EltenLink

Co teraz czytacie?

Back to Literatura

#521 biedrona333

witajcie ja teraz zaczęłam czytać książkę neuhaus nele PT. "śnieszka musi umrzeć."

2018-09-26 13:43

#522 jamajka

Czytałam wesele

rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.
2018-09-26 18:58

#523 Monia01

Ale jakie "Wesele"? To "Wesele"? :D Wyspiańskiego w sensie?

🇺🇦 🇵🇱
2018-09-26 19:17

#524 jamajka

O tak, to wesele niestety

rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.
2018-09-26 19:20

#525 matius

Żeby duchy na wesele się wpraszały :)

Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.
2018-09-26 19:42

#526 marchewaux

Jakoś 2 może 3 tygodnie temu, przeczytałem książkę bardzo brutalną, bardzo współczesną, oraz bardzo kobiecą, nawet bardzo męską za razem.

Polecam tak do poczytania nocką, akcja elegancka w swoim klimacie, jednak całość okropna ale i ukazująca obecne czasy, pewnie te dawne również, tylko nikt o tym nie wiedział.

Sama autorka każdą książkę mianuje inną pisarką, ponieważ

1.Sama ma typowego pana araba
2.Nie chce aby znano jej godności.

Opis:

Byłam kochanką arabskich szejków
Wstrząsająca historia Polki, którą rozkochano, aby sprzedać…

Opowieść jednej z tysiąca kobiet, która stała się żywym towarem. Laila Shukri dotarła do niej i wysłuchała jej historii, aby móc opowiedzieć ją światu.

W jednym z klubów Julia poznaje Tarka, przystojnego Syryjczyka, który ją oczarował, a następnie zaprosił na egzotyczną wycieczkę do Dubaju. Na miejscu okazuje się, że kobieta znalazła się w rękach jednego z największych gangów handlujących ludźmi. Rozpoczyna się koszmar seksualnego zniewolenia, brutalnej fizycznej i psychicznej przemocy… Jak w XXI wieku wygląda handel ludźmi? Czy tylko śmierć jest wybawieniem z niewoli? Brutalna rzeczywistość tysięcy kobiet wykorzystywanych przez najbogatszych szejków, o której świat woli nie mówić głośno.

Laila Shukri – ukrywająca się pod pseudonimem pisarka jest znawczynią Bliskiego Wschodu, Polką mieszkającą w krajach arabskich i podróżującą po całym świecie. Obecnie przebywa w Zjednoczonych Emiratach Arabskich, ale już planuje kolejną podróż. Niezależnie od tego, czy zatrzyma się na dłużej w pustynnej oazie, czy w ociekającym luksusem hotelu, udaje jej się dotrzeć do najgłębszych sekretów świata arabskiego. Po całym dniu uwielbia zasiąść na tarasie i napić się campari. W 2014 roku ukazał się jej debiut powieściowy "Perska miłość", który podbił serca polskich czytelniczek. Kolejne tytuły: "Byłam służącą w arabskich pałacach", "Perska zazdrość", "Jestem żoną szejka" i

śpiewasz, chcesz nagrać swoje demo, zapraszam do mojego studia nagrań, pisz priv, mój blog marchewkowe studio, zapraszam!LINE
2018-09-27 00:43

#527 Monia01

O nie! Nie trawię książek Laili Shukri. Z całym szacunkiem, ale naprawdę są okropne, choć swego czasu sama się w nich zaczytywałam. Wszystko jest oczywiście kwestią gustu, choć jak dla mnie ani Shukri chce wzbudzić tanią sensację, bo to temat poczytny. :)

Jamajka, "Wesele" jest spoko, ttylko szkoda, że trzeba je tak dokładnie omawiać i pamiętać, co kto zrobił, kto komu się objawił i ta dalej. Dla mnie to dramat do rozkmin. :0 Lubię, film zwłaszcza :)

🇺🇦 🇵🇱
2018-09-27 14:49

#528 marchewaux

Właśnie czasem się tak zastanawiam

Fajnie, autor napisał kryminał,Thriler baa nawet oparty na faktach.

Wszystko świetnie się czyta, zwłaszcza te, które życie samo przedstawiło, a autor ubrał w kilkasset stron
Tylko, przeciętny czytelnik poza relaksem, wczuciem się w innych, no powiedzmy, że nawetjakąś refleksją, co więcej może zrobić?

Myslę sobie, że nawet taki przeciętny, potencjalny czytelnik może zainspirować się książką, w końcu ilu z nas w dzieciństwie a może i obecnie, jest fanem kogoś z książki.

Coś więc jest, w ztwierdzeniu tania sensacja, tematem poczytnym.

Kolejna książka, którą niegdyś jakoś wakacjami połknołem gdzieś w dwie nocki.

Znowu tania sensacja, i właśnie po przeczytaniu tej książki najszła mnie myśl ok wiem ok straszne ok biedne dzidwczyny.....

no tylko, że co z tego?

ci, którzy mają wpływ na zrobienie z tego nie sensacji, ale końca puki co odprawiają tylko scenki w teleexpresie, panoramie, wiadomosciach i obecnie na wiecach wszak kampania wrześniowa trwa.

A tutaj Bestia, studium zła.

Bestia. Studium zła” to historia Leszka Pękalskiego - zabójcy, który przyznał się do 67 makabrycznych morderstw. Finalnie skazano go za jedno. Jest największą tajemnicą powojennej kryminalistyki. Nikt nie wie, ile ofiar tak naprawdę ma na swoim koncie.

Autorka, Magda Omilianowicz była pierwszą dziennikarką, która przeprowadziła wywiad ze słynnym „wampirem z Bytowa”. Zapoznała się z 72 tomami akt, rozmawiała m.in. z jego bliskimi, z kobietą, która jako jedyna przeżyła atak „wampira”, z rodzinami ofiar, z prokuratorem, z psychologami. Specjaliści zgodnie twierdzą, że będzie zabijał dalej.

Pękalski wychodzi na wolność w 2019 roku….
źródło opisu: http://www.oddeskidodeski.com.pl

śpiewasz, chcesz nagrać swoje demo, zapraszam do mojego studia nagrań, pisz priv, mój blog marchewkowe studio, zapraszam!LINE
2018-09-27 15:00

#529 Monia01

Niestety nie czytałam "Bestii zła", więc się nie wypowiem. Ale czytając "Byłam kochanką arabskich szejków", najpierw myślałam o tym, że właśnie nic nie mogę zrobić i że to przytłaczające, a potem, że autorka nie umie pisać i to mprzede wszystkim dlatego nie lubię tej książki. Naprawdę, czytałam teksty gimnazjalistów, któzy piszą lepiej. Mówię tu przede wszystkim o dialogach, które są, w mojej opinii, koszmarne. Książka wydaje mi się też bardzo czarno-biała. Jest dobro w postaci niewinnej, zranionej Julii i samej autorki, która jest dobra do granic możliwości; i jest zło, którym są straszni mężczyźni z arabskiego świata. Nawet mąż samej autorki jest straszny... W innych jej książkach tak bardzo tego podziału nie widać, ale zraziłam się do niej głównie właśnie przez, co tu dużo mówić, brak, w mojej opinii, umiejętności pisarskich, więc nie polecam.

Wydaje mi się, że tanie sensacje są po to, żeby autor i wydawnictwo mogli zarobić. Czytelnik czy w ogóle poruszana sprawa są gdzieś na drugim planie. Wrzuca się dotakiej sensacji coś, co ludzi przerazi, zszokuje, i to wystarczy, żeby ludzie mówili o książce, zachwalali... właśnie dlatego, że wywołaa wnich skrajne uczucia. Często same problemy są wyeksponowane w taki sposón, żeby rzucały się w oczy. Nie zmuszają czytelnika do myślenia, bo czytelnik taniej sensacji nie ma myśleć, ma przyjąć to, co mu książka i jej wydźwięk narzuca, co każe mu myśleć. A ja nie lubię, gdy ktoś każe mi myśleć według swoich schematów. :)

🇺🇦 🇵🇱
2018-09-27 15:52

#530 Monia01

Media, wiece i manifestacje też nie są po to, zeby problemy rozwiązywać, tylko po to, żeby je poruszac i podburzać tłum

🇺🇦 🇵🇱
2018-09-27 15:57

#531 misiek

Bestję zła czytałem, i oglądałem o nim kilka dokumentów. Jedno wiem- to zwyrol pozbawiony jakichkolwiek uczuć i empatji. Do końca życia powinien być w odosobnieniu, i po tym co zrobił w ogóle nie trafiają do mnie argumenty typu- problemy w dzieciństwie.

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2018-09-27 18:09

#532 marchewaux

Zgadza się, jest dokładnie jak napisałeś.

W takich sprawach to mogła by być niezła dyskusja temat rzeka, jako, że tutaj jednak o książkach przytoczę inną ale jak by tę samą.

Kryptonim Frankenstein.

Tematyka podobna, jednak ową książkę bardzo polubiłem za jedno.

Tak, opowiada o Joachimie Knyhale zabójcy mordercy i również zwyrolu,
Ma jednak swoje drugie dno.Autor świetnie ukazał czasy komunizmu w polsce, w latach 70
o

a tutaj link o Knyhale.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Joachim_Knychała

2018-09-27 18:18

#533 rafalko112

Ja zacząłem czytać książkę orsona scotta carda oczarowany. Narazie nie wiem za dużo to terz nie wiele mogę powiedzieć. Historia zaczyna się kiedy dziesięcioletni żyd który musi udawać rosjanina iwan trafia na tajemniczą polanę ktura jest bramą do ruwnoległego świata. tutaj skończyłem.

radio plays is super
2018-09-29 11:22

#534 kacper

Mechaniczna pomarańcza, zabawne, całkiem spoko, polecam. O takich zwyrolach i o tym, jak potem jednego próbowali naprawić, ale przegieli w drugą stronę, i jak potem kto innypróbował go naprostować jeszcze raz.

2018-09-29 20:25

#535 biedrona333

a kto to napisał?

2018-09-29 20:43

#536 kacper

Anthony Burges

2018-09-29 20:46

#537 kacper

łysy, masz gdzieś tą bestję zła? Zaciekawiłeś mnie, i chciałbym to przeczytać.

2018-09-29 20:47

#538 misiek

Tak- podeślę ci może jutro, a jak nie to jakoś w tygodniu.

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2018-09-29 23:13

#539 Lowca_Androidow

Ja przeczytałem "Tak Daleko Jak Nogi Poniosą" i jest to pierwsza taka sytuacja, gdzie film mi się zdecydowanie bardziej podobał niż książka.
Teraz czytam Jack Reacher - Nieprzyjaciel, jest to ósma część serii, ciekawe bo o ile pamiętam to w pierwszej ginie brat Reachera, Joe Reacher, a tu w ósmej części Joe Reacher żyje i Jack się z nim spotyka. W pierwszej części jest już "włóczęgą" bez zameldowania, bez stałej pracy, byłyoficer Żandarmerii Wojskowej, a tu w ósmej części jest Majorem Żandarmerii Wojskowej, popieprzona chronologia.

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
2018-10-02 15:23

#540 Nowiczok

@Łowco akcja w większości tomów toczy się chronologicznie, ale jak w przypadku tomu 8 i chyba 21 Lee chce opowiedzieć jakąś historie z czasów gdy Reacher był żandarmem.
Nie jest to więc schrzaniona chronologia tylko akurat taki pomysł autora.

2018-10-02 19:45