Literatura

Twórczość Stephena Kinga

Started by Elanor 38 posts last post 5 years ago Page 1 of 2

#1 1 like

Jak w temacie. Czytacie, lubicie?
Ja muszę przyznać, że tak. Czytam i lubię.
Na pierwszym miejscu mojej prywatnej listy ulubionych książek Kinga jest chyba "Zielona mila", potem
"Smentarz dla zwierzaków", "Lśnienie", "To", zbiór opowiadań "Cztery pory roku" z opowiadaniem "Skazani
na Shawshang". Nie przypomnę sobie w tej chwili, ale trochę tego jeszcze było.

Oto moja lista najlepszych książek tego autora:
1. Zielona Mila
2. Misery
3. Skazani na Shawshank

O matko kochana! "Misery" to chyba jedna z najstraszniejszych książek, jakie czytałam. To znaczy, napisana
jest świetnie. Aż za dobrze. Chwilami już myślałam, że mnie coś trafi. Drugi raz bym za diabła nie przeczytała.

Witam. Bardzo lubię kinga lśnienie. Zamierzam przeczytać jeszcze mroczną wieżę ale to asz osiem tomów.
Nie mam listy ulubionych książek kinga. Narazie lista się tworzy. hehe.
radio plays is super

Moje ulubione to: Zielona Mila, Cujo, Carie, Zkazani na Showshang, Lśnienie, Misery, Ręka Mistrza.

#6 1 like

Ja znam "cujo", "misery", a "lśnienie" mam zamiar przeczytać, bo znam tę drugą część - "doktor sen".
Bardzo dobra książka wedłóg mnie.
rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.

To jest druga część? Ja czytałem wersję Pt- Jasność. Polecam Książkę jak i film.
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

"Cujo" też czytałam. Przyznaję, nie przepadam, choć napisana dobrze.

Tk, to jest druga część
rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.

Mi się podobało wiele książek Stephena Kinga. Więc tak Cujo, Książka spoko, ale film nudny, zielona mila może być, lśnienie dwie części z czego pierwsza lepsza, Misery, Christine, To, Rose Madder no i oczywiście Ręka Mistrza i jeszcze Joyland i Pan Mercedes To chyba wszystko.
I jeszcze opowiadania, których nie będę wymieniał bo jest ich za dużo.

"Christine", tak. Nie mogłam sobie przypomnieć tytułu. Podobała mi się.

#12 1 like

Ja znam tylko "Zieloną mile", ale więcej emocji wzbudza we mnie film niż książka, a to rzadko się zdarza.

#13 1 like

Bo film jest świetnie zrobiony, ale to już na inny wontek. Ja klimat książki bardzo lubię.

Ja też narazie znam tylko zieloną mile i bardzo mi się podoba ze względu na wielowątkowosć. Jeszcze zamierzam przeczytać skazanych na shawshang
May the force be with you.

moja lista książek stephenaKinga to: Carie, Kristin, i to chybanatyle.

A ja nie przeczytałam żadnej. :D Film Zielona Mila widziałam, dwa razy w życiu i trzeci raz bym go chyba nie obejrzała, bo za każdym razem, na końcu, mam te same emocje. Ale nic poza tym.
"Trzeba być wielkim przyjacielem, żeby przyjść i przesiedzieć z kimś całe popołudnie tylko po to, żeby nie czuł się samotny. Odłożyć swoje ważne sprawy i całe popołudnie poświęcić na trzymanie kogoś za rękę."

Anna Frankowska

Ksiażka jest jak dla mnie świetna. Moze ta końcówka nie porusza tak jak film, ale w filmie nie odda się tego co można w ksiażce, tzn odczucia i myśli bohaterów. NO i w ksiażce jednak była opisana śmierć żony Paula, czego w filmie juz nie było.

straszne jakoś tak to było ten opis śmierci tej jego żony.

W końcu tryler.
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

Noo mną też wstrząsnął, tak chyba na sam koniec książki king chciał czytelnikom zafundować zimny prysznic. Gdyby to jeszcze pokazali w filmie to chyba byłby juz zbyt wstrząsajacy.