Elanor — Post 1 of 41
To co zaraz napiszę, wielu z Was pewnie uzna za niepotrzebne, bo istotnie, będzie to w dużej mierze przypomnienie zasad netykiety. Niemniej jednak wydaje mi się, iż warto zwrócić na kilka kwestii uwagę.
Nie są to broń Boże uwagi personalne. Po prostu po otrzymaniu kilku zgłoszeń zdecydowałam się... yhm, odpowiedzieć oficjalnie, myślę, że z pożytkiem dla użytkowników Eltena. :)
1. Forum jest przestrzenią w której wypowiadają się osoby o różnych poglądach, mające różne opinie. Po to jest forum, abyśmy mogli te opinie wyrażać. Starajmy się to robić w kulturalny sposób, szanujmy się wzajemnie, nie używajmy wulgaryzmów.
Użytkownicy Eltena nie raz udowodnili, że potrafią dyskutować na poziomie.
2. W miarę możliwości, dbajmy o pewną poprawność językową na forum. Oczywiście każdy ma swój charakterystyczny styl wypowiedzi i to jest piękne. Kiedy ktoś zauważy jakiś rażący błąd, powinien w sposób kulturalny zwrócić uwagę osobie, która ów błąd popełniła, ewentualnie zgłosić do odpowiedniego moderatora. Istnieje coś takiego jak opcja edycji, a człowiek jest tylko człowiekiem. Każdy się myli, więc nie bijmy nikogo za bardzo za literówki.
3. Wontki o nazwie test, jak z resztą wskazuje sama nazwa, służą do testowania, a nie do spamowania. No, ludzie, błagam.
4. Unikajmy offtopów. Nie mówię, że dyskusja ma być sztywna, ale starajmy się jednak w miarę trzymać tematu wontku. Często zdarza się, że z jednego tematu wyniknie drugi, niemniej konstruktywny. Warto wtedy założyć nowy wontek, ewentualnie zgłosić któremuś z moderatorów, by to zrobił.
5. Starajmy się umieszczać całą wypowiedź w jednym wpisie. Jeśli o czymś zapomnimy, istnieje opcja edycji. Nie twierdzę, że dwa wpisy pod rząd to jakaś tragedia, ale pięć to trochę przesada,
nie?
6. Moderator to też człowiek. Nie wszystko od razu zauważy. Jeśli coś budzi wątpliwości, należy to zgłaszać do moderatora odpowiadającego za dane forum.
Jeśli chodzi o zgłoszenia bezpośrednio do mnie, możecie skontaktować się ze mną również poza Eltenem, pisząc na poniższy adres eMail:
wpwoloszyn@wp.pl
Maila sprawdzam często, więc jeśli nie ma mnie na Eltenie, a komuś bardzo pilno by o czymś donieść, to to jest najlepsza droga.
Ufam, że nie będziecie spamować.
I to by chyba było na tyle.
Pozdrawiam