Elten Mobile - kiedy i dla kogo
Back to Pozostałe platformy#1 pajper
Witajcie!
Myślę, że status wersji mobilnej Eltena wyklarował się na tyle, że mogę podać kilka wstępnych (nie ostatecznych) deklaracji.
Elten w wersji dla systemu iOS powinien zostać ukończony w okolicach stycznia lub lutego. Wtedy też zaczniemy staranie się o wydanie programu w Appstore, co chwilkę może zająć, ale...
Wcześniej, bo w okolicach września lub października, postaramy się rozpocząć publiczne betatesty na zasadzie "build and test", co oznacza, że każdy będzie mógł skompilować i uruchomić aplikację samodzielnie pod warunkiem posiadania komputera z systemem Mac.
Nie umiem przewidzieć, ile cały proces może potrwać, ale mam nadzieję wydać Eltena Mobile dla systemu iOS w okolicach marca do maja przyszłego roku.
Nie wyrobiliśmy się przed wydaniem iOS 13, co niestety ograniczy bardzo zakres urządzeń, bo z listy wspieranych modeli trzeba wykreślić iPhone 5S oraz iPhone 6.
Tak więc Elten Mobile będzie wymagał iOS w wersji 13, a więc i telefonu iPhone 6S/SE lub nowszego.
Jeśli chodzi o wersję Androidową, nie mam dobrych wieści. Jak na razie brakuje mi mocy przerobowych, by temat ten poważniej ruszyć, więc użytkownicy Zielonego Robota będą musieli niestety poczekać aż któryś z projektów da mi odsapnąć, na przykład ukończone zostaną prace wstępne nad wersją dla iOS.
Z pozdrowieniami,
Dawid Pieper
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#2 zywek
A ja znowuż zadaniem pytanie. Nie można było rozwiązać tego w jakiś inny sposób i znaleźć inną platofrmę, która pozwoliłaby kompilować próbne wersje nawte jakiegoś wstępnego kodu na Androida bez maca?
#3 agakrawcow
Ale fajnie, to za rok będę mogła śmigać na Eltenie przez iphona, super!
#4 piotrk77
#5 zywek
Teraz już nie będzie przepisywał odu. Mi bardziej chodziło o zrobienie tego n innej platformie najsampierw, żeby kompilować dało się nie tylko na macach, no ale cóż.
#6 pajper
Mogę w tym zakresie rozstrzygnąć wątpliwości, kompilacja dla Androida się udaje, powstaje plik apk.
Oczywiście nie ma prawa on działać, bo wiele funkcji jest po prostu pustych, ale sam proces działa.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#7 patrykkubaszczyk Archived
szkoda, że nie ma wer. dla androida.
#8 DJGraco
@patrykkubaszczyk będzie, ale późnij.
#9 patrykkubaszczyk Archived
No za 2 lata, z takim tępem rozwoju.
#10 Lowca_Androidow
Patryku, zawsze możesz sam napisać pod androida.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
#11 patrykkubaszczyk Archived
Ale jeszcze nie umie! growllll!
#12 zywek
Nie kompiluje się nic, bo nie mammaca. O to mi chodzi, a nie o kompilacje dla konkretnego systemu.
#13 misiek
To pierw naum się poprawnie pisać i dopiero bierz się za Eltena na Androida.
--Cytat (patrykkubaszczyk):
Ale jeszcze nie umie! growllll!
--Koniec cytatu
#14 lwica
@ PatrykKubaszczyk. Skoro nie umiesz, to się nie wypowiadaj. Bo zakładam, że TObie zajęło by to dłużej, żeby ogarnąć. A pamiętajmy, że Dawid ma jeszcze Eltena na PC, którego również trzeba rozwijać, bo jak się zbyt długo nie pojawiają nowe wersje, to użytkownicy mają problem. Dawid ma także życie prywatne. WIęcej chyba nie muszę mówić. Ps. Trzymam kciuki za rozwój aplikacji. Iphonea nie posiadam, więc testować nie mogę, ale przy androidzie chętnie pomogę, jak będzie. :-)
#15 patrykkubaszczyk Archived
No to po wakacjach, jak mnie mój pan od zawodó nauczy programować, to pomogę z klientem na androida.
#16 lwica
Nie sądzę, żeby nauczył CIę programowania na tyle, żebyś to ogarniał, zwłąszcza na taką skalę. ALe OK. CHociaż widać, że nie bardzo masz o ym pojęcie, ile pracy trzeba w to włożyć. Przepraszam za Offtop.
#17 misiek
Lol
--Cytat (patrykkubaszczyk):
No to po wakacjach, jak mnie mój pan od zawodó nauczy programować, to pomogę z klientem na androida.
--Koniec cytatu
#18 nuno69
No cóż, ja nie mam siły już nawet tego krytykować. Ciekawe, co jeśli wasze kochane Apple nie ywda wam licencji na ELtena, chociażby przez swoją implementację Opusa. He?
#19 magmar Archived
Albo licencja będzie bardzo droga kto będzie za to płacił?
Nie ma jak apple.
#20 tomecki
Dobry.
Wg ostatniej ankiety, którą obecnie wypełniło trzydzieści siedem osób, bardziej potrzebny jest klient na Androida niż IOS, a na temat systemów w rodzaju Linuxa szkoda gadać. Czy będzie miało to jakikolwiek wpływ na priorytety tworzenia wersji mobilnej?