Literatura

Lista klasyków nieprzeczytanych

Started by Elanor 114 posts last post 3 years ago Page 6 of 6

Nam dali zamiast tego Quovadis
„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.

Dljaczego CIę nie przekonuje Musierowicz, Monte?
Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"

Po prostu nie lubię jej stylu, a poza tym, to był taki okres, kiedy w grupie nam czytali jej książki. Prawie wszyscy się jarali, ja nie.
Give me a sign.

#104 1 like Edited

Oczywiście, że tak! TO jest klasyka fantasy.

-- (mustafa):
Ja też nie, ale czy to wpisuje się w kanon klasyków?

-- (pates):
Ja Władcy Pierścieni jeszcze nie dokończyłem, jestem gdzieś w połowie pierwszego tomu.

--

--

#105 3 likes

Dziadów jakoś nie polecę, ale Chłopów mieliśmy przeczytać tylko pierwszy tom, a potem jakoś doczytałem resztę i nie żałuję, jednak warto zacisnąć zęby w pierwszej połowie tego pierwszego tomu, bo jakoś to się powoli rozkręca.

#106 1 like

Ja podobnie miałam z "procesem", nie musieliśmytego czytać, ale przeczytałam.
rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.

#107 1 like

Uwielbiam większość wymienionych tu książek : "Zbrodnia i kara", "Dziady" wszystkie części.
"Kordiana" też miło się czytało.
Nigdy natomiast nie przeczytałam "pana Tadeusza" i zmieniać tego nie zamierzam.
Przez pierwszy tom "Chłopów" przebrnęłam, ale po więcej na pewno nie sięgnę.
Za "Władce pierścieni" powinnam się kiedyś zabrać, choć to raczej nie moje klimaty, podobnie jest z "Wiedźminem" zaczęłam, ale wątpię że skończę.
Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.

#108 3 likes

Jeny, to mamy kompletnie na odwrót. :D Co do "Chłopów", to nie mów im kategorycznego "nie", ja Cię proszę, bo właśnie ten pierwszy tom jest najciulowszy, najnudniejszy i w ogóle... Później akcja nabiera lepszego tempa i więcej rumieńców.

Tak, zgadzam się z tym. Zima, to się dzieje, a wiosna też ciekawa.
Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.

Może kiedyś podejdę, jak nie będę miała nic lepszego do czytania, ale prędko to raczej nie nastąpi.
Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.

#111 2 likes

cały tolkien w tym "Władca pierdzieli", "Duma i uprzedzenie", kordian
Sygnaturka.: "That seems to point up a significant difference between Europeans and Americans. A European says: 'I can't understand this, what's wrong with me?' An American says: 'I can't understand this, what's wrong with him?'" TERRY PRATCHETT

I tyle?

#113 3 likes

Kordiana czytałem i nie polecam. Jakieś to takie było, że nie zapamiętałem z tego nic. Tak samo Nieboska Komedia. Duma jakoś mnie ominęła i do tej pory nikt mi tego fajnie nie zareklamował więc czeka sobie na półce pt "jak mi się będzie nudziło to może"

Ja niestety zaobserwowałam u siebie niechęć do klasyków, bo są klasykami. :D Więc jeśli coś jest klasyką, a nie jest moją lekturą, to zwykle bardzo długo czeka na przeczytanie.
Na moim dysku jest sporo takich rzeczy. :)