Zegarki dla niewidomych.

Zegarki mówiące

Started by lukasz1993258 693 posts last post 2 years ago Closed Page 8 of 35

Transcription

No mi też się podoba, chociaż tyle lat on przeleżał, nie no to było tak generalnie, że dostałem go w tym 2011 nie, do 2013 mi działał, potem coś mi się stało, że mi się ta mowa zaczęła zniżać nie, wskazówki już całkiem przestały chodzić, no to wiedziałem, że chodzi o baterie nie, no to poszedłem z nim do tego zegarmistrza, tego co zawsze chodzę, tam w rykach nie, nikt mi powiedział, że będzie chodził, będzie tykał, ale już nie mówił, nie będzie mówił, bo to jest jakieś takie chińskie, takie coś tam, zaczął mówić, że to jakiś układ chiński, coś tam, że się, psujące się coś tam, nie wiem, nie pamiętam, no i okej, wskazówki się wyczerpały, bateria od wskazówek się wyczerpała w 2014 i po prostu o nim zapomniałem nie, i już się bałem, że będzie na śmieci, ale tydzień temu go wziąłem i ten zegarmistrz, co mi robił, ten z Altiksu, jaki ten po angielsku co mówił, to powiedział, że zagada i zagadał, jeden kosztował 22 zł na prawa, za drugi zapłaciłem 26 zł, za ten z Altiksu 26 zł, tak jak już mówiłem, tam było trochę wilgoci w tym z Altiksu i powyginane blaszki, a ten po angielsku to bez problemu zagadał, po włożeniu baterii.

Transcription

O, ciekawie, bardzo ciekawie, ale no tak jak mówię, no najważniejsze jest to, że ten zegarek Ci służy.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

A skoro jesteśmy, jest właśnie tutaj o zegarkach mówiących, to mnie ciekawi jedna rzecz. Jest taki zegarek, nie wiem, gdzieś go widziałem, na jakiejś stronie, Tempuls, czy jakoś tak. 130 zł kosztuje. Zegarek mówiący Tempuls. Czy Tempus? Nie wiem jak się go mówi. No jestem ciekawy jak ten Tempus działa, jak on wygląda. Bo prezentacji chyba nie ma, chyba go w Rumynie widziałem, na stronie Rumynu. I na stronie okularów, znaczy PZN.

Transcription

Nie wiem, na YouTube może jakaś prezentacja krótka być.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Jest prezentacja na YouTube I z tego co słyszałem w tej prezentacji to jest podobne działanie do tego RTX'owego, tego nowego Ale nie widziałem tego tempusa, chciałem go zobaczyć, może kiedyś się uda Chodzi o to czy on jest większy od tego z RTX'u, czy on jest mniejszy Nie wiem

Transcription

No cóż, no... Mnie ciekawią jego funkcje. Jakie ma.

Transcription

No to tak, ten Tempuls, czy Tempus, nie wiem jak się go mówi, Tempuls bodajże, on ma, to jak ten artyksowy, on ma jeden przycisk, w bukły, pokrętło do ustawienia wskazówek, i jakiś taki wkręcły przycisk do menu, nie, i on ma mówienie godziny, mówienie daty, w ustawieniach ma tylko ustawienie godziny, ustawienie daty, ustawienie alarmu, tyle, nawet raportu godzinowego nie ma, i koszty 130 złotych, także nic ciekawego, według mnie, z tego co na tym YouTube słyszałem.

Transcription

A i udźwiękowiony jest dyzatorem Iwona Jacek.

Transcription

Tak, jednak udało mi się na YouTube to wyhaczyć i przeczytałem. Szczerze powiedziawszy, nie kupiłbym go. Zbytnio. Jeżeli to jest ten, bo tam mówił Jacek.

Transcription

Tak, to właśnie o tym mówię, że tam jest udziękowione Iwoną Jackiem. Właśnie o ten mi chodziło. Ale po przesłuchaniu na YouTube to mówię, nie, nic ciekawego. To ja już wolę ten, ten z LTX-u. Ten, ten, o. Jeszcze tylko 3.42.

Transcription

No tak, bo jest lepszy pod, pod właśnie względem na przykład raportu godzinowego. I to, że od 22 do 7 rano, że tak powiem się nie odzywa.

Transcription

Co ja powiem tak, no okej, jest raport godzinowy, ale w tym nowym z AltXu, ale ja to, że się po 22 nie odzywa, to dla mnie to jest wada, bo ja zrobiłem taki test, włączyłem sobie raport godzinowy w tym starym i tak parę nocy sobie przespałem z tym raportem godzinowym. I mi to nie przeszkadza, mi to po prostu nie przeszkadza, także trochę szkoda, że w tym nowym zepsuli tą funkcję, jako raportu godzinowego, no, trochę szkoda, ale cóż, to w tym starym było lepiej, bo o każdej pełnej godzinie się odzywał i dopóki nie wyłączyłeś, to on cały czas gadał.

Transcription

Powinni chociaż dać możliwości się chce, żeby w danych godzinach nie mówił czy nie.

Transcription

No cóż, ale tego się nie zmieni. Ale dobrze, że mam zrobiony ten drugi, to będę sobie używał tego drugiego. Przecież nie muszę koniecznie tego nowego używać. Jak mi się ten nowy nie podoba, to mogę używać tego starego. Proste. W zasadzie, że ten stary mam zrobiony, to mogę używać tego, co miałem, tego starszego.

Transcription

No pewnie, że tak, no. Ja już tylko w tym nowym muszę iść do zegarmistrza, bo postanowiłem, że po prostu, jakby to powiedzieć, że wolę mieć pasek taki naciągany, który się sam dopasowywuje.

Transcription

To znaczy, można kupić w Altyksie model albo z paskiem, albo z bransoletą. Kiedy kupiłem z bransoletą, ja kupiłem z paskiem. I to jest taki pasek, piszą, że skórzany, ale to jest taki gumowy. Taka guma. Nie jest zbyt wygodny. Ale mam z paskiem, to mam z paskiem. Chociaż chciałbym zmienić na bransoletę. Bardziej bransolety mi się podobają.

Transcription

No ale ja kupiłem właśnie z tą blansoletą skórzaną i zaczęła mi ona drażnić, dlatego postanowiłem, że pójdę do zegarmistrza, żeby sobie to zmienić.

Transcription

Przepraszam, ze skórzanym paskiem.

Transcription

dużo wpisów się tu przewinęło to ja wam powiem tak, owszem ja mam tego Tempusa troszeczkę może inny model on ma przycisk na przodzie jeden, a drugi ma taki wciśnięty że trzeba tam jakimś szpikulcem wejść i to właśnie mnie wkurzało że nie możesz sobie ustawić budzika, czy wyłączyć, czy wyłączyć tylko był w środku musiałeś włączyć, włożyć to to po pierwsze jest takiej samej wielkości jak ten Altixa może troszeczkę bardziej płaski ale to jest to samo to jest to samo tylko głos inny inaczej wygląda ale działanie ma takie same przycisk nawet ma podobny może w tym Altixa troszeczkę bardziej okrągłe takie bardziej zaokrąglone są te przyciski a tam taki bardziej że jest okrągły, ale jest no taki taki ostry jakby no także nie polecam ani tego Altixa ani tego Lumena nie, to jest po prostu nie, nie, nie, nie to to to a ten angielski, no nie słyszałem go nigdzie nie słyszałem nawet na YouTubie o tym fajny dźwięk ma przed komunikatami nie takie oldschoolowe jak w Reflexie tylko taki fajnie to brzmi to po pierwsze a po drugie to wiesz może jak on się nazywa może nazwę jakąś go czy coś bym sobie chciał sprawdzić na YouTubie chociaż ja nie kupiłbym ze wskazówkami no bo wiadomo jak to jest ale słyszałem właśnie czytałem sobie artykuł już na Amazonie że jest taki zegarek za 69 dolarów który ma mechanizm który synchronizuje czas który mówi i czas który pokazuje że na przykład na Altiksie lub na Tempusie sobie na przykład ustawisz na mowie godzinę szóstą a na wskazówce masz godzinę trzecią no to tak średnio a właśnie tam to jest tak że ustawiasz sobie na godzinę trzeciej na szóstą i nacisniesz i później ta wskazówka jedzie nie wiem jaki to ma dźwięk ale ona jedzie ta wskazówka przesuwa się do tej godziny co ustawiłeś na tym komputerku także fajny zegarek i to jest najfajniejsze że możesz sobie wybrać męski głos i damski i 69 dolarów kosztuje

Time to exterminate.

Transcription

Co do tego angielskiego modelu, co mam, to nie jestem w stanie podać nazwy, bo ja go dostałem i nie wiem, jak to nazwać. Nie wiem, skąd ten mówił chłopca go miał. Po prostu mi go dał i tyle. A co do tego PULSA, to skoro go masz, to możesz pokazać go, bo nie słyszałem. Znaczy na YouTube jest przyjemne, bo to jest strasznie krótka prezentacja. Jak na przykład ten PULS ma jakiś dźwięk alarmu.