EltenLink

Anty piosenka.

Back to Muzyka

#261 magmar

I tu publicznie przepraszam wszystkich ELtenowiczów, których skrytykowałam wokalnie. Oni śpiewają dla wąskiego grona, a ten chłam wyznacza trendy.

Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"
2022-08-08 20:00

#262 jamajka

A jest za głupia, ponieważ nie lubisz, jak śpiewa, czy ponieważ serio poczytałaś, co mówi i jak i tak uważasz?

rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.
2022-08-16 14:05

#263 magmar

To ocena subiektywna.
Czy trzeba przeczytać biografię artysty żeby wiedzieć, co ma do powiedzenia.
Piosenki są niejako wypadkową doświadczeń, wrażliwości, estetyki.
Nie znam CIę, ale czytam Twoje blogowe wpisy i wiem, że masz coś do powiedzenia.
Tak samo słucham piosenek Sanah i też swoje wiem.

-- (jamajka):
A jest za głupia, ponieważ nie lubisz, jak śpiewa, czy ponieważ serio poczytałaś, co mówi i jak i tak uważasz?

--

2022-08-16 14:09

#264 magmar

Z obserwacji wnioskuję, że Sanah albo jest tak cwana, albo ma za sobą macherów od losu specjalistów od śpiewu i mas.
Nie zazdroszczę jej, ale niech mnie nikt nie przekonuje, że Sanah wielką artystką jest.

2022-08-16 14:12

#265 balteam

No wiesz, tekst też można komuś napisać i często się pisze, więc taki mądry artysta z tekstów, może być wyedukowany tylko jak śpiewać, a to, że zaśpiewa kilka kawałków o polskiej historii, filozofii, religii czy mechanice kwantowej, to co z tego :)

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2022-08-16 14:43

#266 magmar

To dobrze o nim świadczy, skoro sięga po teksty mądrzejszych od siebie.

2022-08-16 14:45

#267 balteam

Pytanie czy dobrze o tobie świadczy, że oceniasz ją po tekstach jak tak samo, może ktoś jej pisze teksty pod publikę, a sama jest oczytana.
Ja akurat raperów różnych głównie słucham, no i w wywiadach czasami mnie zaskoczą.
Nawet nie sami raperzy, ale inne znane osoby, które na pierwszy rzut oka oceniam na idiotów.
Nie bronię jej jakoś specjalnie, ale czasami tak ciekawie podyskutować :)

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2022-08-16 15:13

#268 magmar

Doda niektóre teksty ma niezbyt wysokich lotów, ale ta przynajmniej potrafi śpiewać.
A po czym mam oceniać artyst ę jak nie po jego dorobku?

2022-08-16 15:32

#269 balteam

Dorobek artystyczny możesz oceniać po utworach, ale czy ktoś jest głupi czy głupiego udaje, to po kawałach ciężko, zwłaszza jak prawie nikt sam swoich tekstów nie ma.

2022-08-16 15:36

#270 magmar

To jeśli głupiego udaje gorzej o nim świadczy.

2022-08-16 15:37

#271 magmar

A czy ja muszę się nad każdym badziewiem pochylać?

2022-08-16 15:37

#272 magmar

Doda udaje idiotkę, ale ta przynajmniej umie śpiewać.

2022-08-16 15:38

#273 misiek

Doda nie jest wcale głupia. Potrafi się dobrze sprzedać, a to udawanie idiotki to gra marketingowa, a do tego trzeba mieć głowę. Po za tym robi wszystko by piłeczka była po jej stronie i nie da sobie w kaszę dmuchać.

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2022-08-16 16:32

#274 magmar

I tu się zgadzamy, Doda cynicznie wybrała.
I śpiewać potrafi.

2022-08-16 16:35

#275 balteam

Nie musisz się pochylać, ale możesz po prostu się mylić. Ja na podstawe muzyki nie jestem w stanie stwierdzić czy ktoś jest bardzo inteligentny, jak pisałem, ktoś może komuś teksty pisać.

2022-08-16 17:14

#276 magmar

No tak, ale teksty to też słownictwo, składnia zdań etc.
Jeśli ktoś sięga po bylejakość, to znaczy, że to jest kod, który do niego trafia.
Mam sie czym pochwalić, nie wiele tego jest, ale z podniesioną głową mogę być odpowiedzialna i za muzykę i za tekst, podpisuję się pod tym obiema rękami i nogami.

2022-08-16 19:34

#277 balteam

No i co z tego, skoro kto inny pisze. Jeśli byś mi napisała bardzo trudny tekst, z milionem trudnych słów użytych w jakiś ciekawy sposób, potworzyła byś jeszcze takie teksty, których świat nie widział, a ja bym ledwo podstawówkę skończył i je zaśpiewał, nie znaczy, że był bym mądry, tylko tyle, że mam kogoś kto mi fajnie tekst złoży.
Podobno doda jest bardzo inteligentna, ale czy to po tekstach widać? Moim zdaniem niespecjalnie, już gdzieś przez wywiady da sięto bardziej wychwycić.

2022-08-16 20:00

#278 magmar

Największym pisali teksty mistrzowie, Przybora, Cygan, Młynarski, Osiecka etc. i to im nie ujmuje.
Jeśli nie potrafisz, nie pchaj się na afisz, albo zleć to innym proste.
Jeśli ktoś napisałby mi inteligentny tekst gdybym była po podstawówce zajrzałabym do słownika, by wiedzieć o czym śpiewam.

Osiecka np. nie potrafiła śpiewać ceni się ją za tpióro, a u Sanah nie ma nic, ani warsztatu literackiego, ani wokalnego.
Nie zazdroszczę jej, po za parę lat świat o niej nie będzie pamiętał, chyba, że zmądrzeje.
Ale w tym przypadku gorzej świadczy o Turnale, który jest ikoną piosenki literackiej,

Ona tylko skorzystała z propozycji.A Turnau zniżyl się do tego chodnika.

2022-08-16 20:10

#279 daszekmdn

Wolę, żeby ktoś nie potrafił śpiewać a pisał coś sam,bo jego teksty są prawdziwe, od serca. Wszystkich którym piszą tekściarze uważam za... Z resztą nie ważne.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2022-08-16 20:50

#280 magmar

Każdy musi robić to w czym jest dobry.
A ja Daszku dokończę za CIebie, za nieudaczników, wygodnickich etc.
A jeśli ktoś pisze a nie umie śpiewać co wtedy?

2022-08-16 20:52