Forum

Paczkomaty [jak obsłużyć]

Życie codzienne niewidomych

Previous 4 / 4

Zuzler

#61 ·

Nie no, weekend teraz będzie, czy w takim razie nie będzie o dzień dłużej?

Numernabis

#62 ·

1 likes
Nie, teraz kurierzy wybierają nawet w niedzielęe.
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.

DJGraco

#63 ·

To zależy. Czasem dostarczają w sobotę czasem nie, tego samego dnia raczej nie dostaniesz XD

Zuzler

#65 ·

Czytajcie uważnie, napisął, że już mu przyszło. Jeśli tak i jeśli nie ma przedłużenia na weekend, to musi odebrać tę paczkędo niedzieli do 13.

Numernabis

#66 ·

Skoro przyszła informacja, że
cytat
Przesyłka trafiła dzisiaj po godzinie 13:04 do paczkomatu.

to na pewno jest też informacja do którego paczkomatu trafiła oraz do kiedy i do której godziny można ją odebrać.
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.

markus1234

#67 ·

Chodziło mi o to, że osoba wystawiająca wrzuciła przesyłkę do paczkomatu, a nie o to, że przyszła. Jeszcze nie doszło, na razie czekam. Może wczoraj trochę źle to napisałem.

Numernabis

#68 ·

Edited 3 likes
Trzeba się jasno wyrażać, bo to co napisałeś zabrzmiało jakby już dotarła.
A to czy dotrze w czasie kiedy Ty sobie tego życzysz to już na pewno tutaj nikt Ci nie odpowie, bo to zależy od wielu czynników, ot choćby od samego kuriera, od rozdzielni jeśli to z daleka, od ewentualnych zdarzeń losowych jak pomyłka itp, itd.

Dodam, że mając numer przesyłki, wchodzimy na stronę firmy kurierskiej i jest tam opcja śledzenia przesyłki, podajemy numer przesyłki i mamy całą historię tejże, gdzie i kiedy i co się z nią dzieje.
To samo w danej apce, też możemy przeglądać historię, jest tam podane wraz z godziną.

DJGraco

#69 ·

1 likes
Nie wiem o co wam chodzi, ja od razu zrozumiałem o co chodziło Markusowi i nawet byłem początkowo zdziwiony jakie że przesyłka już jest w paczkomacie do odbioru. Może faktycznie nie uważnie przeczytałem wpis? A jednak jakoś go dobrze zrozumiałem :D

daszekmdn

#70 ·

1 likes
Ja też zrozumiałem od razu.
I teraz tak:
To, czy przesyłka trafi do Ciebie w sobotę zależy od kilku rzeczy:
1. Od czwartkowego wieczora każdego tygodnia jest możliwość zaznaczenia opcji TZW. Paczki w weekend.
2. Wszystko zależy dodatkowo od tego, o której godzinie sprzedający umieści przesyłkę w paczkomacie. Jeśli do 13.00 zazwyczaj się wyrobi, chociaż w niektórych punktach kurierzy odbierają wcześniej np. o 11. W niektórych znów bywa tak, że kurier odbiera paczki dwukrotnie danego dnia np. koło 10 11 i 16 18.
3. Jeśli kupujesz na Allegro, i jesteś w programie smart, powinno dojść.
W przypadku TZW. Zakupów z przesyłką OLX, nie zdarzyło mi się, aby coś dotarło do mnie w weekend.
Jeśli organizujesz dostawę na własny koszt, po za pakietem ochronnym, możesz poprosić sprzedającego, aby wygenerował Ci właśnie taką weekendową paczkę.
Jeżeli kupujesz coś na Allegro, i korzystasz ze Smart, raczej zamówioną w piątek rano paczkę dostaniesz w sobotę
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

DJGraco

#71 ·

O, wpisik bardzo przydatny thx. Jakoś się nigdy nie wgłębiałem w to kiedy dochodzą w weekend a kiedy nie dochodzą choć wiedziałem, że godzina ma znaczenie, no bo kurierzy nie roboty i pracują przecież we swoich określonych godzinach. Mi akurat dzisiaj właśnie taka weekendowa paczka przyszła i będę odbierać.

Adasadula

#72 ·

Co do tego, czy paczka dojdzie następnego dnia przynajmniej w inpoście każdy paczkomat ma określoną swoją strefę - czyli czas do której można nadać paczkę i mieć gwarancję dostarczenia nazajutrz. Jest nawet podstrona, godziny graniczne, gdzie jok wpiszesz swój kod pocztowy napisze ci do której godziny możesz nadać i mieć pewność że będzie u odbiorcy następnego dnia.

-- (daszekmdn):
Ja też zrozumiałem od razu.
I teraz tak:
To, czy przesyłka trafi do Ciebie w sobotę zależy od kilku rzeczy:
1. Od czwartkowego wieczora każdego tygodnia jest możliwość zaznaczenia opcji TZW. Paczki w weekend.
2. Wszystko zależy dodatkowo od tego, o której godzinie sprzedający umieści przesyłkę w paczkomacie. Jeśli do 13.00 zazwyczaj się wyrobi, chociaż w niektórych punktach kurierzy odbierają wcześniej np. o 11. W niektórych znów bywa tak, że kurier odbiera paczki dwukrotnie danego dnia np. koło 10 11 i 16 18.
3. Jeśli kupujesz na Allegro, i jesteś w programie smart, powinno dojść.
W przypadku TZW. Zakupów z przesyłką OLX, nie zdarzyło mi się, aby coś dotarło do mnie w weekend.
Jeśli organizujesz dostawę na własny koszt, po za pakietem ochronnym, możesz poprosić sprzedającego, aby wygenerował Ci właśnie taką weekendową paczkę.
Jeżeli kupujesz coś na Allegro, i korzystasz ze Smart, raczej zamówioną w piątek rano paczkę dostaniesz w sobotę

--

daszekmdn

#73 ·

O, tego nie wiedziałem. To chyba od niedawna się pojawiło :).
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

pates

#74 ·

Najciekawsze w tym jest to, że nie jest to regóła. Np nasz paczkomat w Łodzi do którego mam najbliżej w teorii powinien odierać paczki do godziny 16, ale czasem to i o 19 20 odbiorą, a czasem, imprertynenccy kurierzy przyjadą sobie o 8 9, natomiast to, że wrzucę paczkę o 11 12, i mam w teorii gwarancję jej dostawy na następny dzień, no to mogę sobie tą gwarancję w buty wsadzić.
„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.

Julitka

#75 ·

Od zawsze tak było ze strefami i limitami nadawania. Od niedawna może można to zobaczyć.
-- (daszekmdn):
O, tego nie wiedziałem. To chyba od niedawna się pojawiło :).

--
***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!

Julitka

#76 ·

Masz do czynienia z łódzką sortownią Inpostu. Musisz wiedzieć, że łódzka sortownia Inpostu to zdecydowanie stan umysłu. Taki, w którym żaden z nas nie chce się znaleźć. :p
-- (pates):
Najciekawsze w tym jest to, że nie jest to regóła. Np nasz paczkomat w Łodzi do którego mam najbliżej w teorii powinien odierać paczki do godziny 16, ale czasem to i o 19 20 odbiorą, a czasem, imprertynenccy kurierzy przyjadą sobie o 8 9, natomiast to, że wrzucę paczkę o 11 12, i mam w teorii gwarancję jej dostawy na następny dzień, no to mogę sobie tą gwarancję w buty wsadzić.

--

Pitef

#77 ·

Dokładnie, jakiś czas dorabiałem tam z kolegą po cichu za napiwki. przed 6 rano trzeba być na bazie, czekać aż sortownia posortuje paczki właśnie, następnie takimi duuużymy kratami na kółkach paczki owe się wozi do busa, trzeba każdą zeskanować, poukładać na busie a jest to o tyle zabawne, że część do ludzi na chatę, a część do paczkomatów których z kolegą do obsadzenia mieliśmy 3. Łącznie z 400/ 500 paczek na jednego busa. Robota w gorącym okresie przedświątecznym od 5.30 do nawet i 21 czasami, rozwiezienie paczek do paczkomatów, szybko na rejon do ludzi, jak zostały jakieś paczki paczkomatowe bo nie było miejsca w paczkomatach, to ram pam pam raz i dwa do paczkomatu z powrotem bo ten kurierski skaner pokazuje ile skrzynek się zwolniło, uzupełnić owe skrzynki oczywiście, jeśli gabaryt paczki zgadzał się ze skrzynką, szybka szama, znowu na rejon, do kilku firm po odbiory, do kolejnych 4 albo 5 paczkomatów na odbiory i tak dakato.
Sygnatura? A co to jest i do czego :D

Julitka

#78 ·

Ty opisujesz z punktu widzenia pracownika, ja - z punktu widzenia korzystacza. I to nie odbiorcy, a nadawcy.
Co myśmy już z Fundacją przeszli przez tę Łódź, to się nie da opisać. Paczki pozagubiane, zero reklamacji, powymieniane etykiety, produkty pakowane w to, co zostaje z innych paczek...
Już się raz zdarzyło, że gościu dostał w paczce, w której powinien mieć spodnie, nasz produkt. Bo od naszego "się zgubiła się" etykieta, więc wpierniczyli w to, co akurat mieli pod ręką, czyli paczkę z etykietą spodni. Gdzie są spodnie, nie wie nikt.
-- (Pitef):
Dokładnie, jakiś czas dorabiałem tam z kolegą po cichu za napiwki. przed 6 rano trzeba być na bazie, czekać aż sortownia posortuje paczki właśnie, następnie takimi duuużymy kratami na kółkach paczki owe się wozi do busa, trzeba każdą zeskanować, poukładać na busie a jest to o tyle zabawne, że część do ludzi na chatę, a część do paczkomatów których z kolegą do obsadzenia mieliśmy 3. Łącznie z 400/ 500 paczek na jednego busa. Robota w gorącym okresie przedświątecznym od 5.30 do nawet i 21 czasami, rozwiezienie paczek do paczkomatów, szybko na rejon do ludzi, jak zostały jakieś paczki paczkomatowe bo nie było miejsca w paczkomatach, to ram pam pam raz i dwa do paczkomatu z powrotem bo ten kurierski skaner pokazuje ile skrzynek się zwolniło, uzupełnić owe skrzynki oczywiście, jeśli gabaryt paczki zgadzał się ze skrzynką, szybka szama, znowu na rejon, do kilku firm po odbiory, do kolejnych 4 albo 5 paczkomatów na odbiory i tak dakato.

--

guliwer

#79 ·

Co się dziwić że takie cuda tam się dzieją jak niewidomy tam pracował;)

Pitef

#80 ·

A idź pan na szczaw.
Sygnatura? A co to jest i do czego :D
Previous 4 / 4