Jak i czy w ogóle da się zaznaczyć wszystko w Gold Wave kiedy załadujemy kilka plików poprzez Ctrl+O, tak aby użyty filtr zastosował zmiany do wszystkich załadowanych plików.
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
Oj tam, wiem, że tak się da, ale czy przez Ctrl+O nie da się zaznaczyć wielu plików? Przez Batch processing. są już zdefiniowane pewne funkcje, np. equalizer ma jedynie usuwanie wysokich, usuwanie basów itp, a nie ma ręcznej konfiguracji equalizera, przynajmniej ja nie znalazłem, to samo jeśli chodzi o podgłaśnianie czy ściszanie, jest kilka parametrów do wyboru, nie da się ręcznie, albo to jest gdzieś zakopane.
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
Funkcje dodajesz sobie jako presety. Najpierw ustaw wszystko tak jak chcesz, wpole z listą rozwijaną wpisz nazwę presetu i kliknij add. Następnie pojawi się w batch processing. Nie ma innej opcji.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
Już chyba pytałem, albo i nie, ale chodzi o łączenie plików, da się ajakoś zautomatyzować łączenie na żywca pociętych plików? Zwykłe połączenie czy to Gold Wave czy skryptem czy nawet przy użyciu mp3directCut słychać łączenie. Swoją drogą ciekawe jest to, że mp3directCut połączy nam wiele plików, można załadować, ale rzeciągając myszką, kopiuj i wklej niestety nie działa, a szkoda, trzeba to robić na około.
No właśnie problem w tym, że ktoś dzieli audiobooki z automatu co stały czas i są podziały w połowie wyrazu i przy połączeniu słychać to połączenie, jakby tam powstały jakieś krótkie fragmenty ciszy.
Zdaje się, że mp3 lame robi ciszę z automatu chyba na początku pliku. w ogóle Lame jeszcze kilka rzeczy robi niefajnie dźwiękowi. Nie pamiętam dokładnie ile tej ciszy jest.
@tomecki to jest tak zwany enc delay. LAME robi ciszę, ale jest to stała wartość i odtwarzacze takie jak np foobar umieją sobie z tym radzić. Zgrałem kiedyś płytę miks z podziałem na utwory do mp3 za pomocą lame i nie było przerw w dźwięku. Goldwave niestety nie umie sobie z tym radzić i przy imporcie pliku eksportuje lame wraz z ciszą.
Jest opcja. Opiszę jak będę na siłach bardziej. Do tego celu potrzebna będzie najnowsza wersja Goldwave i Znowu batch processing jak chcesz automatyzować, a i tak nie zrobisz tego w pełni. Wyślij mi na pv 2 takie fragmenty audiobooka do połączenia, w tedy nagram i pokażę co i jak bo sam muszę się zmierzyć z plikami aby najefektowniej doradzić na przyszłość, skoro to się dzieje na wielu.
Update: Goldwave od jakiejś wersji nauczył się w końcu trzymać ustawienia w pliku a nie w rejestrach... pamięta ktoś, gdzie były ustawienia GW w sensie wiem, że to siedzi w rejestrze, ale za cholerę nie mogę obczaić miejsca a mi się coś posypało...
Jak odszumić wiele plików w GoldWave używając filtra: Use clipboard Ładując jeden plik poprzez Ctrl+O możemy zaznaczyć i skopiować próbkę szumu i to jest niezbędne dla wykonania operacji odszumiania, a jak tego dokonać poprzez Batch Processing gdzie ładujemy kilka plików, podem mamy add file, następnie add efect i tu jest Noise Reduction, i po rozwinięciu mamy między innymi Use clipboard, klikamy Add i close, ale co z tego jak nie ma jak załadować próbki szumu, da się to jakoś z tej pozycji zrobić?
This site uses cookies to enhance your experience.