EltenLink

Elten dla Androida - decyzja

Back to Pozostałe platformy

#61 zywek

Nie. Nigdzie, w zżadnym szanującym się projekcie, wielkie ego dewelopera nie rozrosło się do tego stopnia, żeby kazać komuś, kto jakkolwiek chce pomóc przedzierać się przez cały kod tylko po to, by zrobić jakiś kawałek aplikacji.
Może czas przestać dawać sobą manipulować i wziąć własny umysł we własne ręce.

2020-03-20 20:03

#62 papierek

Hmm żywek, 90% pracy programisty to grzebanie w kodzie, albo dokumentacji. :P

po co mi sygnatura?
2020-03-21 00:45

#63 zywek

Dobrze powiedziane, dokumentacji.

2020-03-21 10:51

#64 daszekmdn

Cytat:
Plotki i niedomówienia. Owszem, trwała tu kiedyś dyskusja na temat API i nieoficjalnych klientów. Zapomina się jednak, że ostatecznie na nie pozwoliłem. Ale potem już zainteresowania nie było...
Koniec cytatu.
Skoro widziałem to na własne uszy, podczas tego gdy tak się stało, to chyba nie plotki.
Zamknąłeś, ale później otworzyłeś i nikt nie chciał? No, nic dziwnego, jeśli zostało zablokowane, gdy ktoś miał chęci, to raczej takowe stracił po tego typu sytuacji...
Sam pamiętam bo siedzieliśmy wówczas na Teamtalku.
Z resztą też była o to zamknięcie i otwieranie duża burza na forum, ale czy wątek jest to nie wiem.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
Edited 2020-03-21 13:35

#65 pajper

9 sierpnia mówiłem o zamknięciu API Eltena na zewnętrzne aplikacje. Co podkreślam, zawsze była mowa o możliwości włączenia obsługi takiej aplikacji na koncie, ale to nieważne.
Trwała burzliwa dyskusja i zezwoliłem na tworzenie takich aplikacji 19 sierpnia, choć po dziś dzień uważam, że to głupie.

Jeśli komuś w 10 dni wygasły chęci, to ja takiej oferty na poważnie brać nie będę.
Nikt nigdy realnie nie chciał pomóc w kodzie i ocenę podtrzymuję. Mamy tu na forach wiele sugestii ludzi technicznych, jak to tego Eltena ulepszyć, ale jakoś nigdy żadna z tych osób nie napisała choć linijki kodu.
I pół biedy, jak mowa tylko o dyskusji, bo każdy ma swoje projekty, swoje skrypty i programy. Ale nie pozwolę, by bezpodstawnie twierdzono o moim braku współpracy w tej kwestii lub krytykowano pewne rozwiązania tylko na podstawie swojego zdania - narzucając je wszystkim - albo odnoszono się do kwestii bez doświadczenia.

Nigdy nikt nie zaoferował prawdziwej pomocy.

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2020-03-21 13:55

#66 daszekmdn

A Żywek, który pomagał z wersją na Linuxa w 2016?

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2020-03-21 17:18

#67 zywek

Noż po prostu.
Zaraz w takim razie wywalam wszystko, co napisałem rok temu i jeszcze wcześniej, to faktycznie nie będziesz miał ani jednej linijki
I przestań mi pieprzyć, że nikomu się nie chce i nie wykazał realnych chęci. Powiedziałem Ci, nie mam maca. Ruboto jest wygasłe, narzędzia tam używane są nieaktualne i nie będą aktualizowane przez google, więc co mi na ten temat powiesz? Ale nie, bo to niby ja się nie zainteresowałem tematem i w ogóle niczego nie przeczytałem. Przeczytaj sobie najpierw o tym, o tym jakich narzędzi tam się używa przy instalacji androidowych sdk i ndk, a potem mi gadaj, że nic nie zrobiłem. To skrajna ignorancja z twojej strony, no ale co ja tam się znam.
Drugi z prostrzych języków, na który możnaby przerobic te Twoje wypociny od zera również jest nieosiągalne, bo wymagają android studio do uzupełniania zawartosci projektów. Nie mam dostępu do maszyny z Windowsem, bo kości ram padły i wszystko poszło do naprawy. Na Linuksie jest niedostępne, gdybyś sprawdził, ale nie, bo Ty wszystko wiecznie wiesz lepiej, boprzecież tak Ci nakłdli do łba, że możesz wszystko i jesteś niezwyciężony, co ejst g**no prawdą. Kolejny język, na który trzebaby wszystko przepisać, java. Ale nie, bo Android studio tak jak już to pisałem wcześniej i nawet nie próbuj mi nic pisać o eclipse, bo tamto wszystko też już powygasało i nie działa. A w sumie nie, nic o eclipse nie napiszesz, bo Twoja ignorancja i przeświadczenie o tym, ze jesteś najlepszy nie pozwoli Ci nawet sprawdzić, czy w ogóle mam racje w tej kwestii.

2020-03-21 18:55

#68 pajper

Nie zgadzam się na publiczne obrażanie mnie w ten sposób. Przepraszam, ale ja tu się staram prowadzić w miarę merytoryczną dyskusję, a odpowiada się mi pomówieniami i obrazą osobistą. Miałem się w wątku nie wypowiadać, ale chyba jednak niestety trzeba.
Nie będę kontynuował dyskusji w tym tonie.
Podtrzymuję, co pisałem. Ja z Twojej strony żadnych chęci do współpracy nie widzę - zwłaszcza, że właśnie wykazałeś kolejno, że żadna forma pracy Ci nie odpowiada - z przyczyn takich czy innych. Podtrzymuję, co pisałem, nikt nie ma obowiązku pomagać w rozwoju Eltena, a ja nie mam prawa nikogo do tego zmuszać. Jednak nie będę akceptował sytuacji, gdy chęci pomocy nie ma, a zarzuca się, że to ja taką pomoc odrzucam.
Mam nadzieję, że jest to mój ostatni wpis w temacie.
Jeśli ktoś chce rzeczywiście pomóc, oczywiście zapraszam do dyskusji. Podtrzymuję ofertę wszelkiej pomocy w tym zakresie.

#StandWithUkraine

2020-03-22 08:46

#69 zywek

Twoje podtrzymywanie oferty wszelkiej w tym pomocy jakiejś tam do czegoś tam do celu dojdą tylko, gdy sobie ktos maca kupi, innego wyboru mówię nie ma. Zapoznaj się, do cholery jasnej, z tym co napisałem, a nie będziesz mi tu brednie pisał. Przeczytałeś dokładnie to co napisalem, bo widzę, że raczej nie. I to chyba Ty nie umiesz czytać. Powiedziałem Ci jasno i wyraźnie. Nie ma innej możliwości. Rubuto jest nieaktualizowane, opiera się na starych narzędziach, które są nieaktualizowane i nie działają. Eclipse jest w tym samym stadium w tym momencie. Z javy nie skorzystam, bo android studio i rider jest nie dostępne, więc z xmarin.forms też nie skorzystam. Czego w tym nie jesteś w stanie zrozumieć?

2020-03-22 10:33

#70 pajper

Z taką postawą, słuszną czy nie, nie istnieje żaden sposób współpracy. Odrzucasz Rubiego, odrzucasz inne Frameworki, wszystkie inne języki. To trochę tak, jakbym powiedział: chcę zrobić jajecznicę, ale bez masła i jajek. A potem miał pretensję do przepisu, że wymusza na mnie używanie tych jajek i tego masła.

#StandWithUkraine

2020-03-22 10:49

#71 zywek

Dobra, rozmowa z Tobą faktycznie jest bez sensu. Nawet nie zapoznałeś się doglębnie z tym wszystkim, co Ci przedstawiłem będąc wiecznie w przeświadczeniu, ze wiesz wszystko lepiej. Szukaj sobie z taą postawą innych ludzi do pomocy, ale traktując w taki sposób wszystkich wiecznie będziesz sam, czego, z taką Twoją postawą jak dotychczas, osobiście serdecznie z całego serca Ci życzę.

2020-03-22 12:25

#72 pajper

Zrobiła się tu gigantyczna burza, pozwólcie więc, że przedstawię tu fakty i sprawę Androida raz jeszcze, podsumowując wszystkie możliwości.
Jestem zainteresowany współpracą na dowolnych warunkach.

1.
Pierwszą i najlepszą opcją jest oskryptowanie istniejącego kodu dla Androida, czyli wypełnienie funkcji EltenAPI pod Androida. Polega to na stworzeniu kopii API stworzonego dla iOS pod system Android.
W efekcie Elten stanie się cross-platformowy, a więc dowolna funkcjonalność pisana dla iOS będzie automatycznie trafiać na Androida. Czyli, niejako, dwie pieczenie na jednym ogniu.
Najlepiej będzie wykorzystać framework RubyMotion, ale on wymaga systemu Mac - czy to fizycznie, czy na wirtualnej maszynie.
Można także użyć dowolnego innego frameworka Ruby lub, od biedy, innego języka programowania zgodnego z Androidem, a więc C/C++ lub Javy. Tu jednak, nie ukrywam, pracy będzie dużo, dużo więcej.
Służę oczywiście wszelką pomocą w testowaniu, rozwijaniu i wyjaśnianiu, zwłaszcza w wypadku decyzji rozwijania takiej opcji w Rubym.

2.
Druga opcja to napisanie własnego, niezależnego klienta w oparciu o API serwera. Tu można już użyć dowolnej platformy, czy to będzie C/C++, czy C# Xamarin, czy Ruby, Java, Python... Tu jednak sprawa jest ograniczona od twórcy, czyli kiedy pojawi się nowa opcja w Eltenie iOS/PC, będzie musiała być ręcznie zaimplementowana dla Androida.
Także nie będę miał żadnego wpływu na powstające błędy.
Także w takim wypadku służę wszelką pomocą w wyjaśnianiu lub dostosowywaniu API dla potrzeb takiego projektu.

Innymi słowy, jestem otwarty na dowolną współpracę, jaką potencjalnie zainteresowana osoba zaproponuje.

#StandWithUkraine

Edited 2020-03-22 14:50

#73 zywek

Jeszcze raz, tym razem kilka zrzutów i zapoznaj się z tym, proszę, dokładnie, bo nie zwykłem się powtarzać zbyt często.

[zywek@kot ~]$ export PATH=$PATH:/home/zywek/Pobrane/sdk/tools
[zywek@kot ~]$ export PATH=$PATH:/home/zywek/Pobrane/sdk/tools/bin
[zywek@kot ~]$ export PATH=$PATH:/home/zywek/Pobrane/sdk/platform-tools
[zywek@kot ~]$ export ANDROID_HOME=/home/zywek/Pobrane/sdk
[zywek@kot ~]$ export PATH=$PATH:/home/zywek/.gem/ruby/2.7.0/bin
[zywek@kot ~]$ ruboto setup
/home/zywek/.gem/ruby/2.7.0/gems/main-5.3.2/lib/main/getoptlong.rb:73: warning: constant ::FALSE is deprecated
Java runtime : Found
Java Compiler : Found
Apache ANT : Found
Android Package Installer: Found
Android SDK Manager : Found
Android Emulator : Found
Android SDK Command adb : Found
Android SDK Command dx : Not found
Platform SDK android-19 : Not found

!!! Ruboto setup is NOT OK !!!

Android tools not found.
Would you like to download and install them? (Y/n): y
F, [2020-03-22T16:58:54.449160 #222543] FATAL -- : wrong number of arguments (given 2, expected 0..1) (ArgumentError)
/usr/lib/ruby/2.7.0/logger.rb:536:in `warn'
/home/zywek/.gem/ruby/2.7.0/gems/main-5.3.2/lib/main/program/instance_methods.rb:35:in `warn'
/usr/lib/ruby/2.7.0/open-uri.rb:18:in `open'
/home/zywek/.gem/ruby/2.7.0/gems/ruboto-1.6.1/lib/ruboto/util/setup.rb:124:in `get_tools_version'
/home/zywek/.gem/ruby/2.7.0/gems/ruboto-1.6.1/lib/ruboto/util/setup.rb:592:in `install_android_tools'
/home/zywek/.gem/ruby/2.7.0/gems/ruboto-1.6.1/lib/ruboto/util/setup.rb:306:in `install_all'
/home/zywek/.gem/ruby/2.7.0/gems/ruboto-1.6.1/lib/ruboto/util/setup.rb:24:in `setup_ruboto'
/home/zywek/.gem/ruby/2.7.0/gems/ruboto-1.6.1/lib/ruboto/commands/base.rb:472:in `run'
/home/zywek/.gem/ruby/2.7.0/gems/main-5.3.2/lib/main/program/class_methods.rb:155:in `block in run'
/home/zywek/.gem/ruby/2.7.0/gems/main-5.3.2/lib/main/program/class_methods.rb:144:in `catch'
/home/zywek/.gem/ruby/2.7.0/gems/main-5.3.2/lib/main/program/class_methods.rb:144:in `run'
/home/zywek/.gem/ruby/2.7.0/gems/main-5.3.2/lib/main/factories.rb:18:in `run'
/home/zywek/.gem/ruby/2.7.0/gems/main-5.3.2/lib/main/factories.rb:25:in `Main'
/home/zywek/.gem/ruby/2.7.0/gems/ruboto-1.6.1/lib/ruboto/commands/base.rb:28:in `main'
/home/zywek/.gem/ruby/2.7.0/gems/ruboto-1.6.1/bin/ruboto:11:in `'
/home/zywek/.gem/ruby/2.7.0/bin/ruboto:23:in `load'
/home/zywek/.gem/ruby/2.7.0/bin/ruboto:23:in `'
[zywek@kot ~]$

No, także ten. Android19 zresztą jest nico przestarzały, tak jak mówiłem.

2020-03-22 17:00

#74 longshoot

na jakim forum jest wontek o androidowej wersji eltena bo nie widze w angielskiej społeczności.

2020-03-24 04:03

#75 zywek

Nie ma i nie będzie. Widzisz jakie tu podejście ludzie mają.

2020-03-24 11:35

#76 longshoot

to nie dobrze.

2020-03-25 00:47

#77 pajper

Potwierdzam błąd. Wydawało mi się, że jest wątek z oświadczeniem, ale jest tylko wezwanie do Pull Requestów i zasady współpracy nad kodem.
Jest w nich wypisany także Android, ale napiszę osobny wątek do tego.

#StandWithUkraine

2020-03-30 10:10

#78 longshoot

to pisz :)

2020-04-03 11:12

#79 pajper

Skontaktował się ze mną sashakozlovskiy, oferując swoją pomoc w wykonaniu portu Eltena dla Androida.
Obecnie jesteśmy na etapie ustalania poziomu współpracy oraz użytej technologii. Alexanndr uważa, że klient mógłby być gotowy w ciągu roku. Mam nadzieję na owocną współpracę.

#StandWithUkraine

Edited 2020-04-04 14:14

#80 Julitka

No, wreszcie!!! Jakieś szczegóły?
--Cytat (pajper):
Skontaktował się ze mną Alexanndr Kozlovskiy, tutaj znany jako sashakozlovskiy, oferując swoją pomoc w wykonaniu portu Eltena dla Androida.
Obecnie jesteśmy na etapie ustalania poziomu współpracy oraz użytej technologii. Alexanndr uważa, że klient mógłby być gotowy w ciągu roku. Mam nadzieję na owocną współpracę.

--Koniec cytatu

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2020-04-04 14:15