EltenLink

Atak i katastrofa

Back to Archiwum Eltena

#1 pajper

Dobry wieczór.
Jak pewnie zauważyliście, witam na Eltenie po kolejnej fali uderzeniowej. :(
Będę starał się odzyskać wszystko, co odzyskać można. O fora jestem stosunkowo spokojny, raczej damy
radę. Ale blogi... To inna sprawa. :(

Ale może najpierw kilka wyjaśnień.
Co tu się zadziało?
Wczoraj około godziny 16:00 odbył się atak na serwer Eltena.
Atak poważny, doszło do uszkodzenia systemu baz danych. Co więcej, atak uszkodził lokalne kopie zapasowe.
Kopia, którą dysponowałem, była z sierpnia. Nie chcąc tracić dwóch miesięcy, zacząłem naprawę tego, co
mamy.
Jak wspomniałem, fora będę stopniowo odzyskiwał, to może potrwać 2-3 dni.
Ale obawiam się, że blogi i wiadomości prywatne są stracone.
Proszę o informacje o wszystkim, co nie działa.
i bardzo przepraszam za to, co tu się zadziało.
Pozdrawiam,
DP

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2016-10-26 21:49

#2 pajper

Dodam, że wedle badań, do ataku posłużyła nieznana dziura odkryta poprzez analizę połączeń z klienta.
:(
Tak się mści na mnie otwarcie kodu.
PZDR
DP

#StandWithUkraine

2016-10-26 21:59

#3 Celtic1002

Najważniejsze, że udało się uratować tyle, ile można było. Co do blogów, to na przykład ja nie miałam
tam nic istotnego, poza fanfickiem o Lily, który oczywiście wrzucę, jeśli chcecie, jeśli nie dziś, to
w najbliższym czasie. Poza tym tam nic tak istotnego nie było, chociaż muszę przyznać, że mój wtęp o
tym, dlaczego wrzucam to opowiadanie, mi się podobał i szkoda, że się stracił. Ale trudno, przeżyjemy.
Najważniejsze, żeby się dało uratować tyle, ile można.
Trzymam kciuki.
Oozdrówki.

"Trzeba być wielkim przyjacielem, żeby przyjść i przesiedzieć z kimś całe popołudnie tylko po to, żeby nie czuł się samotny. Odłożyć swoje ważne sprawy i całe popołudnie poświęcić na trzymanie kogoś za rękę."

Anna Frankowska
2016-10-26 22:01

#4 Celtic1002

O, sygnatury też padły. A to smutne.

"Trzeba być wielkim przyjacielem, żeby przyjść i przesiedzieć z kimś całe popołudnie tylko po to, żeby nie czuł się samotny. Odłożyć swoje ważne sprawy i całe popołudnie poświęcić na trzymanie kogoś za rękę."

Anna Frankowska
2016-10-26 22:02

#5 pajper

Sygnatury właśnie naprawiłem.
Straciliśmy zapisy sygnatur, ale ogólnie funkcja działa. Trzeba tylko ustawić je na nowo.
PZDR
DP

#StandWithUkraine

2016-10-26 22:03

#6 pajper

A i przypominajcie stracone wątki. Mamy czas do niedzieli na odzyskanie wątków, potem stracę dostęp do
Googlowskiej kopii. Ale odzyskiwać mogę tylko znając nazwę wątku, więc jak wam coś przyjdzie na myśl,
piszcie.
Najbliższa przyszłość Eltena i Eltenowa historia są już zabezpieczone u mnie na dysku i gotowe do wysłania
z rana.
Bety Eltena, w sensie wątek, niestety nie do odzyskania. :(

PZDR
DP

#StandWithUkraine

2016-10-26 22:04

#7 pajper

Śledzone wątki naprawione, podobnie, baza się wyczyściła, trzeba ponownie dodać. :(
PZDR
DP

#StandWithUkraine

2016-10-26 22:06

#8 misiek

Napewno na forum Eltena nie widzę wątku problemy. Reszty niestety nie pamiętam. Zaraz przejrzę kolejne
fora i to co pamiętam to napiszę czego brakuje.

Chcesz być dilerem? Chcesz być bandytą? Mieć własny burdel, pasuje ci to. Chcesz mieć kopyto i wrogów jak Don Vito? Chcesz iść do puchy, do piachu i na co ci to.
2016-10-26 23:13

#9 pajper

Do osoby, która się włamywała.
Jeśli to czytasz, radzę tutaj się przyznać. Możemy się dogadać o jakieś odszkodowanie może dla użytkowników.
Nie toleruję tego typu działalności, sam będąc nie raz pentesterem, nigdy nie chciałem niczego zniszczyć.
I przykro mi, że Elten stał się celem takiego ataku.
Nie mniej jednak, jeśli się nie odezwiesz, jutro zgłaszam IP.

PZDR
DP

#StandWithUkraine

2016-10-26 23:13

#10 misiek

Powinieneś to od razu zrobić. On nie ma skrupułów.

Chcesz być dilerem? Chcesz być bandytą? Mieć własny burdel, pasuje ci to. Chcesz mieć kopyto i wrogów jak Don Vito? Chcesz iść do puchy, do piachu i na co ci to.
2016-10-26 23:15

#11 misiek

W informatyka- brak wątków: Aplikacje na system Android i Ios, Linux, jaki polecacie monitor brailowski,
Antywirus, było też kilka wątków o grach m.in gry audio. Innych niepomnę, bo w tym nie siedzę.

2016-10-26 23:22

#12 misiek

Literatura brakuje: Eltenowa historia, ulubiona książka, jakie polecacie książki sciencefiction, książka
poszukiwana, najbardziej denerwujący bohater.

2016-10-26 23:26

#13 misiek

Kultura brak: filmy, teatr, podróże.

2016-10-26 23:30

#14 misiek

Inne brak: wszystko o zwierzętach, przepisy, Dawid w kosmosie, origami czy ktoś się w to bawi, sprzęt
audio, niewidomi razem czy to źle, życie codzienne. To tak na szybko co pamiętam. Jak coś sobie przypomnę
będęwpisywał. Sorka- jeszcze kawały.

2016-10-26 23:37

#15 pajper

Dzięki, postaram się jutro odzyskać, co się da.
PZDR
DP

#StandWithUkraine

2016-10-26 23:46

#16 misiek

Sorki- wątek gry audio oczywiście jest, ale za to nie ma goldwave.

2016-10-26 23:47

#17 pajper

Witajcie.
Powoli odzyskuję wątki, na razie zapisując je w kolejce do bazy danych.
Ze względów logistycznych, po odzyskaniu, czego tylko się uda, wstawię wątki na raz.
Czyli w niedzielę z rana można się spodziewać, że pojawi się sporo straconych wątków. :)
Pozdrawiam,
DP

#StandWithUkraine

2016-10-27 16:24

#18 pajper

Wiadomości naprawione, naprawione również co nowego. :)

Pozdrawiam,
DP

#StandWithUkraine

2016-10-27 16:37

#19 Celtic1002

A co ze śledzonymi? Bo śledzone wątki niby naprawione, a jak w nie wchodzę to jakby nie było wątków,
znaczy ich jakby nie widać. I nie pokazało mi, że jest coś nowego w śledzonym. I nie wiem jak z blogmi,
ale wczoraj nie działały.

Anna Frankowska
2016-10-27 17:51

#20 Celtic1002

OK, zwracam honor, śledzone wątki się naprawiły. :)

Anna Frankowska
2016-10-27 18:13