Dysfunkcja ruchu

Transport publiczny

Started by gadaczka 4 posts last post 6 years ago

Co raz więcej tramwajów i autobusów jest niskopodłogowych, lub chociaż mają przystosowane 1 wejście. W pociągach Pendolino istnieje specjalna platforma umożliwiająca wjazd osobie na wózku, jednakże był problem żeby za jej pomocą dostała się osoba poruszająca się o kulach. Jak rozwiązujecie problemy z transportem publicznym?
Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.

Jeśli się jedzie z przewodnikiem, to mimo podniesienia ręki w górę, kierowcy nie zawsze chcą otwierać. I czasami, by wsiąść do tramwaju mąż musi sam otworzyć klapę, wjechać ze mną do wagonu i następnie klapę zasunąć. I bardzo często się zdarzało tak, że mąż musiał przypinać mnie pasem podczas jazdy autobusu.
Слава Україні! Sława Ukraini!

no u mnie w Bielsku-Białej nie ma problemu z autobusami nisko podłogowymi, bo prawie zawsze kierowcy zawsze wychodzą i podjazd otwierają jak się ich poprosi

A co do pociągów. Denerwuje mnie to, że jeśli musisz jechać pociągiem to trzeba trzy dni wcześniej dzwonić do Asystenta. W niemczech to jest rozwiązane całkiem dobrze. To obsługa pociągu rozkłada platformę i pomaga wejść. Bez względu na to, o której godzinie się wraca (bo czasami wracałam w nocy), zawsze jest pracownik czy ktoś z obsługi pociągu, który pomoże.
Слава Україні! Sława Ukraini!