Na skróty czyli gdy sobie ułatwisz grę.
Back to Gry (Dyskusje pozostałe)#21 pates
@Exterminator, da się, ale wartości minusowe musiż wpisywać.
#22 zegarmistrz
Czasami jak najbardziej można kodzik źródłowy wyciągnąć i na tej bazie się opierać.
#23 mucha
ja kiedyś dużo grałem, i tak naprawdę ułatwienia w postaci kodów są spoko dla kogoś kto ma troszkę mniej refleksu. Jeżeli chodzi o gry audio to akurat uważam, że nie ma takich ułatwień jak dla widzących w grach jakieś widzenie przez ścianę czy nawet dajmy na przykład GTA gdzie jesteś nie śmiertelny
#24 balteam
Może być od cholery ułatwień, zaczynając od kodów, które ci mogą dawać praktycznie nieśmiertelność, po wszelakie bugi gdzie dostajesz np. dużo więcej punktów za jakieś zadania niż powinieneś.
#25 lalar123
No naprzykład słynny cheat engine nie wiem czy było o tym mówione, ale w grze shooter naprzykład podnosiło się lidżbę punktów by zdobyć bronie etc. Mój widzący brat opowiadał mi, że w jednej grze, był taki kod, że jak zrobiłeś strzałkami góra dół dół lewo prawo, to mogłeś latać. Oczywiście okazało się, że nie był to kod ale błąd gry. Ale i tak było fajnie. Zapomniałem jeszcze dodać, że wiele gier miało takie ukryte kodo błędy. Typu bijatyka guilty girls czy jakoś tak. Jak się wcisnęło osiem przy wyborze postaci to przenosiło cię na specjalną arenę.
#26 mara
Jak spatchować grę pokemon tak, by wybrać sobie trzech starterów, jakich chce się mieć?
1. Pobierz universal pokemon game randomizer.
Oto link do głównej strony projektu
https://pokehacks.dabomstew.com/randomizer/
2. Rozpakój program z zipa i potem go uruchom.
Jeśli nie masz javy na komputerze, dostaniesz odpowiedni komunikat i w domyślnej przeglądarce otworzy się strona, z której da się ściągnąć instalator javy.
Po uruchomieniu instalatora javy nic nie ruszaj, zaakceptój licencję i naciskaj dalej czy zainstalój, i potem zamknij po skończeniu instalacji, by zamknąć okno.
3. Pobierz grę do spatchowania.
Wspierane są wszystkie gry z generacji od I do VI oprucz wersji koreańskich gier.
4. Przenieś plik z rozszeżeniem gbc, gba lub nds (zależy od gry) do folderu z randomizerem.
5. Po odpaleniu randomizera wybierz open rom, potem niedawno przeniesiony plik z listy plików.
6. Wybierz zakładkę starters, static trades.
7. Znajdź grupę starter pokemon i wybierz tam custom.
8. Na następnych trzech listach wybierz pokemony, które mają być użyte.
9. Jeśli chcesz, by twój rywal zawsze używał customowego startera, którego wybrał na początku gry, przejdź do zakładki trainer pokemon i zaznacz pole wyboru rival carries starter through game.
10. Kliknij randomize (save) i wpisz nazwę pliku.
Rozszeżenia nie musisz dodawać, program wtedy zrobi to sam.
11. Jeśli chcesz, możesz zapisać log tego, co zrobiłeś, ale w praktyce to po prostu pokaże, jakich starterów wybrałeś i ewentualnie jak zmienił się team rywala, więc jeśli nie chcesz, nie musisz tego zapisywać.
12. W kolejnym okienku naciśnij Done.
Gratulacje!
Spatchowałeś grę!
Teraz zostało ci przenieść nowy plik do folderu z odpowiednim emulatorem i możesz grać!
#27 pates
Randomizacja to raczej nowe wyzwanie jest, do tego ta aplikacja słóży głównie i ro bi to świetnie, polecam. Cheat engine nie tylko do cheatowania w brew pozorom, bo jest to też edytorek szesnastkowy. Mały, ale jest.
#28 mara
Co do randomizera, prawdą jest, że jak się tylko powłącza np. takie opcje, jak ful hm compatibility czy ustawi się potężnych starterów i nie zmieni się niczego więcej, wtedy to grę ułatwia.
Dzięki temu mo.żna np. pływać na elekicie albo przesuwać skały przy pomocy caterpie.
#29 pates
No śmieszne to jest, ale lepiej wszystko dać losowe.
#30 mara
No właśnie!
Ja już musiałem radzić sobie ze shedinjami w czwartej sali dzięki temu.
#31 pates
Ale wonder guard?
#32 mara
Tak.
W tym randomizerze jest napisane, że nawet jak da się losowe zdolności pokemonom, to te, które mają wonder guard w podstawowej wersji gry, będą go mieć by zachować choć trochę balansu.
#33 exterminator
Ojjj! za te wszystkie gry które scheatowałem, to już dawno bym siedział w lohu. hahaha!
#34 johnson
Trainer to też jest coś. W gtavc chciałem się przelecieć przykładowo którymś helikopterem, no to jakiśtam skrut klawiszowy i jest. Nie wiedziałem, jak zdobyć gliniarski a tymbardziej wojskowy. To było w jakimśtam ponoć najbardziej rozbudowanym, w którym nawet hyba w jakimś niedostępnym menu można było swoje miejsce zmienić bez żadnej jazdy albo lotu. Nazwy tera nie pomnę.