Procedura celna paczka z poza eu
Back to Inne#1 cinkciarzpl
Czołgiem,
jak wygląda sprawa, gdy idzie do nas paczka z junajtet stejtsów o wartości kilkuset dolców? Wiem że na bank trafi do urzędu celnego i co dalej? Czy oni dzwonią czy wysyłają pismo? Jak wtedy się uiszcza podatek gdy paczka płatna z góry wysłana firmą kurierską?
#2 daszekmdn
A oni po prostu cła nie doliczają?
#3 pajper
Zależy od firmy kurierskiej.
Takie UPS dla przykładu ma własnych celników, więc po prostu dostaniesz mailem grzeczną prośbę o opłacenie paczki. Możesz ją opłacić albo online (kartą), albo przy kurierze (gotówką).
Natomiast tańsze firmy, jak USPS, inne typowe poczty, przyniosą Ci tylko wezwanie do zapłaty do uregulowania w podanym punkcie. Musisz się tam pofatygować i zapłacić, potem dostaniesz paczkę. ;)
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#4 cinkciarzpl
Danke.
#5 Syntezator
Jeśli chodzi o zamawianie z US to robiłem to przez Ebay i oni w wielu przypadkach od razu doliczają opłaty celne do finalnej ceny. Bardzo to ułatwia sprawę. Reszta, tak jak Pajper napisał.
#6 tomecki
Zamawiałem pocztą i miałem dwa scenariusze. Albo ruszyć cztery litery do urzędu celnego albo zapłacić na poczcie przy odbiorze, ale wtedy dłużej się czeka, bo to wysyłane jest z owego urzędu, a oni mają czas.
#7 pajper
@Tomecki Z tego, co wiem, tak było do 2018r.
Ponoć, ale nie mogę potwierdzić, bo nie sprawdzałem, już nie można opłacać ceł na poczcie.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#8 misiek
Nie prościej będzie jak Danka np- przyleci samolotem?
--Cytat (cinkciarzpl):
Danke.
--Koniec cytatu