Dlaczego pliki udostępnione znikają?
Back to Pytania i odpowiedzi#21 balteam
Łysy, ile plików tak w ogule pobrałeś?
ja od początku Eltena może 6, kto chce może na dropsa wrzucić plik, albo na forum.
dyskutujesz gdzieś o płycie to podrzuca ci ktoś załącznik, jak prywatnie na wiadomości to ktoś ci w wiadomości załącznik rzuca.
Jak w inny sposób szukasz, to takie przeglądanie plików dla przeglądania trochę.
Opcja udostępnione pliki jest spoko, ale bez przesady, że ludzie zaczną odchodzić teraz nagle, skoro prawie z niej nikt nie korzystał, a korzystać tylko w inny sposób dalej można.
#22 midzi
Elten to nie Dropbox. Serio, kto chce mieć powierzchni online może jej mieć ile tylko dusza zapragnie za śmieszne pieniądze, jeśli tylko trochę poszuka. Ja obecnie mam więcej miejsca w chmurze niż na twardych dyskach, a kosztowało mnie to grosze. A jak tak bardzo chcecie się wymieniać plikami, to ciągle działa jeszcze FTP sieciowca, tam sobie uskuteczniajcie warez.
#23 papierek
łysy nie, bo załączniki, na szczęście mają graniczoną pojemność
#24 pates
z jednej strony @łysy ma rację, ale z drógiej, strona dróga też. Proponuję mały kompromis, czyli możliwość wyświetlenia wszystkich załączników z gróp, do których przynależymy z opisem wątku z jakiego pochodzą albo po użytkownikach w menu by była opcja załączniki użytkownika x, gdzie by były wszystkie. Skoro przy tym jesteśmy, będzie się dać usuwać załącznik które wstawiliśmy ale chcemy usunąć?
#25 mikolajholysz
A ja tym przynajmniej, którzy znają angielski, polecam przeczytać sobie to:
https://uxdesign.cc/great-products-do-less-things-but-better-5dde0ee3fc76
W skrócie. Liczba deweloperów piszących program (każdy) jest ograniczona. Możemy dodawać do niego ogrom funkcjonalności, ale wszystkie będą skończone w 50%, będą mieć pełno błędów i ciężko będzie to rozwijać. Można za to skupić się na dwóch, trzech rzeczach i jednej konkretnej, głównej, przyświecającej programowi idei. To zaczyna właśnie robić Elten (i dobrze). Ideą Eltena jest być portalem społecznościowym łączącym niewidomych. Skoro tak, należy pozbyć się z niego funkcji, które mają się do tego jak pies do jeża. Katalog mediów jako taki z niewidomymi ani społecznością nie mają nic wspólnego. Bycie chmurą na pliki również, no chyba że mówimy tu o społeczności niewidomych piratów. Obecnie zostają, tak na prawdę, prywatne wiadomości do kontaktu między konkretnymi osobami, grupy do rozmowy na konkretne tematy i blogi jako przestrzeń dzielenia się z innymi czym byśmy tylko nie chcieli, w granicach prawa rzecz jasna. To jest jedna, konkretna idea i funkcje, które są z nią związane. Cała reszta może zniknąć.
Problem jest w tym wszystkim taki, że do niedawna idea była inna, zastąpić Klango. Klango za to, jak pisałem w innym wątku, nie miało jednej, głównej idei. Było kompromisem między fajnym, łatwym interfejsem do Windowsa dla osób niewidomych a portalem społecznościowym, stąd pełno takich funkcyjek.
Jak napisano w poście powyżej, usuwanie funkcji uczyni jakiś niewielki procent użytkowników nieszczęśliwymi, może część nawet odejdzie, ale należy to zrobić, dla dobra programu. Dopiero skupienie się na jednej rzeczy i jednej formule pozwala robić te jedną rzecz dobrze, a nie wszystkie po trochu. Fali hejtu, która się na Pajpera wylała po tej zmianie nie rozumiem, a akcję jak najbardziej popieram. Przez tego typu komentarze usuwanie funkcji będzie czymś, czego autor nie będzie chciał dokonywać, a to będzie tylko ze szkodą dla Eltena.
Nie uważam, żeby idea fajnego i łatwego programu była zła. Może i niektórym jest to potrzebne. Nie zmienia to jednak faktu, że Elten służy do czegoś innego i powinien być czymś innym.
ps. kategoria pliki udostępnione na blogu i załączniki, względnie linki do Dropboxa, załatwią sprawę.
#26 balteam
No, no, artykuł napisany dla Pajpera.
Przynajmniej wydarzenia Eltenowe ładnie się z nim komponują;P
#27 mikolajholysz
Ze 3 dni temu podesłałem go w prywatnej wiadomości.
sam mówiłem to od dawna, ostatnio ktoś bardziej doświadczony ujął to w mądrzejszych i ładnych słowach.
#28 markus1234
Ja też się cieszę, że pliki udostępnione znikają. Nie korzystałem z tego.
I dobrze, że są załączniki w wiadomościach, na blogach i na forum. A te pliki udostępnione to jakby dublowanie tych załączników.
Pozdrawiam.
#29 mimazg1
Hm, mówisz o :granicy prawa”? Więc jeżeli tak wyglądać ma prawo, to ja może podziękowała bym.
Widzę już jak w „granicy prawa” będą pojawiały się załączniki na forum z poszczególnymi książkami, muzyką, czy Bug wie z czym tam jeszcze. I teraz kto będzie winny za udostępnienie czegoś? W poprzednim stanie rzeczy, odpowiadał ten kto udostępniał pliki, a teraz? No pewnie po części też on winny będzie, ale i ci którzy to coś pobiorą, też wyjdą na winnych.
Mi tam to jeden pies buja, bo raczej korzystam i korzystałam do przesyłania wiad prywatnych, ale inni, których myślę że nie trzeba palcami pokazywać, wiadomości prywatnych, boją się, jak diabeł święconej wody.
To tak odnośnie prawa na jakiekolwiek byś się powoływał
"[...] Obecnie zostają, tak na prawdę, prywatne wiadomości do kontaktu między konkretnymi osobami, grupy do rozmowy na konkretne tematy i blogi jako przestrzeń dzielenia się z innymi czym byśmy tylko nie chcieli, w granicach prawa rzecz jasna."
#30 balteam
a jaka różnica jest między tym, że udostępnisz w chmurze plik i go pobiorę, a udostępnisz w załączniku na forum i go pobiorę? Moim zdaniem żadna.
Ten kto wstawia odpowiada.
#31 mikolajholysz
jak ktoś ma na prawdę problem... zróbcie tę kategorię uplloady na blogach i wrzucajcie, najlepiej w postaci linków do Dropboxa.
#32 misiek
A gdzie tu jest jakaś fala hejtu, bo ja takowej nie widzę. Widzę tylko wymianę zdań i opinii.