Systemy (Unix i pozostałe)

Linux. Co teraz najlepiej działa?

Started by daszekmdn 78 posts last post 6 months ago Page 4 of 4

@camila słowo klucz: końcowy użytkownik.
Ja to jestem tylko od przeglądania internetów, oglądania twitcha, i głupawych filmików na yt. A przynajmniej tylko i wyłącznie ten komputer się do tego nadaje. :P
Swoją drogą, chrome chodzi tam na prawdę elegancko. Gdyby nie te upośledzenia orki typu element klikalny aktywowany za pomocą lewego kliku myszy, było by na prawdę spoko.

@Camila Uwierz, próbowałem poprawić tłumaczenie Orcy. Niestety ale jego autor trzyma się tego jak pijany płota i nigdy nie pozwoli aby weszło ono do mastera.
@Denis, noi jakbyś miał Archa to zrobiłbyś yaourt -S ocrdesktop-git i miałbyś. gotowe.
- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb

@nuno tylko przy archu jest pono więcej kombinacji z zależnościami. Ja wiem, żę jest aur, i generalni to miażdży ubuntu na łopatki, ale zarówno sama instalacja, jak i potem konfigurowanie tego wszystkiego to droga przez mękę. Zwłaszcza w przypadku talking arch. Bo nie znam żadnej sensownej dystrybucji bazowanej na archu, która miała by wszstko uproszczone najbardziej jak się tylko da.
A w ubuntu robisz raz, cyk, i działa.
A przynajmniej tak jest z większością popularnych aplikacji.

#64 Edited

To w takim razie autor jest jakimś pojebem. Kto to jest? Chętnie bym porozmawiała z głupim.
ENFP

Nie chciałabyś, bo koordynatorem tłumaczen ogólnoświatowym jest polakiem, a że wiemy, że co polak, to zdanie.
Student studentowi wszystko

Daj mi prosze do niego namiary.
ENFP

zendalona.com

#68 1 like

eee. Ale to jest strona kooosa a nie namiary na tłumacza XD

namiary na tego gościa bezpośrednio nie dam. Ona musiałaby się zapisać na listę mailingową gnome, bo tam ten gościu siedzi.

Piotr Drąg się chyba nazywa, że tka powiem.

Jakie Ty masz problemy z zależnościami? No proszę Cię. To w ubuntu i debianach masz problemy z zależnościami. Libpostproc-dev_i376 zależy od libkukiel-dev, ale nie znaleziono kandydata do instalacji, więc nie zostanie zainstalowany itd.

Przebrnąłem jakoś przez liczne offtopy w tym wątku, ale nie uzyskałem odpowiedzi na interesujące mnie pytania:
1. Jak rozumiem, z graficznych interfejsów to najbardziej dostępne dla Orca jest Mate, ale czy działa odczytywanie czystej konsoli bez gui? Był do tego jakiś inny czytnik ekranu, który jednak nie zawsze miał chęć działać w sensie generować dźwięk. I np. Orca w graficznym gadała, czyli sterowniki do dźwięku były, a jakieś problemy ze speech dispatcherem czy czymś powodowały, że w czystej konsoli cisza.
Mam na myśli dystrybucje Debian i Arch, bo głównie je dwie rozważam do zainstalowania po 10 latach przerwy z Linuxami nie licząc serwerowych i WSL.
2. Co ze wsparciem do archa?
Zazwyczaj instrukcje do jakichś narzędzi jak kompilować / instalować i uruchamiać, są dla Ubuntu i Debiana, czasem dla jakichś mniej popularnych, ale z tym archem to mam wrażenie w takich tutorialach nie spotykałem się za często.
I przypuśćmy, że chcę zainstalować równolegle dwie wersje serwera PostgreSQL, to znaleźć info dla Debiana czy Ubuntu zajmuje chwilę, a dla Archa na ich Archowej wiki to jak na szybko sprawdziłem, nie ma w ogóle takiego info, a jakiś obiecujący post na reddicie został usunięty przez autora.
Więc jakie są szanse, że coś w miarę na szybko będzie się chciało wykonać na archu, a tu zomk, bo się okaże, że cmake przy kompilacji coś nie zadziałało, a wpisanie w wyszukiwarkę kawałka komunikatu o błędzie nie dało rozwiązania, a zrobienie tego samego na debianie nie generowałoby takiego błędu...

#73 Edited

@grzezlo
Arch to dystrybucja dla ludzi miewających dużo chęci i czasu do grzebania w konfigi i nie tylko.
Co do debiana, polecam debian 11 z sterownikami nonfree w obrazie, łatwo można wygooglować.
Do konsoli mamy dwa czytniki ekranu pod linuxopodobne systemy: fenrir i espeakup. W debianie domyślnie siedzi espeakup.
Z nim nie widziałem problemów żadnych co do odczytywania czystej konsoli.
Wszystko w debianie 11 działa bezproblemowo, stabilnie, i nie zawiesza się.
Po instalacji zalecam używanie świeższych pakietów z backports, bo spec od dostępności w debianie jednak wie co robi z aktualizacjami tychże.
Co do interfejsu mate, naprawdę działa stabilnie, i w 90 procent dostępnie.
O archu się nie wypowiem do końca, bo rzadko używałem. Jeszcze ostatnia rzecz: jeżeli zechcesz na linuxie uruchomić teamtalka, to tylko wersja 5.7 zadziała na ostatnim debianie.

#74 Edited

A 5.9 nie?
1. Z Pipewire na archu teraz espeakup nie ma problemów z działaniem, fenrira nigdy nie używałem. Raczej też nie korzystam za często z TTY, wystarcza mi emulator termnala, ale jeśli grafika nie wstanie espeakup daje radę.
2. Mam doświadczenie tylko z kompilacją starszej wersji praat, skompilował się z zależnościami już zainstalowanymi w systemie, więc pewnie po prostu zostaje ściągnąć starszą wersję pgsql i próbować kompilować, a w razie błędów jest jakaś szansa znalezienia wątku z błędem na forum archlinux.

Od teraz można używać i nowszą wersję praata. Trzeba pociągnąć ostatnie commity, i już można używać najnowszej wersji dostępnej z repozytoriów pakietów.

#76 Edited

-- (grzezlo):
Przebrnąłem jakoś przez liczne offtopy w tym wątku, ale nie uzyskałem odpowiedzi na interesujące mnie pytania:
Na Eltenie nic nowego, a jak chcesz za offtop trzepnąć, to burza jest więc mi się już odechciało z wiatrakami walczyć. Czekam tylko na kogoś, kto będzie chciał ode mnie tą grupę przejąć...
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Spoko, trochę znam ten ból, ale też się nie mogę jakoś od lat doczekać na kogoś, kto by różne rzeczy chciał ode mnie przejąć.
O offtopach to tak tylko na marginesie napisałem, nie, żeby mi jakoś bardzo przeszkadzały.
W takim razie popróbuję z tym debianem, jak Zvonimir radzi.

Tak wiem że już długo ten wątek jest ale ok.
Do desktopa linux mint mate. Co prawda jest oparty o ubuntu ale jest bardziej dopracowany.
Pod serwery to debian stable.
Ale teraz nie trzeba aż tak się znać na komendach.
Instalujecie najpierw npm a potem
npm install -g @google/gemini-cli lub @openai/codex
logujemy się przeglądarką i już potem ai robi nam całą resztę. W Windowsie i na MAC też się sprawdzają.
Grzegorz Turek
http://youtube.com/turekcom
http://facebook.com/turekcom