Grupy, co należy zmienić, najlepiej na teraz.
Back to Archiwum Eltena#1 daszekmdn
Cześć.
Z Paulinux postanowiliśmy zrobić kilka testów. Błędy zgłosiliśmy na forum Klient dla systemu Windows w wątku Kilka problemów i absurdalnych błędów w grupach, natomiast tutaj ogólny opis tego, co należy zmienic.
Przepraszam, że w jednym wątku, ale rozdzielanie trwałoby zbyt długo.
1. Moderator w żadnym wypadku nie powinien mieć możliwości usunięcia forum.
2. Podział 1 admin i 100 moderatorów jest zły. Powinna być możliwość wyboru kilku administratorów i moderatorów z mniejszymi uprawnieniami. Jest tak na każdym szanowanym forum.
3. Tworzenie forów można zostawić, ale najlepiej z możliwością wyboru ustawienia o konieczności zatwierdzenia ich najpierw przez administratora.
4. Powinna być możliwość personalizacji uprawnień dla moderatorów.
5. Obecnie nie jesteśmy informowani o żadnych zmianach uprawnień etc, gdy ktoś zostanie moderatorem lub administratorem, powinien dostać o tym powiadomienie lub wiadomość.
6. Logi grupy, kto i co kiedy zrobił, oraz możliwość ich wyczyszczenia ale tylko przez administratora grupy i po wykonaniu tej czynności możliwe do odzyskania przez 24 godziny od wykonania tej operacji, w razie w gdyby ktoś nam chciał zrobić kuku.
#2 pajper
1. Moderator w żadnym wypadku nie powinien mieć możliwości usunięcia forum.
Tu pojawia się problem założeniowy, bo skoro może zakładać, to musi móc usuwać. Może być przecież tak, że założy przypadkiem złe forum, w złym miejscu itp.
Plus skoro może usuwać wątki, to już wiele nie zaszkodzi.
2. Podział 1 admin i 100 moderatorów jest zły. Powinna być możliwość wyboru kilku administratorów i moderatorów z mniejszymi uprawnieniami. Jest tak na każdym szanowanym forum.
Przeciw. Implementacja tego byłaby bardzo trudna i wymagała przepisania systemu uprawnień od zera, a i tak jak ktoś będzie chciał popsuć, to popsuje, czy to usuwając wpisy, czy je edytując i czyszcząc.
3. Tworzenie forów można zostawić, ale najlepiej z możliwością wyboru ustawienia o konieczności zatwierdzenia ich najpierw przez administratora.
Można nad tym pomyśleć.
4. Powinna być możliwość personalizacji uprawnień dla moderatorów.
Jak pisałem powyżej.
5. Obecnie nie jesteśmy informowani o żadnych zmianach uprawnień etc, gdy ktoś zostanie moderatorem lub administratorem, powinien dostać o tym powiadomienie lub wiadomość.
Postaram się o tym pamiętać.
6. Logi grupy, kto i co kiedy zrobił, oraz możliwość ich wyczyszczenia ale tylko przez administratora grupy i po wykonaniu tej czynności możliwe do odzyskania przez 24 godziny od wykonania tej operacji, w razie gdyby ktoś nam chciał zrobić kuku.
Zobaczę, co da się zrobić.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#3 Paulinux
A jeszcze przyszła mi do głowy taka propozycyjka: zamknij forum. W sensie możnaby dodawać wpisy, ale nie możnaby tworzyć nowych wątków, przenosić już tak. Mam na myśli archiwa i administracyjne fora.
#4 balteam
Tylko poco? Wtedy jak admin chce cośtam stworzyć to musi najpierw otworzyć forum. Przydatnośćtego jakieś 1 na milion razy używania grup.
#5 daszekmdn
No, a jak niby inaczej tworzy się wątki jak nie wchodząc na forum?
Po za tym polecam czytać ze zrozumieniem, administracyjnych czyli admini by mogli.
#6 Lowca_Androidow
Nadal nie ma informacji o edytowanym poście, a po edycji na dole posta powinna być informacja, że był edytowany, powinno być również pole do wpisania przez moderatora powodu edycji. W logach dostępnych dla każdego moda czy admina powinna yć lista ostatnich operacji na poście czy wątku.
Usuwanie postów for mogłoby się odbywać poprzez zatwierdzanie przez administratorów, moderator usuwałby wątek, posta, ale faktycznie on byłby tylko ukrywany dla szaraków, ale administracja musiałaby krok zatwierdzić, aby usunięcie było faktyczne.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
#7 Paulinux
ale zatwirdzenie niech będzie opcjonalne.
#8 balteam
@Daszek, można zamknąć forum żeby nie można było tworzyć wontków. Precyzując, dział danej grupy.
No i właśnie to uważam za niepotrzebne, przydatne raz na milion.
#9 Paulinux
Ale chodziło mi o to, że admini i modzi by mogli tworzyć wątki. I przydatne by to było, bo może teraz ludzie nie robią bajzlu, ale mogą zacząć
#10 pajper
Prosiłbym o wybranie propozycji, które nadal są ważne i nie ma ich na tym forum, i o utworzenie osobnego wątku dla każdej.
Ten wątek przenoszę do Archiwum Eltena, bo nie pasuje formą do tego forum, trudno się jednoznacznie odnieść - przyjęta/odrzucona.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.