w Europie, czyli w Polsce i jeszcze innych krajach. Odnotowano już ponad 27 przypadków i mówiono, że jeszcze będzie więcej, bo ta choroba ma coś takiego w sobie, że nie należy panikować, ale ja po prostu śledzę tylko statystycznie. Dlatego się tu wypowiem. Ten temat. I też na przykład jak u nas w regionie osoby, które na przykład są chore na grypę, muszą unikać po prostu styczności właśnie przez tą chorobę właśnie, koronawirusa. Muszą unikać po prostu chorób i przychodni. Najlepiej komunikować się publicznie, nie publicznie, sorry, telefonicznie. Telefonicznie. Jeśli chodzi jeszcze o to, jeśli na przykład ktoś chce załatwić coś w urzędzie miasta i gminy, czy tam jakichś innych, to należy to załatwiać telefonicznie lub jakichś innych tam. To tyle z mojej strony. Pozdrawiam.

Transcription

No cóż, pozostaje tylko zastosować się do zaleceń i czekać co będzie dalej. No i tyle raczej.

Transcription

Wiecie co, no z tym koronawirusem to jest naprawdę jakaś przesada. Ja wszystko rozumiem, ale żeby tak szybko, w takim zastraszającym tempie znikała żywność z półek, no to jest naprawdę niepokojący sygnał. Niedługo to nie będzie można nic w tych sklepach kupić.

Große Operndiva?

Transcription

spokojnie, nie należy panikować sklepy będą normalnie otwarte i tutaj nie należy panikować, bo to tylko spowoduje nieodwracalne skutki no to tyle z mojej strony, co mam do powiedzenia bo mam tego tematu już potąd to tyle tyle co mam do powiedzenia właśnie, pozdrawiam

Transcription

No z tą żywnością to akurat jest prawda, sporo żywności znika, bo jak ja wczoraj byłem w Biedronce, to no dużo rzeczy nie było, co zawsze jak byłem, co zawsze jak byłem, ignoruj to, daj dalej, co zawsze jak byłem w Biedronce, no to dużo tam rzeczy można było kupić. Tak samo jak dużo ludzi kupowało wam na przykład papier toaletowy, tak? Też o tym w radiu nawet słyszałem, że coś takiego było.

Transcription

Ja słyszałem odnośnie właśnie, chodzi o to, no ludzie po prostu panikują, myślą, że a, no dobra, kupić, kupić, tak, tylko, że to no, ludzie robią po prostu, nie wiem, kupują niepotrzebnie tyle dużo tego wszystkiego, a potem, a zresztą, co ja będę się tu wypowiadał, jak my akurat wiemy, że nam tyle i tyle jest potrzebne, a niektórzy to, a, kupię sobie tyle i tyle, tak samo, to samo się dzieje też w aptekach, no, ludzie kupują leki, a potem biorą, nie, że jak są objawy, tylko po prostu biorą też ich profilaktycznie, no, ale dobra, to już tam, no, to tyle.

Transcription

Otóż to właśnie, otóż to, tak jak ja mówię, ludzie wpadają w dużą panikę, bo myślą, że sklepy będą pozamykane, a przecież sklepy nie będą pozamykane, więc tak naprawdę nie ma się czego obawiać moim zdaniem. No, ale powiem Wam szczerze, że naprawdę jeszcze, bo dwa dni temu właśnie mój sąsiad powiedział mi, że jak on był dwa dni temu w Biedronce, to nawet nie mógł kupić chreba, bo po prostu z tego, co mi mówił, chreba prawie nie było, a kolejka mówi, że była tak masakryczna. Że musiał, nie no, po prostu się zdenerwował i wyszedł, bo stwierdził, że po prostu ma tego dosyć i wyszedł, bo z tego, co mówił, to kolejka była do tego stopnia, że tam był musiał chyba z dwie, nawet albo i trzy godziny czekać, także no, wiecie, o co chodzi.

Transcription

No z żywnością to jest prawda, np. babcia mówiła, że w niektórych sklepach są czystki na półkach, a np. na mojej starej dzielnicy, Bielaner, obserwuję coś takiego jak brak mydła w kostce, problem jest z papierem toaletowym. Jestem w dzieckiej grupie, bo znalazłem sobie napis wokół Bielany, mieszkańcy dzielnicy Bielany, a tam śledzę sentymentów. No i tam rzeczywiście, np. na Przeagorze była kolejka taka, że uuuu, jak na po ulicy była kolejka, więc rzeczywiście się tutaj problem robi z tym koronawirusem. Coraz więcej rzeczy jest odwołanych, Czechy już ogłosiły stan wyjątkowy. A co ciekawe, zależenie koronawirusa w Chinach spada, czyli gdzie jest to do upanowania, no może nie wiem, w Polsce no może tydzień, dwa, może trzy jakieś tam zależenia mogą być, ale potem to będzie spadać. W ogóle też gdzieś tam czytałem, już teraz nie jestem w stanie sobie przypomnieć gdzie, że ten koronawirus to jest wyprodukowany przez jakieś laboratorium. Laboratorium wojskowe chińskie, czy coś takiego, więc no nie wiem, różne spekulacje. Znowu gdzieś słyszałem, że to jest zmutowana grypa, więc szczerze powiedziawszy jest. Jest, jest, to bardzo ciekawe. Pewnie niedługo będę pracował na pizzerię, bo już kawiarnie tu są, w Wielsku, bo coś tam już jest, tak, klub kawiarnia Perspektywa jest zamknięta. Pizzerię też już pewnie. Znowu będzie zamknięta, więc no zobaczymy co będzie dalej.

Transcription

Co? Pizzerie już nawet zamykają? No nie, no to ja już się naprawdę boję pomyśleć co będzie dalej, naprawdę. Ja nie mogę. O ja. No to naprawdę robi się nieciekawie. Naprawdę. No nic. Ciekawe kiedy u nas będzie... ...ten wirus już, że tak powiem, coraz mniej aktywny. No to ładnie.

Transcription

Nieźle, nieźle. Ja tam mieszkam w małej miejscowości, ale to, co się dzieje w dużych miastach, to po prostu przechodzi się ludzkie pojęcie. Nie powiem, po prostu nie komentuję tego, bo już mówię, jak słyszę, dzisiaj na przykład pisałem ze znajomą, to mówiła, że w Elblągu też problem w ogóle z artykułami spożywczymi i tak dalej. To się dzieje w ogóle. To się w ogóle, nie powinno być miejsca takich rzeczy. Jak jest tak, to już na to nic nie poradzimy. Trzeba po prostu słuchać komunikatów. To, co się dzieje. Tylko nam tyle pozostanie, bo, ale niektórzy ludzie to mają to chyba, jak to się mówi, za przeproszeniem gdzieś.

Transcription

Były jakieś niby plotki, że sklepy będą zamykane, tak, gdzieś coś na grupie ząbki mi się przewinęło, gdzieś znowu słyszałem, że mają być zamykane wielopowierzchniówki, niby w sobotę ma być jakaś debata, ale to też nie słyszałem, ale znowu Onet pisze i portsofnews.pl też, Wyborcza chyba też, nie pamiętam już, że sklepy będą otwarte i nie ma co tutaj siać paniki, że wszystko normalnie będzie otwarte. Ktoś wczoraj chyba, wczoraj w osiedlubce zrobił zakupy za 300 złotych, no a wiadomo jakie te osiedlubki są, jeszcze te wybrane do 3 euro, co tutaj jest, no więc to jest... Ciekawe, no i tak to jest, ciekawe w ogóle jak to będzie na dworcach, czy będzie jakaś, nie wiem, wzmożona na dworcach, nie wiem, no bo wiadomo, że to jest przemieszczenie się z miasta do miasta, chociaż na lotnisku póki co nie ma jakichś tam niby, z jednego strony słyszałem, że jest, ale gdzieś tam pisał, że nie ma jakichś tam kontroli, więc... To jest w ogóle ciekawe. Gdzieś słyszałem, że mają być wprowadzone jakieś, nie wiem, typu mierzenia temperatury przed podróżą pociągiem, no tylko tak hipotetycznie ja się zastanawiam, jak oni to zrobią, bo jeżeli załóżmy, jedziemy sobie w Warszawę, nie wiem, jakiś, nie wiem, jakiś wrocław czy coś i stajemy na różnych miastach, różnych stacjach, no to... To te pociągi mogą mieć, szczerze powiedziałem, straszne opóźnienia, jeżeli będą, będziemy, że od temperatury osobom, które będą wsiadać do pociągu, to pociągi mogą mieć straszne opóźnienia, bo będą po opóźnieniu kolejne, jeżeli oczywiście do tego dojdzie, ale no ciekawie. Koleżanki gdzieś pod Krakowem jest kwarantanna ponownie, już coś tam pisało, że... Coś tam pisało, że... Wszystko powoli jest zamykane i chyba nie wiem, czy będzie, czy będzie mogło do Krakowa wjechać, nie wiem, coś tam miała go lekarze jechać, ale, ale się pojechała, czy nie, się dowiem, ale to zawsze miała gdzieś tam, gdzieś koło Rybnej, pod Krakowem, czy gdzieś tam, gdzieś tam, gdzieś, gdzieś te okolice, no ale to wiesz o tym, gdzie. Ale... Ale zobaczymy, co jak będzie. Będziemy dalej to obserwować.

Transcription

Co do dworców, to ja wczoraj na przykład słyszałem, że już w Krakowie były jakieś tam opóźnienia prawie półgodzinne. Coś słyszałem nawet, że jakieś pociągi zostały odwołane, ale tutaj też coś o Łodzi właśnie słyszałem, że ponoć gdzieś tam pociąg został odwołany. No także, no powiem Wam szczerze, że no cóż, pozostaje nam czekać, co będzie dalej, no bo naprawdę jest... ... Bardzo poważnie z tego co widzę. No a tutaj jeżeli faktycznie by miała tak być, Maty, jak To mówisz, to w takiej sytuacji, że tak powiem, to pociągi by miały straszne opóźnienia jakby tak faktycznie było, żeby musieli mierzyć temperaturę. No to... Akurat byłoby straszne opóźnienie, także no. Nic. Trzeba wierzyć, że to się ustabilizuje. Naprawdę. I tyle. A jeszcze co do... Jeszcze co tutaj do... Rzekomego zamykania sklepów, to nawet w radiu rano mówili, że po prostu wczoraj ktoś plotki takie rozpowiadał. No, więc tak to wygląda.

Transcription

No wiecie, jakoś tak będzie. Trzeba, jak to się mówi, myśleć pozytywnie i patrzeć na to w taki sposób, że to potrwa trochę przez dłuższy czas, ale jak to się mówi, bądź podobny myśli. Jeśli chodzi o kontrole sanitarne na przejściach granicznych, to tyle.