Radio AM

SDR - software defined radio, pytania, problemy, żale

Started by EugeniuszPompiusz 5 posts last post 7 years ago

Porozrzucane toto w wątkach fafnastu, Ludzi trochę tym się bawiło/bawi, dlaczego by więc nie stworzyć wątku, w którym w miarę możliwości rozwiewamy różnego autoramentu mity, problemy i inksze niejasnostki odnośnie SDR jako technologii, SDR Sharpa, czy wszystkiego innego, co z tego małego pierdka (Z Realtekiem lub nie), za niespełna 70 złotych lub mniej da się wycisnąć.

Wiemy bowiem, że SDR to technologia hobbystyczna, bardzo przydatna, ale na etapie cacuszek z RTL'em 2832 dość zawodna i wcale nie tak prosta w użyciu.
W tym wątku dozwolone jest "a mi nie działa", "A jak to", a w miarę możliwości ja, czy społeczność, która ogarnia byćmoże pomoże.
Gwarancji nie dajemy, jak zwykle żadnej, bo ilu ludzi, tyle chińskich rączek wykonywało ich karty, Sprzętowe warunki są również zmienne, niemniej zapraszam do dyskusji
Sygnaturka.: "That seems to point up a significant difference between Europeans and Americans. A European says: 'I can't understand this, what's wrong with me?' An American says: 'I can't understand this, what's wrong with him?'" TERRY PRATCHETT

A co to jest? Jeśli wolno spytać ooczywiście?
Radość, moja mała przyjaciółka idzie ze mną przez świat. LINE

sdr - z j. ang. Software defined radio, zestaw technologii pozwalających na obróbkę fal radiowych za pomocą kompuetra.

W prostszych słowach: Specjalne, małe urządzonko, które po jednej stronie ma USB, po drugiej wejście na antenę, zachowuje się jak mikrofon; czyli dostaje z anteny jedynie impulsy elektryczne.
czy będzie to potem interpretowane jak fale zwykłego radia FM radiowe, czy jak sygnał cyfrowej telewizji, zależy jedynie od tego, ile i jak skomplikowanych obliczeń wykona nasz komputer.

SDR Sharp zaś to program pozwalający z takiego urządzenia zrobić przy użyciu komputera radio o bardzo szerokim zakresie częstotliwości.
Sygnaturka.: "That seems to point up a significant difference between Europeans and Americans. A European says: 'I can't understand this, what's wrong with me?' An American says: 'I can't understand this, what's wrong with him?'" TERRY PRATCHETT

#4 1 like

Ile taki SDR np RSP1 żre prądu?
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Wiesz co? Szczerze mowiąc, nie zastanawiałem się, trzeba by się albo spytać, albo dokonać hipotetycznych wyliczeń