propozycje do zrealizowania dla innych chętnych

makao: piątka na wszystko-wszystko na piątkę

Started by bratczyk96 12 posts last post 6 days ago

Dzień dobry! We wszystkich wersjach gry makao jest zasada, iż dowolna piątka może być położona na dowolną kartę jeśli nawet nie pasują do siebie kolorami i na odwrót czyli na jaką kolwiek piątkę można położyć dowolną kartę nawet innego koloru.
Pozdrawiam

Kiedyś dodam, ale docelowo wyłączoną. Czytałem o tym, to nie jest tak, że występuje we wszystkich grach
po co mi sygnatura?

Ja to bardziej o damie słyszałem, ale tych wariacji zasad jest ło paanie i jeszcze trochę.

No wariant z damą jest bardziej z tych popularnych. Ale nic mi nie szkodzi dodać jeden checkboxik więcej. Ale to kiedyś tam.
po co mi sygnatura?

jeśli to się różni dama vs piątki, no to warto 1 wariant wybrać, to już bez różnicy która karta.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

no zasadę z damą już mamy.
po co mi sygnatura?

Jasne. Tak tylko sobie wspomniałem.

W sumie nigdy chyba nie słyszałam o tej zasadzie z piątką. :)
🇺🇦 🇵🇱

Jak widać co kraj to obyczaj. Co do dam to wiem, iż dama pik blokuje dla danego gracza nie korzystny ruch. Przykład: Kiedy jeden gracz zagra dwójkę, a następny jeśli jest to bierze pięć karnych kart chyba że położy dame pik i w ten sposób blokuje ten ruch jest już zablokowany i ruch przechodzi na kolejnego gracza. Ja się jeszcze podpytam mojej koleżanki z bractwa, która zna najbardziej brutalną wersję tej gry makao.
Pozdrawiam

U nas na przykład się zawsze grało metodą "piątka ratuje."

Tj. w przypadku walki dwójek, trójek, czwórek i odpowiednich królów, piątka kończy walkę tak, że nikt nie dobiera kart. Poza walką nic nie robi i działa jak normalna karta.
undefined method 'signature' for # (NoMethodError)

a ja grałem z taką samą skuteccznością damą pik
Pozdrawiam

Doszedłem do wniosku, że w makao i tak jest dość wariantów i ustawień, nie trzeba nam kolejnego
po co mi sygnatura?