Co teraz czytacie?
Back to Literatura#1061 magmar
Chętnie połknę.
-- (Numernabis):
Wprawdzie nie czytam jeszcze, ale się przymierzam, pojawiłł się audiobook Maryla z Zielonego Wzgórza, (Sarah McCoy), (czyta Magdalena Kumorek)
Nie będę się rozpisywał o czym to, wklejam opis:
Niezwykła, płynąca prosto z serca powieść dla miłośniczek serii Ania z Zielonego Wzgórza oraz mistrzowskiego pióra Sarah McCoy. Kreśli obraz codziennego życia mieszkańców Wyspy Świętego Edwarda w okresie, zanim przybyła tam Ania.
Każdy z nas na pewno pamięta Anię z Zielonego Wzgórza i jej przygody od momentu, kiedy w roku 1876 przybyła na farmę rodzeństwa Maryli i Mateusza Cuthbertów. Niejednemu z Was, drodzy Czytelnicy, przemknęły przez myśl pytania, dlaczego właściwie Maryla i jej brat pozostali samotni do końca życia? Co zaważyło na podjęciu takiej, a nie innej decyzji? Czy spowodował to splot niesprzyjających okoliczności, czy ich własne wybory? Dlaczego jako starsi ludzie wciąż mieszkali razem i wspólnie prowadzili gospodarstwo?
--
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"
#1062 Numernabis
No i kolejny przykład bezsensownego wydawania cykli od praktycznie końca.
Cykl "Diablęta z Hallstead Hall",
Jest 6 tomów i wydany został jedynie tom 5 pt. Polowanie na męża.
Nie można tutaj mówić o promowaniu poprzez najlepszy tytuł z cyklu w celu sprzedaży pozostałych części, bo to nie wyszło komercyjnie, nagrane to zostało przez Fundację Larix.
Co istotne nie wygląda na to żeby miały pojawić się pozostałe tomy, bo ten został nagrany w 2015 roku i do tej pory nie pojawił się żaden inny tytuł z tego cyklu, w ogóle tylko jeden tytuł tej autorki jest w zbiorach.
#1063 MarOlk
"Ukraińcy" Piotra Zychowicza. Książka, która jak pisze autor nikomu się nie spodoba. Ani turbopatriotom opiewającym przecudowność, mądrość i idyllę II RP, ani ukrainofilom widzących we wschodnich braciach tylko ofiary. Wszyscy mają sporo za uszami.
#1064 Zuzler
Kojarzycie nazwisko "Michał Rusinek"? Jeśli nie, to serdecznie polecam, zacznijcie. Szczególnie niech zaczną je kojarzyć obecni tu, niewątpliwie, ludzie lubiący ironię i wyłapywanie językowych nielogiczności i absurdów, tak w życiu codziennym, jak np. w tekstach piosenek. Dlatego polecam "Pypcie na języku" oraz "Zero zahamowań", obie książeczki autorstwa Rusinka właśnie. "Niedorajdy" jeszcze polecić nie mogę, ponieważ dopiero się zabieram do słuchania. Dopowiem tylko, że wszystki 3 pozycje są dostępne w formie audiobooków czytanych przez autora.
#1065 Monia01
Ja oczywiście kojarzę, ale, niestety, wysłuchałam wywiadu z nim i żałuję :(
🇺🇦 🇵🇱
#1066 Zuzler
Czego żałujesz?
#1067 misiek
O, to w sam raz coś dla mnie.
-- (MarOlk):
"Ukraińcy" Piotra Zychowicza. Książka, która jak pisze autor nikomu się nie spodoba. Ani turbopatriotom opiewającym przecudowność, mądrość i idyllę II RP, ani ukrainofilom widzących we wschodnich braciach tylko ofiary. Wszyscy mają sporo za uszami.
--
#1068 Numernabis
Świetnym przykładem wydawania jak leci, nie po kolei książek danego cyklu jest cykl "Herkules Poirot" autorstwa Christie Agatha
Są wydane, oczywiście nie od pierwszego odcinka, ale już nie pamietam który był pierwszy wydany jako audiobook, ale wydane były już poniższe części:
Herkules Poirot, tom 01, Tajemnicza historia w Styles, (czyta K. Gosztyła), [EKA]
Herkules Poirot, tom 02, Morderstwo na polu golfowym, (czyta K. Gosztyła), [EKA]
Herkules Poirot, tom 04, Zabójstwo Rogera Ackroyda, (czyta K. Gosztyła), [EKA]
Herkules Poirot, tom 05, Wielka czwórka, (czyta K. Gosztyła), [EKA]
Herkules Poirot, tom 17, Śmierć na Nilu, (czyta K. Gosztyła), [EKA]
Herkules Poirot, tom 23, Randez-vous ze śmiercią, (czyta K. Gosztyła), [EKA]
Herkules Poirot, tom 26, Dwanaście prac Herkulesa, (czyta K. Gosztyła), [EKA]
Herkules Poirot, tom 29, Po pogrzebie, (czyta K. Gosztyła), [EKA]
Herkules Poirot, tom 35, Trzecia lokatorka, (czyta M. Słota), EKA]
Herkules Poirot, tom 37, Słonie mają dobrą pamięć, (czyta Krzysztof Gosztyła)
a kilka dni temu wydany został::
Herkules Poirot, tom 20, Morderstwo w Boże Narodzenie, (czyta Krzysztof Gosztyła)
Jaki jest sens?
Jak jeszcze wydanie jako pierwszy któryś z późniejszych tomów, uznany za najciekawszy w celu zainteresowania cyklem to wydawanie już pozostałych części losowo jest dla mnie niepojęte.
Jest już tom 36, a nadal nie ma tomu 3 i kolejnych.
#1069 Kat
Cóż, aktualnie jestem zniesmaczona kolejnym tworem Jacka Piekary pt. "Ja, inkwizytor: dziennik czasu zarazy". Gorąco nie polecam, choć plus jest taki, że to super produkcja.
I w zasadzie to nie wiem za co teraz się zabrać, bo trochę tego zalega, ale chyba zacznę "Czerwonego smoka" T. Harrisa.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
#1070 MarOlk
@Kat, kurde, zmartwiłaś mnie, bo ja akurat jestem wielkim fanem inkwizytorskich klimatów...
#1071 Snajper22
Aktualnie drugi tom cyklu z Jakubem Tyszkiewiczem autorstwa Marcina Ciszewskiego i co tydzień audioserial Fantom tego samego autora. :)
Polecam audioserial oraz książkę pt. "Wiatr". O drugim tomie narazie nie mam zdania, ponieważ dopiero go zaczęłam. :)
Pozdrawiam.
Cormac McCarthy, "Droga"
#1072 biedrona333
a zkąd ściągnąć audioserial?
#1073 skrzypenka
czytam "Klejnot Medyny".
#1074 skrzypenka
Też mam baardzo dużo do przeczytania.
-- (Kat):
Cóż, aktualnie jestem zniesmaczona kolejnym tworem Jacka Piekary pt. "Ja, inkwizytor: dziennik czasu zarazy". Gorąco nie polecam, choć plus jest taki, że to super produkcja.
I w zasadzie to nie wiem za co teraz się zabrać, bo trochę tego zalega, ale chyba zacznę "Czerwonego smoka" T. Harrisa.
--
#1075 Snajper22
@Biedrona333, jest na audiotece. Jak ma się wykupioną audiotekę klub to jest za free.
Cormac McCarthy, "Droga"
#1076 biedrona333
OK dzięki
#1077 Numernabis
Długo się zbierałem, ale w końcu przesłuchałem Ahaję Ziemiańskiego, rewelacja.
Teraz słucham drugą już część Powrót do przyszłości.
#1078 skrzypenka
No i jak?
Podoba się? Też mam na liście czytelniczej.
#1079 skrzypenka
Mi wolno idzie to czytanie, bo nie mam czasu za bardzo, a jak już chcę poczytać, to po prostu zasypiam.
#1080 daszekmdn
Skończyłem właśnie czytać:
"Idę tam, gdzie idę" czyli biografię Kazika Staszewskiego.