Forum

Elten kontra Klango

Forum głosowe

lukasz1993258

#1 ·

Transcription

No to witam w wątku głosowym tym razem. Ja wiem, że jest wątek tekstowy odnośnie tego, ale co tam, pomyślałem sobie, że głosowo też będzie można się udzielić. W sumie mi to jest bardziej na rękę, że tak powiem. Więc zacznijmy od dokładnego przejrzenia tych dwóch programów. Więc zacznijmy od tego. Nawet raz była wpadka, że to nie działało przez cały dzień, ale następnego dnia było naprawione. Nie wiem jak to możliwe, ale tak było i ostatnia poważna awaria serwera uszkodziła blogi do dnia dzisiejszego. Ale przejdźmy teraz do porównywania tych dwóch programów. Przede wszystkim zacznijmy od tego, że jeśli chodzi o przemieszczanie się między... To znaczy przemieszczanie się strzałkami między elementami w menu, no to niestety Klango pod tym względem trochę przywyższa. Bo jeśli na przykład jesteśmy w Klango w menu, to strzałka w prawo automatem możemy natychmiast do samego końca przejść. Czyli na przykład jesteśmy w głównym menu, to wejdziemy natychmiast w wyjście, tak? FLT nie jest niestety taką wadą to, że tego się nie zrobi. Tak? Tak, łatwo. I tu już jest, no, dosyć poważny właśnie problem. Tak. Następna sprawa, jaką tutaj chcemy porównać. W Klango nigdy w życiu nie było blogów głosowych. Ja generalnie szczerze wam powiem, że tutaj się możecie ze mnie w tym momencie śmiać, ale ja nigdy nie słyszałem o blogach głosowych. Być może dlatego, że przedtem się nie interesowałem takimi typu rzeczami, a pewnie jeśli chodzi o blogi typowo dla osób widzących, to pewnie ktoś takie prowadził, czy takie bywały, czy takie są, nie wiem. Więc tutaj generalnie Elten przywyższa już Klango pod tym względem, że prowadzenie takiego bloga głosowego jest jak najbardziej. Tak. Trzecia sprawa. Tak, notatki. W Klango można, jak jeszcze do dnia dzisiejszego, i nie wiem do kiedy to potrwa, tworzyć notatki. Tutaj na Eltenie tego nie ma, ale to nie jest opcja, która, że tak powiem, uderza bardzo w oczy, bo generalnie to mi to aż tak nie robi różnicy, ale takie porównanie też mogę dać. Jedziemy dalej. Jeśli chodzi o... Katalog mediów. No niestety Elten tutaj ma pewne minusy. W Klango to jest troszkę minimalnie bardziej rozbudowane, że przede wszystkim możemy dodać coś do ulubionych. Tutaj na Eltenie takiej możliwości nie ma. Klango wspiera więcej formatów stacji radiowych niż Elten. Bo większość stacji, no bynajmniej ja próbowałem je oglądać. Bo większość stacji, no bynajmniej ja próbowałem je oglądać. Bo większość stacji, no bynajmniej ja próbowałem je oglądać. Bo większość stacji, no bynajmniej ja próbowałem je oglądać. bo większość stacji, no bynajmniej ja próbowałem je oglądać. Bo większość stacji, no bynajmniej ja próbowałem je oglądać. feel feel feel hip hip nie jest wspierane czy jakieś tam jakieś tam inne komunikaty tak. Następna sprawa. Tutaj na LTE nie ma możliwości wyszukiwania w Googlach co w kręgu było na chwilę obecną też tego nie ma. Aczkolwiek można chyba jakoś ręcznie tzn. Coś przeglądać można jeśli mamy dodaną stronę internetową do ulubionych to można to jakoś tam jeszcze przejrzeć tak tak no zegar to tak aż za bardzo mi też nie uderza w oczy no bo mam na eBDA ten zegar skonfigurowany taki dodatek więc on mi na razie w zupełności wystarcza chociaż element pod tytułem budzi mógłby się tam pojawić. Tak przejdźmy dalej. Na przykład. Tak jak już na forum tekstowym się wypowiadałem. W Klangu wystawianie plików na serwis. Czy udostępnianie tych plików było płatne. Co uważałem to za totalną głupotę. I totalny bezsens. No bo ja już od razu wiedziałem że to nie przejdzie bo no umówmy się że są inne bardziej skuteczniejsze możliwości udostępniania komuś plików i to w zupełności za darmo. Wtedy też była taka możliwość a kupowanie tych klankopunktów dla mnie to i tak było to męczące i denerwujące. Więc tutaj już autorzy. Bo naprawdę przegięli pałę po całości. Co w LTE na szczęście ta opcja jest i to jeszcze w pełni za darmo. Można te pliki wysłać na serwer. Każdy sobie może je pobrać. Nie trzeba się w jakieś niepotrzebne kombinowanie bawić i temu podobne. Więc tak z góry wiedziałem że tamto to prędzej czy później upadnie. Rzadko kto by z tego korzystał. Tym bardziej że tak jak mówię. Z tymi klankopunktami różnie bywało. Ja wtedy nie byłem pełnoletni więc generalnie byłem zdany tylko na SMS z czyjegoś telefonu. Więc tak było generalnie bardzo ciężko. No tutaj na LTE to jest bardzo ułatwiona rzecz i bardzo prosta rzecz. I generalnie wielki szacun. Przejdźmy dalej. Wątki głosowe na Klango. No cóż powiem tak. Tutaj na LTE jakość jak dla mnie jest dobra. Chociaż wiadomo że są użytkownicy LTE którzy mają bardzo wyostrzony słuch więc generalnie może być tak że nie każdemu taka jakość pasuje. No to jest jak się nie mylę. 128 kilobitów. Na Klango sytuacja była taka że na początku jak to forum głosowe że tak powiem powstawało to jakby to powiedzieć wprost. No niestety ale sytuacja była tego typu że wątki były w jakości tragicznej. Od razu się rzucało w oczy że ta jakość była. No nie wiem. Ilu kilobit. Na sekundę ale straszna. I cóż. To samo właśnie było z wiadomościami głosowymi. Identycznie było dopiero po jakimś czasie. Te wątki głosowe na Klango podwyższyli ale no tak jak mówię wątki głosowe już na Klango nie działają w ogóle od listopada zeszłego roku. To samo się tyczy Klango blogów. Do tej pory nie działają. No i faktycznie na Klango było tylko 5 sekund do nagrania posta czyli tytułu postu i 120 sekund żeby się wypowiedzieć w treści wątku głosowego co tutaj już nagrywam. Spory czas. Ten wpis głosowy jeszcze mnie nie wywaliło bo podejrzewam że to ma chyba. Jeśli się nie mylę 10 minut nagrywania wpisu głosowego. I przejdźmy teraz dalej. Jeśli chodzi o awatary. W Klango to no cóż no było to dosyć dziwacznie zrobione. Była tam bardzo mała jakość awatara co tutaj naprawdę można go. Rozbudować to znaczy bardzo duży awatar dać i sądzę że nie będzie tego problemu. Poza tym jeśli ktoś by chciał dać wyższej jakości awatar to zawsze może coś udostępnić w plikach. Tam to trzeba było wykupywać sobie większą pojemność awatara co to bodajże kosztowało 40 klangopunktów. O ile dobrze sobie przypominam. Dodam jeszcze tyle że wykupowanie stanowiska w Klango FIP to już było kompletne przegięcie pały 100 ileś klangopunktów. To jest jak dla mnie to znaczy była sytuacja żenująca kompletnie i nie do określenia. Właściwie to nie do skomentowania bo tego się po prostu nie dało skomentować. No bo trudno takie coś skomentować. Ja osobiście nie wykupywał bym tylko tylko po to żeby przy moim loginie mówiło. WIP. No bo to jest takie dosyć chore dla mnie i po prostu. Śmieszne. Przejdźmy teraz dalej. Tutaj są gry na etenie. I fakt na Klango też są gry. Ale już na chwilę obecną większość tych gier była nie do końca dopracowana. A już prawdziwą klęską jaką firma firma Simplito zrobiła to wydała żenującą grę pod tytułem More na More co to gra w ogóle była porażką. I już przesadzili w tym momencie że po dwóch planszach trzeba było uwaga wykupić nowe chyba dwie czy dodatkowe trzy nowe plansze co to kosztowało. Uwaga 480 coś klanko punktów co to po prostu było takim przegięciem że no umówmy się że ja bym w życiu tego badziewa bym nie wykupował bo to po prostu jest dla mnie chora sytuacja tym bardziej że tak jak już tutaj wspomniałem. Klanko punkty. Było to troszkę utrudniające. Przejdźmy dalej. Uzupełnienie profilu między Klango a Eltenem. Proszę państwa sytuacja wyglądała następująco że kiedyś w Klango bardzo łatwo można było edytować swój profil coś dodać. Na chwilę obecną. I to w sumie nie przeszkadza bo ja jestem w stanie poruszyć się po stronie internetowej. Jestem w stanie to zrobić ale przejdźmy do takiego użytkownika który jest początkujący zupełnie początkujący a bywały takie bywały takie bywali takie użytkownicy. Że byli początkujący. Mi że w sumie. Komputer. W sumie tak jak ja miałem taką podobną sytuację że moja historia z komputerem właśnie od Klango się zaczęła więc taki użytkownik początkujący. W sumie. Było by mu trochę ciężko wejść przez stronę internetową i zakupić Klango usługi jeśli dalej by te klanko punkty były i zmienić ustawienia w profilu przez stronę internetową. Bo oczywiście w Klango bywały różne. Różni użytkownicy po prostu były i tak tak. Więc to wiadomo. Jak to było. Tutaj na LTE nie to można bardzo łatwo zrobić przez aplikację Klango. Nawet taka osoba początkująca może bez problemu to zrobić nie wychodząc właśnie z okna LTE. Tak. Co to naprawdę się ceni. I teraz myślę że tutaj będzie bardzo kluczowe porównanie. Przypomnijmy sobie teraz. Jeżeli tutaj jeszcze są użytkownicy Klango a ich pełno jest. Myślę że jakaś garstka będzie. Przypomnijcie sobie kochani. 1 grudnia 2010 rok. Poważna aktualizacja Klango. I. Co. I teraz tak. Coś co dużo dałoby osobom niewidomym w przypadku gdyby Klango dalej było rozwijane. A gdyby mieli taką sytuację że nie mieliby komputera własnego. Czy np. chodzili by jeszcze do szkoły a chcieliby Klango mieć na pendrive. Co kiedyś też. Z takiej opcji niestety musiałem korzystać. No i co. Instalują Klango. I wtedy była taka opcja że instalowało się dwa głosy Iwona for Klango. Generalnie można było na wersji przenośnej te wersje zainstalować. Raz z dwoma wybranymi syntezatorami Iwona for Klango na pendrive bez problemu. No niestety do tej pory. No właściwie już dzisiaj te głosy nie działają więc generalnie byłoby już litnie. R10 natomiast w tej kwestii umożliwia nam coś znacznie lepszego o wiele lepszego. Dlaczego. Ponieważ no umówmy się. Po pierwsze możemy wymusić to znaczy zrobić już wersję przenośną VDA wraz z wybranym syntezatorem. Z powodu. Czy to jest z piłkiem czy to wokalizm. Tak tak możemy wszystkie tam ustawienia swoje skopiować. Tam wiadomo o co chodzi żeby to wszystko skonfigurować pięknie ładnie. Wrzucić tą przenośną wersję na pendrive. Wiadomo i możemy właśnie z Eltenem też coś takiego zrobić. I też możemy właśnie w ten sposób to zrobić żeby zrobić żeby czytnik ekranu czytał zawartość okna Eltena. I tego nie było. Nie było w Klanko w ogóle nigdy. I tutaj Elten ma bardzo bardzo moim zdaniem fajną przewagę. Że jest możliwość taka żeby to czytnik ekranu czytał zawartość Eltena. Tak bo na pendrive masz. Wchodzisz na jakimś komputerze tam odpalasz. Czy to szkolnym czy to gdziekolwiek. I wiadomo że nie będzie problemu żeby to odpalić. Próbowałem działa. Osobiście jestem z tego bardzo zadowolony. Następna sytuacja. Trochę denerwowało mnie to w Klanko że autorzy głównie posługiwali się nie naszym ojczystym językiem tylko angielskim językiem. Mimo to że no w Polsce program Klanko był robiony i temu podobne tak. Zatem strona internetowa Klanko nie jest do końca spoluszczone i nigdy aż tak nie była moim zdaniem do końca spoluszczone co na Eltenie. Wszystko jest pięknie spoluszczone. No i tak generalnie są jeszcze na Eltenie pewne niedociągnięcia. Ale mam nadzieję i jestem tego no dobra. Powiem wprost inaczej jestem tego pewny że te dociągnięcia będą sukcesywnie likwidowane tak. Tak i tego się warto trzymać. Myślę że co do porównań to chyba już raczej tyle. Nic mi już generalnie nie przychodzi do głowy. To co chciałem porównać to już porównałem i powiem wam szczerze że to jest chyba mój najdłuższy wpis na tym forum w Eltenie. Mam nadzieję że to się umieści. Bez problemu. Pozdrawiam i umieszczajcie swoje porównania w tym wątku głosowym bo myślę że warto. I życzę dalszego rozwoju Eltena. Pozdrawiam.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

lukasz1993258

#2 ·

Transcription

I jeszcze coś mi się przypomniało Właśnie Mianowicie na Kango Oprzem można było Eksportować jakieś dokumenty Podajże z Wikipedii do pliku mp3 Ale nie można było Pliku zwykłego txt Czytać do pliku mp3 Co tutaj na LTE Działa to No jeszcze z małymi niedociągnięciami Ale działa Więc Generalnie naprawdę Tak jak powtarzałem Wielki Szacun Dla Dawida Że wkłada Że wkłada w to Tyle Swojego wysiłku I że się po prostu chłopak Nie poddaje I to jest przede wszystkim Jak dla mnie bardzo ważne I tak Jeszcze sobie przypomniałem Że przecież W Klango nie było nigdy Odznaczeń Czyż nie? Bo tak teraz sobie Właśnie jeszcze przypominam Że w Klango nie było żadnych Odznaczeń Co tutaj się pojawiają Odznaczenia Więc To też jest bardzo dobre Chociaż wam powiem Że na początku jakoś tak Nie do końca potrafiłem Zrozumieć Co to dokładnie są te Odznaczenia I dokładnie Czego one mają służyć Bo tak zanim tutaj na LTE Te odznaczenia powstały To ja tak rzadko na jakich Forach się udzielałem Czy czytałem te fora Różne na stronie internetowej Bo tak szczerze Powiedziawszy to Jakoś tak Nie wiem Nie miałem nigdy takiego jakby Takiej jakby Tak ochoty miałem Żeby to wszystko Czytać Więc Dopiero tutaj Na LTE nie mniej więcej się dowiedziałem O co Tak naprawdę Z odznaczeniami Tak mówiąc Wprost i konkretnie No cóż Jak mi się coś przypomni To ja tutaj będę na bieżąco dawał znać Bo myślę że mój pierwszy post Wiele powiedział Co do porównań Więc tak generalnie No to cóż Życzę Miłego Dnia I Przede wszystkim Pozdrawiam Was

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

pajper

#3 ·

1 likes
Transcription

Witajcie. Cieszę się, Łukaszu, że L10 Ci się podoba, że są jakieś funkcje, które Ciebie cieszą. Ja mam taką drobną uwagę i zapytanie jednocześnie, bo jeśli mają być notatki, to akurat nie jest najmniejszy problem. Natomiast ja notatek nie tworzyłem z nieco innej przyczyny, ponieważ L10 pozwala na tworzenie i edycję plików .txt z menedżera plików. Dlatego uznałem, że to już jakby w pewnym sensie zastąpiło nam notatki, chyba, że zapomniałem o jakąś cechę notatek, które miało Klang'o, a której brakuje w tym rozwiązaniu. Nie wykluczam już też niektóre funkcje Klang'o, dość słabo pamiętam. Więc dajcie znać, co i jak to o notatki. To naprawdę nie jest problem i jest to kilka linii kodu. Dużo bardziej skomplikowane rzeczy się z wersji na wersję pojawiały.

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.

daszekmdn

#4 ·

1 likes
Transcription

Z tego co pamiętam, to w Klango notatki mogłeś udostępniać znajomym, chociaż tutaj rozwiązuje to niby po części ta opcja udostępniania plików, ale z drugiej strony ktoś mógłby chcieć daną notatkę udostępnić tylko i wyłącznie prywatnie jakiejś tam innej osobie. Chociaż z drugiej strony to zachęcają do domostw wyłącznie. Mógłby po prostu wkleić, ale jeżeli komuś mogłoby tak już łatwiej...

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

lukasz1993258

#5 ·

Transcription

Faktycznie, notatki można było, jeśli się nie mylę, chyba udostępnić wybranemu użytkownikowi, jeśli kojarzę, bo teraz to już tak słabo pamiętam, czy taka możliwość była, czy nie. Ale tutaj coś mi podpowiedziało, podpowiedziało mi to i właściwie też przypomniało mi to, że jak była opcja w Klangu, żeby właśnie te pliki, żeby plik komuś udostępnić, to można było chyba wybranej właśnie osobie udostępnić ten plik tylko, więc jakby była taka możliwość w LTE, żeby po prostu można było... Można było plik udostępnić też danemu użytkownikowi, to też byłoby fajne, bo na przykład jeśli chodzi o ulubione w Klangu, to tam była taka opcja, że można było udostępnić ulubione tylko wybranemu użytkownikowi i to też było w jakimś stopniu fajne na przykład. Więc można byłoby to... Znaczy no to aż tak, tak jak mówię, to nie musi być konieczne. Zaraz, jeśli... Więc już, to może wkrótce się nawet tam pojawić taka opcja też co do ulubionych ICT optików, także no tak może być. Pozdrawiam.

lukasz1993258

#6 ·

Transcription

Aha, jeszcze taka jedna rzecz, która mi się przypomniała, to Klango ma możliwość odsłuchiwania wątków, czego no niestety jeszcze L10 nie ma i mam nadzieję, że ta opcja będzie wdrążona do L10.

lukasz1993258

#7 ·

Transcription

Rzecz jasna mi chodzi o pozycję pod tytułem odtwórz cały wątek.

lukasz1993258

#8 ·

Transcription

I kolejna opcja w LTE niejaka doszła, której w kręgu nie ma, pisanie i odbieranie wiadomości maila oraz wysyłanie załączników we wiadomości prywatnej.

Prof.Falkowicz

#9 ·

Transcription

Słuchajcie panowie, ja mam tylko pytanko do Dawida teraz. Powiem Dawidie taką rzecz. Jak wchodzę w media i chcę odtworzyć któryś z filmów angielskich, to jakim klik nie chcę odtworzyć, to mówimy, że nie mogę go odtworzyć. Nie wiem co się dzieje.

lukasz1993258

#10 ·

Transcription

Ale nie wiem, czy ja dobrze zrozumiałem, czy Ty chcesz odtworzyć adres bezpośredni strumienia, czy chcesz odtworzyć coś z katalogu, no bo, no szczerze powiedziawszy, ja trochę teraz tego nie rozumiem, więc powiedz dokładnie o co chodzi, więc może i ja Ci to jakoś też spróbuję w miarę możliwości wyjaśnić, no bo, no szczerze powiedziawszy, nie wiem. Więc jak możesz, to dokładniej wyjaśnij o co chodzi. Pozdrawiam.

Prof.Falkowicz

#11 ·

Transcription

Łukasz, więc tak, jeszcze nie mówię o co chodzi mi dokładnie, wchodzę w media i załóżmy, że chcę zrobić sobie angielski film z albizepsyją, o jakimś tam tytule. I dalej na tym pliku stojąc, oddaję odtwarzaj i mów mi, że nie mogę tego pliku odtworzyć. A teraz mam problem jeszcze jeden, bo mam wersję portable LTE'a. I mam wersję 27, aktualizację. Aktualizację pobieram OK, to jest pobrana. I jak chcę zainstalować ją, oddaję Enter, żeby próbować uruchomić ponownie. To mam LTE brak odpowiedzi, nie wiem dlaczego. Pozbawiam Arek.