Forum

Ziemnioki, buroki, wiepszowina wołowina i wszystko co lubicie wpie... znaczy jeść, o.

Forum mieszane

Previous 6 / 11 Next

matid25

#101 ·

Transcription

Na propos kotletów, to można załóżmy zrobić kotleta z udka z kurczaka, wyciąć kość, opanierować to i normalnie usmażyć i wyjdzie kotlet z udka z kurczaka, więc tak naprawdę z karkówki też się da kotleta zrobić, ubić, opanierować i usmażyć i będzie kotlet z karkówki.

Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

Kosa12

#102 ·

Transcription

Jak ja dobrze pamiętam, to zazwyczaj karkówkę, to nie robiło się kotletów z karkówki zazwyczaj, ale pierwsze słyszę. Sam jestem po gastronomii, no, jak dobrze pamiętam, to kotlety schabowe robiło się głównie ze schabu, bo sama nawet nazwa mówi sama za siebie. A jeśli chodzi o karkówkę, to możemy przygotowywać ją niezbędnie. Może być to karkówka, nie wiem, podduszana, taka duszona karkówka, czyli na początku smażona, a potem gotowana przez jakiś tam czas. No i potem sos do tego i ziemniaczki, czy tam jakieś tam jeszcze inne dodatki. Co tu jeszcze tak powiedzieć, co do tego? Chyba nic. Jak będę coś miał jeszcze do dodania, to tu się wypowiem. Pozdrawiam. Pozdrawiam. Pozdrawiam.

Muzyka rap jest mądra i pouczająca i trzeba skupić się na przekazie.??

matid25

#103 ·

Transcription

Nie no, zwykle na przykład jeżeli chodzi o karkówkę, no to my karkówkę zwykle jedliśmy z grilla, jak mieliśmy grilla elektrycznego, no teraz u babci jest grill, no to jakby jakiś grill gdzieś był, no ale to już pewnie w następnym roku, no to wtedy jakaś karkówka z grilla, jakieś coś, no a kotlety z karkówki się da zrobić, tylko że wiadomo, że mało kto to praktykuje. Kotlety z karkówki, dać by się dało, ze wszystkiego da się kotlety zrobić, tak naprawdę, jeżeli chodzi o mięso, bo wystarczy opanierować i po prostu usmażyć, no ale rzadko się coś takiego robi.

Kosa12

#104 ·

Transcription

No właśnie, na przykład jak pamiętam, też lubię na przykład właśnie te kotaty wołowe, z różnych jakichś tam, z wołowiny związane właśnie. To tam się akurat nie panieruje, tylko dajesz mąkę, jajek nie dajesz, tylko mąka i, jak dobrze pamiętam, to bułka tarta chyba też tam jest wliczana, ale nie jajko. No to tak delikatnie. Znaczy jak na mąkę, nie, bardziej mąkę się dodaje tylko, czyli tak bardziej tak, a ta panierka jest trochę inna, jeśli chodzi o wołowinę, bo to raz, że jest trudna do zrobienia i się ciężko robi to, na przykład jeśli chodzi kotety z piersi kurczaka, no to się ubija, ale to mięso jest delikatne i trzeba uważać, żeby się, żeby nie za bardzo je tak ubić, bo... wtedy będzie niedobre. W sensie, no, może się rozlecieć, a tak delikatnie się ubije, to w miarowo to będzie gitara. A schab to, można taki schab zrobić, że może być albo większy, albo mniejszy, to zależy, jak kto lubi. Bo ja kiedyś na przykład miałem okazję spotkać się właśnie ze schabem, który był tak wielki, że no na cały talerz, czy jeszcze do tego frytki, to... Dobry był. No, ale to tyle.

Muzyka rap jest mądra i pouczająca i trzeba skupić się na przekazie.??

matid25

#105 ·

Transcription

A tu widziałem takie schabowe na całotależ, tak samo jak się w Krakowie wróży widel, czy zamawia schabowego, to też jest tak wielki jeszcze te frytki, schabowy przykrywa całe pudełko, a pod tym są frytki, więc idzie się tym najeść. Te schabowy jest taki duży.

lukasz1993258

#106 ·

Transcription

A to trzeba byłoby spróbować tego kotleta z kurczaka, tego panierowanego, bo to może być dobre.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

matid25

#107 ·

Transcription

Tak samo smakuje jak z piersi kurczaka, tylko to musi być jakieś naprawdę duże udonietek, jakieś małe udka czy coś takiego, no bo z małego udka to się nic nie zrobi. No i wtedy to trzeba obrać z kości, opanierować i wrzucić na patelnię.

Siciliano

#108 ·

Transcription

Cześć Wam, no nie wiem, nie patrzyłem kiedy tutaj był nagrany ostatni wpis, teraz mamy COVID cały czas i powiem Wam, że jedną z moich radości w tych czasach to jest sprawdzanie różnych restauracji. I generalnie ja bardzo lubię kuchnię świata, mieszkam tutaj w Pradze Czeskiej, no i mamy trzy aplikacje, mamy do zamawiania jedzenia i czasami jak rodzicom się nie chce gotować, albo jak nie mamy czasu, czy oni nie mają czasu albo coś, no to sobie zamówimy jakąś, albo chińszczyznę, chociaż mój tata na przykład jest dość konserwatywny, on nie lubi próbować nowego, a ja lubię. Mamy tu jakieś nawet japońskie rzeczy, mamy tu meksykańskie jedzenie, przeróżne rzeczy tu są i no jak tylko Was troszkę stać to chcecie sobie urozmaicić życie, no to myślę, że mogę Wam to spokojnie polecić, zwłaszcza w tych czasach, żeby później można ewentualnie to przekształcić i do takiej miejscowości. Tu Wy sobie pójść.

Paulinux

#109 ·

2 likes
Ja tam najbardziej lubię kotlet z piersi kurczaka. W ogóle mięso z kurczaka jest dobre, a tak to mało go jem, w sensie innego
Happy hacking

pates

#110 ·

Ja jestem człowiekiem, który schabowych wręcz nie trawi. Przeszkadzają mi najmniejsze włukienka w mięsie, dlatego ich poprostu nie lubię. Ale za to mielone są eleganckie, czy piersi z kurczaka.
„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.

Siciliano

#111 ·

Jakby kogoś to ciekawiło, to jest na YouTube trochę kanałów o tej tematyce, z polskich np. Maciej je, a z naszych czeskich kanał Jdeme žrát (po polsku idziemy żreć).

Paulinux

#112 ·

1 likes
@Siciliano, też to stało się niedawno moim hobby. Jako że co raz to nowe knajpy do mnie dowożą, lubię sobie czasami potestować, szczególnie, że ostatnio wyhaczyłam jedną orientalną
Happy hacking

Paulinux

#113 ·

1 likes
Też ścięgien i innych dziadostw w mięsie nie znoszę, nomen omen nie trawię :D
Happy hacking

lukasz1993258

#114 ·

Transcription

Witam Was bardzo serdecznie, jeżeli chodzi o mnie, to jest taka sprawa, że ostatnimi czasy tutaj w Tarnowie, gdzie obecnie się znajduję, jest na dworcu, no w sumie są wydawane obiady i raz przypadkowo kupiłem sobie kotleta, normalnego, zwykłego kotleta, zapiekanego z pieczarkami i z serem. Muszę Wam powiedzieć, że to jest poezja. To jest tak dobre, że po prostu ciężko to opisać. Jak nigdy nie przepadałem za serami, tak akurat ten ser, co jest w tym kotlecie, zjem. Do tego są jeszcze pieczarki. Gwarantuję Wam, to znaczy mówię Wam z ręką na sercu, że to jest coś naprawdę dobrego i jeżeli ktoś będzie z Was kiedyś w Tarnowie, to z całego serca polecam, żebyście to spróbowali, bo naprawdę warto. I cóż, przez pewien czas była taka sytuacja, że ciągle to jadłem, także naprawdę polecam. Z czystym sumieniem, żebyście tego spróbowali.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

mucha

#115 ·

ja lubię wszystkie rzeczy z grilla pizza kebab i inne fastfoody

Zuzler

#116 ·

1 likes
Nie ma to jak słone przekąski. Różne tam oliwki prosto ze słoika, różne różności w cieście francuskim, od biedy chrupki, chipsy i prażynki. O wiele bardziej wolę takie pierdółki, niż słodycze.

magmar

#117 ·

jeśli chodzi o ziemniaki to frytki i placki ziemniaczane.
Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"

lukasz1993258

#118 ·

Transcription

No tak, jeżeli chodzi o pizzę, to ja również pizzę uwielbiam, pod każdą postacią, ale pizzę z czekoladą nie zjem, a wierzcie mi, że tutaj jest w Maranto, bo tutaj też jest właśnie ta pizzeria Maranto, w której też jest dobra pizza i wierzcie mi, że właśnie z tej pizzerii można nawet taką pizzę z czekoladą zamówić i szczerze powiedziałem, przy tego się nie da jeść. Dziękuję.

Zuzler

#119 ·

1 likes
Plindze zawsze na propsiku Magmar. <3

mucha

#120 ·

oliwki uwielbiam ale tylko te czarne zielone są jak dla mnie gorsze
Previous 6 / 11 Next