Literatura

Lista klasyków nieprzeczytanych

Started by Elanor 114 posts last post 3 years ago Page 4 of 6

Nie czytałam także trylogii tylko obejrzałam film.
Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"

#62 1 like

Akurat Trylogię przeczytałem... Wow! Nie mogę natomiast z Mickiewiczem.
- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb

Sanatorium pod Klepsydrą, chociaż kiedyś w formie słuchowiska poznałem więc to tak w połowie. Władca much - podobnie.

#64 1 like

O, dodam, że jak literaturę angielską ogarniam mniej więcej, tak żadnych klasyków francuskich prawie nie znam. Żadnych tam muszkieterów, "Nędzników", "Dam kameliowych", "Dzwonników".

nigdy nie przeczytam pana tadełusza ani innych nud mickiewicza

#66 1 like

Acz wypadałoby się chyba wziąć, skoro podobno warto. Za "Przeminęło z wiatrem" też nie miałam ochoty się brać, a jak już się wzięłam, to uwielbiłam.

Nędzników CI polecam, jest dobre słuchowisko.

#68 1 like

A jesteś pewien, że to nudy? Próbowałeś?

#69 1 like

Nędzników przeczytałem... no prawie, bo jakoś utknąłem bliżej końca, ale w sumie polecam. "przeminęło z wiatrem" też nie znam i muszę się dokształcić w tym względzie.

#70 2 likes

Tomecki, pamięaj tylko jedno: to nie jest romansidło. No, ok, niech będzie: to nie jest tylko romansidło. Ta książka ma dużo więcej treści.

#71 2 likes

Wiem.

Ja Np. Nie przeczytałem nigdy przyłbic i kaptórów. Sam nie wiem dla czego. Jakoś ta powieść mnie odstraszała.
Cholerne wstrętne sample w suno!

Oooo maaaatkooooooo! Ja sporo klasyków nie przeczytałam. W pustyni i w puszczy, Romeo i Julia, Pan Tadeusz, Zbrodnia i kara.
Give me a sign.

#74 Edited

Ania z Zielonego Wzgórza, Imię Róży, Król Edyp.
Give me a sign.

#75 2 likes

Nigdy do końca nie przeczytałam ani "zbrodni i kary", ani "dżumy", a obie swego czasu powinnam. :d
"mistrz i Małgorzata" też w sumie klasyk i nadal ni znam, ale to akurat kiedyś przeczytam.
rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.

Jeszcze raz zachęcam do posłuchania słuchowiska z Markiem Kondratem.

Ja Władcy Pierścieni jeszcze nie dokończyłem, jestem gdzieś w połowie pierwszego tomu.
„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.

A ja tego nie czytałąm.

#79 1 like

Niby też powinnam, ale "Dziadów" III i IV nie przeczytałam nigdy. Trójki nie wymagali, a czwóreczkę poznałam po prostu z konkretnego i prostego w odbiorze streszczenia na Yt.

Ja władcy pierścieni w ogóle nie znam.
Give me a sign.