EltenLink

Ważne! Włamanie na serwer Eltena

Back to Archiwum Eltena

#81 daszekmdn

Czemu dostałem ponownie tą samą wiadomość? :O

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2019-10-04 15:23

#82 pates

ja też

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2019-10-04 15:24

#83 Julitka

I ja.

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2019-10-04 15:26

#84 DJGraco

I wszyscy najprawdopodobniej.

2019-10-04 15:33

#85 magmar Archived

Ja też dostałam.

2019-10-04 15:45

#86 markus1234

Ja też dostałem. Przecież już włamanie było, po co się powtarzać?

2019-10-04 15:55

#87 magmar Archived

A może to włamywacz napisał.XDDDDD

2019-10-04 15:59

#88 lenka

ja tez. mysle ze konto pajper jest tam hack.

Lenka
2019-10-04 16:46

#89 pajper

Dzisiejsze powiadomienie było przypadkiem.
Nie miało miejsca same włamanie, to było przypadkowe odświeżenie niezamkniętej karty i... stało się.

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2019-10-04 20:12

#90 mojsior

zawsze wiedziałem że ten tyler jest powalony a teraz już nie mam złudzeń

2019-10-09 13:36

#91 tomecki

czemu powalony? Z jego punktu widzenia Elten jest jak każdy inny tego typu projekt. Jest program, znajdzie się luka i fajnie to wykorzystać. Ciekaw jestem ilu z was, którzy ze świętym oburzeniem błotem gościa obrzucają mają np. dźwięki z audiogier, programy w wersjach... z miasta Krakowa i takie tam. Nie chcę twierdzić, ze wszyscy, ale obawiam się, że częśc z tu obecnych kwalifikuje się do tej grupy.

2019-10-09 15:31

#92 cinkciarzpl

Tomecki, lajk.

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.
2019-10-09 16:25

#93 Julitka

@Tomecki Generalnie się z Tobą zgadzam, jednak jest różnica między wyciągnięciem dźwięku z gry lub nawet podprowadzeniem kodu programu, co samo w sobie już jest złe, a włamaniem na serwer projektu, który jednak jest dość duży, bo przechowuje dane paruset użytkowników i po prostu wykradzeniem ich. Bo po co się tylko włamywać, jak można sobie jeszcze świsnąć dane?
--Cytat (tomecki):
czemu powalony? Z jego punktu widzenia Elten jest jak każdy inny tego typu projekt. Jest program, znajdzie się luka i fajnie to wykorzystać. Ciekaw jestem ilu z was, którzy ze świętym oburzeniem błotem gościa obrzucają mają np. dźwięki z audiogier, programy w wersjach... z miasta Krakowa i takie tam. Nie chcę twierdzić, ze wszyscy, ale obawiam się, że częśc z tu obecnych kwalifikuje się do tej grupy.

--Koniec cytatu

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2019-10-09 16:29

#94 tomecki

Ee tam. Czy złodziej jest bardziej zły gdy okradnie sto mieszkań niż taki, co kilka tylko obrobi?

2019-10-09 16:43

#95 mikolajholysz

Moim zdaniem należy rozróżnić dwie sytuację.

Sytuacja pierwsza, gdy robimy coś niby prawnie zakazanego, ale tak na prawdę nie przynoszącego szkody. Krakowanie czegoś, czego byśmy i tak nie kupili, czy nawet znalezienie luki i jej zgłoszenie od razu, bez wykorzystania, zdecydowanie się tutaj zalicza. Nie uważam tego za niemoralne/nieetyczne.

Sytuacja druga, hakowanie i wykorzystywanie luki / trzymanie do późniejszego ewentualnego wykorzystania, niszczenie danych, tworzenie destrukcyjnych wirusów, ransomwareów, podkradanie ludziom kodów itp. To jest według mnie nie dość, że nielegalne, to jeszcze złe. Gdyby luka została zgłoszona 30 minut po znalezieniu, bez wykorzystania, poza jak najbardziej nieszkodliwym sprawdzeniem, czy działa na pewno, uważałbym to za działanie jak najbardziej w porządku. Znalezienie luki 21 września, wykonywanie zapytań na bazę i zgłoszenie Bóg wie kiedy, wiem skąd inąt, że nie do końca z własnej woli i inicjatywy, uważam za złe i mało fair.

w związku z przesiadką na Maca, prawie mnie tutaj nie ma. Inne sposoby kontaktu w wizytówce.
2019-10-09 20:25