Biblioteka

pozostałe książki z uniwersum

Started by jamajka 18 posts last post 4 years ago

Hej hej! W tym temacie chciałabym porozmawiać o tym, czy czytaliście i co uważacie o pozostałych rzeczach, które powstały w związku z kanonem HP, a nie koniecznie jest to zwykły kanon siedmiu części. I mam tu na myśli zarówno scenariusze, jak i "quidditch przez wieki" czy też książkę pana Scamandera. O zwierzątkach. xd. A może czytaliście jeszcze coś, co może nie było JKR, ale dotyczyło Pottera i możecie to polecić?

Ja od siebie polecam audiobook z Pottermore, "quidditch through the ages". Niby normalne, było dawno i jest przetłumaczone. ALe nowa wersja jest po pierwsze, nagrana z różnymi dźwiękami, świetnie zrobiony audiobook, a po drugie, jest tam nowy, dodatkowy kontent, mianowicie relacja z mistrzostw świata 2014, które były dostępne na stronie do przeczytania, ale teraz jest powołane do życia i odegrane przez lektorkę, wcielającą się w nieocenion naszą, dobrze nam znaną, sprawozdawczynię sportową Ginny, a także, jak widać niepokonaną dziennikarkę, Ritę. Dźwięki też są w relacji obecne. Serio fajne dzieło.
rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.

"Baśnie Barda Beedle'a" czytałam. Jakoś lubię te komentarze Dumbledore'a do nich.

O, a ja jeszcze nie czytałam, muszę przeczytać.

Dziewczyny. Taka prośba: Coś bliżej o tych rzeczach?
Jeśli komuś moje wpisy wydają się bezsensowne, to niech ich nie czyta. Są moje, jak każdego innego użyszkodnika.

Według mnie, z tych dodatkowych, najbardziej warto baśnie. Są w DZDN, a ja też posiadam, jak coś.

Wielkie dzięki za polecenie. Kto czyta, zanim tam wejdę i zobaczę?
Jeśli komuś moje wpisy wydają się bezsensowne, to niech ich nie czyta. Są moje, jak każdego innego użyszkodnika.

Hmmm, w dzdn baśni barda beedl'a nie widzę... Pod jakim tytułem one występują

Oj, audiobooka u nas nie ma w ogóle. Tylko wersja tekstowa jest niestety. W ogóle dodatków nie ma w audio. Jeśli chcesz tę tekstową, to zgłoś się do mnie, podeślę. Dziwne, że tam nie ma, bo stamtąd to miałam.

Ooo dzięki za polecenie quidditch through the ages, bo zastanawiałam się właśnie czy to sobie zakupić czy nie. Za baśnie Barda Beedle'a też się muszę kiedyś zabrać, bo jeszcze nie czytałam.
May the force be with you.

"Baśnie" bym uznała za ważniejsze.

#11 Edited

A preqel Rowling ktoś czytał? Ja polecam.
Große Operndiva?

Czytałam jeszcze to.
Große Operndiva?

Więcej rzeczy mam u rodziców, jak będę tam u nich to wezmę i wam tu dam.
Große Operndiva?

O, to to jest po polsku? Nawet nie wiedziałam. :d

no jest, bo ja nie umiem angielskiego i szukam tego, co jest po polsku, czesku i niemiecku
Große Operndiva?

Ooo, paaani, to już od dawna jest po polsku.
Sporo z Potter More było po polsku, ale w pewnym momencie przestałam śledzić.

Baśnie, quidditch, fakt, teraz pamiętam, i chyba fantastyczne zwierzątka.

Baśnie mam, proszę bardzo, jak ktoś chce.
„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.