Witajcie! Czas chyba powiedzieć, co i jak z planami związanymi z Eltenem 3.0. Prace nad silnikiem trwają i skutkowały zamknięciem założeń projektu, o których teraz czas opowiedzieć. Zasadniczo przy projektowaniu silnika mam na względzie wieloplatformowość, oznaczającą także łatwość portowania. Sam silnik napisany jest w języku C. Możliwie większa część kodu silnika jest współdzielona między systemami i jedynie różni się tam, gdzie API danego systemu tego wymaga. Sam silnik dotyczy Windowsa, Linuxa i Maca. Jeśli chodzi o systemy mobilne, spora część silnika będzie na nie przeniesiona, ale siłą rzeczy nie cała, bo i interfejs będzie inny, i nie wszystkie funkcje przeportowane. Sam kod Eltena w Ruby będzie taki sam dla wszystkich platform, bez różnic, ponieważ będzie współpracował z systemem przez silnik. Oznacza to też, że wszystkie aplikacje pisane w Elten API będą wieloplatformowe.
Dla Windowsa nowy silnik oznacza pozbawienie się problemów RGSS, a więc płynniejsze działanie, operacje w tle i podobne cudeńka, jak również z biegiem czasu lepszą integrację z SAPI. Chciałbym obsłużyć panoramę SAPi chociażby, co będzie jak najbardziej możliwe. Rozważam natomiast porzucenie wsparcia dla Jawsa, spokojnie, żadnej decyzji nie podjąłem, to bardziej prowokacja do zgłaszania obiekcji. Jednakże Jaws jest obciążeniem kodu programistycznym, a większość z nas i tak używa NVDA. Tym czasem i tak głosy Jawsa to SAPI5, dostępne z Eltena, a więc uważam wsparcie wyjścia mowy dla Jawsa za niepotrzebny element, a za to pozwalający na zmniejszenie kodu. Jeśli chodzi o NVDA, pozwolę na ściślejszą z nim integrację. Elten pozwoli zainteresowanym na instalację swojej wtyczki do NVDA, która pozwoli na obsługę np. przewijania tekstu. Bez tej wtyczki będzie oczywiście działał, choć nie każde udogodnienie będzie dostępne.
Przebudowa dotknie także z pewnością interfejsu programu. Chciałbym podawać więcej informacji dźwiękiem i innymi parametrami mowy. Już teraz kontrolki, jak przyciski, są identyfikowane dźwiękowo. Chciałbym to rozszerzyć na pozycjonowanie ich dźwiękowe, np. dźwięk pola edycji przesuwający się z lewej na prawo ze względu na numer postu w wątku i tak dalej, by bardziej wykorzystać interfejs Eltena.
Takie są plany na wersję 3.0.
#StandWithUkraine
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
Zasadniczo tzw. sonifikacja jest coraz bardziej modna i to jest wg mnie dobre, bo znacznie mniej czasu zajmie odegranie krótkiego dźwięku, który ma dodatkowo jakieś inne parametry jak np balans czy wysokość niż odsłuchanie konkretnego komunikatu. Co do Jawsa hm... wiem, że gdy powstawało Klango parę osób dsię zniechęciło do projektu przez brak obsługi braila oraz ulubionego syntzatora jak np. Apollo czy inne takie. Fakt, że takich osób nie jest zbyt wiele, jednak z reguły są to ludzie, którzy mogliby coś ciekawego do społeczności wnieść, bo jakoś tak jest, że oni mają na tyle silną argumentację coby nie przechodzić na Sapi, że zostają na mniej typowych rozwiąazaniach.
No niestety, ja jestem zdecydowanym fanatykiem ludzkich i teraz... Responsywnych... Głosów vocalizer, acapela itp. itd etc. Zgadzam się, JAWS jest bardzo obszernym oprogramowaniem, więc jakiekolwiek kodeki czy co tam, nie znam się na tym byłyby obciążeniem dla eltena próbowałem go testować na jaws 18, jednak... Przysłowiowa "Dupa zbia", bo w ogóle nie chciał odzywać się krzysiek z vocalizer expressive. Także czekamy z niecierpliwością na najnowszą wersję programu. Pozdrawiam. Marcin. :)
Nie jestem miłośnikiem JAWSa, ale moim zdaniem powinien być wspierany, jeśli np. w przyszłości rozważasz wsparcie dla monitorów brajlowskich, to to jeden z powodów, dla których tak być powinno.
A nawet 3 koty bo ja jeszcze mam jednego w domu hehe, dobra żarty żartami, ale wróćmy do rzeczywistości. Pajperze rozważałeś coś podobno w kwestii sapi jak pisałeś w poprzednim poście, jednak mam pytanie kiedy będziesz mógł podać więcej informacji na ten temat? Pozdrawiam.
Pieniądze to nie wszystko.
This site uses cookies to enhance your experience.