Myślę, że status wersji mobilnej Eltena wyklarował się na tyle, że mogę podać kilka wstępnych (nie ostatecznych) deklaracji.
Elten w wersji dla systemu iOS powinien zostać ukończony w okolicach stycznia lub lutego. Wtedy też zaczniemy staranie się o wydanie programu w Appstore, co chwilkę może zająć, ale...
Wcześniej, bo w okolicach września lub października, postaramy się rozpocząć publiczne betatesty na zasadzie "build and test", co oznacza, że każdy będzie mógł skompilować i uruchomić aplikację samodzielnie pod warunkiem posiadania komputera z systemem Mac.
Nie umiem przewidzieć, ile cały proces może potrwać, ale mam nadzieję wydać Eltena Mobile dla systemu iOS w okolicach marca do maja przyszłego roku.
Nie wyrobiliśmy się przed wydaniem iOS 13, co niestety ograniczy bardzo zakres urządzeń, bo z listy wspieranych modeli trzeba wykreślić iPhone 5S oraz iPhone 6.
Tak więc Elten Mobile będzie wymagał iOS w wersji 13, a więc i telefonu iPhone 6S/SE lub nowszego.
Jeśli chodzi o wersję Androidową, nie mam dobrych wieści. Jak na razie brakuje mi mocy przerobowych, by temat ten poważniej ruszyć, więc użytkownicy Zielonego Robota będą musieli niestety poczekać aż któryś z projektów da mi odsapnąć, na przykład ukończone zostaną prace wstępne nad wersją dla iOS.
Z pozdrowieniami,
Dawid Pieper