Jak w temacie. Czytacie, lubicie? Ja muszę przyznać, że tak. Czytam i lubię. Na pierwszym miejscu mojej prywatnej listy ulubionych książek Kinga jest chyba "Zielona mila", potem "Smentarz dla zwierzaków", "Lśnienie", "To", zbiór opowiadań "Cztery pory roku" z opowiadaniem "Skazani na Shawshang". Nie przypomnę sobie w tej chwili, ale trochę tego jeszcze było.
O matko kochana! "Misery" to chyba jedna z najstraszniejszych książek, jakie czytałam. To znaczy, napisana jest świetnie. Aż za dobrze. Chwilami już myślałam, że mnie coś trafi. Drugi raz bym za diabła nie przeczytała.
Witam. Bardzo lubię kinga lśnienie. Zamierzam przeczytać jeszcze mroczną wieżę ale to asz osiem tomów. Nie mam listy ulubionych książek kinga. Narazie lista się tworzy. hehe.
Mi się podobało wiele książek Stephena Kinga. Więc tak Cujo, Książka spoko, ale film nudny, zielona mila może być, lśnienie dwie części z czego pierwsza lepsza, Misery, Christine, To, Rose Madder no i oczywiście Ręka Mistrza i jeszcze Joyland i Pan Mercedes To chyba wszystko. I jeszcze opowiadania, których nie będę wymieniał bo jest ich za dużo.
A ja nie przeczytałam żadnej. :D Film Zielona Mila widziałam, dwa razy w życiu i trzeci raz bym go chyba nie obejrzała, bo za każdym razem, na końcu, mam te same emocje. Ale nic poza tym.
"Trzeba być wielkim przyjacielem, żeby przyjść i przesiedzieć z kimś całe popołudnie tylko po to, żeby nie czuł się samotny. Odłożyć swoje ważne sprawy i całe popołudnie poświęcić na trzymanie kogoś za rękę."
Ksiażka jest jak dla mnie świetna. Moze ta końcówka nie porusza tak jak film, ale w filmie nie odda się tego co można w ksiażce, tzn odczucia i myśli bohaterów. NO i w ksiażce jednak była opisana śmierć żony Paula, czego w filmie juz nie było.
Noo mną też wstrząsnął, tak chyba na sam koniec książki king chciał czytelnikom zafundować zimny prysznic. Gdyby to jeszcze pokazali w filmie to chyba byłby juz zbyt wstrząsajacy.
May the force be with you.
This site uses cookies to enhance your experience.