Swoją drogą, a propos jeszcze ARM, w sumie skoro na maca i tak jest armowy, bo raczej już nie x 86, to mi się bynajmniej wydaje, że oznacza to też, że dla Windowsa też się go wmiarę bezproblemowo będzie się dało zrobić. Mogę się mylić oczywiście.
„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
No oczywiście, że nie. Programy jak Elten nie zyskają praktycznie nic na zmianie języka na kompilowany. Wąskimi gardłami są serwer, zastosowane rozwiązania, algorytmy, logika aplikacji, interfejs, ładowanie dźwięku, mowa i setki innych rzeczy. Języki interpretowane jak Ruby, Python, Java i podobne są wolniejsze od kodu natywnego, oczywiście że są, ale o wiele większą różnicę robi optymalizacja. Bez trudu da się napisać 100 razy optymalniejszy algorytm w dobrym Ruby, niż w słabym C++. A za to zyskuje się ryzyko problemów z przeciekiem pamięci, niezwalnianych buforów, błędnej alokacji, złych struktur. Nie wspominając o tym, że kod staje się 10 razy bardziej skomplikowany, sygnatury 10 razy bardziej ścisłe, każde wywołanie 10 razy bardziej złożone itd. C to nie jest język do aplikacji klienckich. C to język do sterowników, silników, enkoderów audio, algorytmów kompresji danych, aplikacji czasu rzeczywistego, mikrokontrolerów, kerneli, bootloaderów, aplikacji które muszą być ekstremalnie zoptymalizowane itd. I interpreterów, bo chociażby Ruby jest pisane właśnie w języku C.
#StandWithUkraine
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
Nie wiele tutaj by gemini, claude i chatgpt razem wzięte pomogły, jak muszą być tak skomplikowane zapytania sql. A to tu odgrywa największą rolę. Możesz zrobić wydajnego klienta, wydajny serwer i co z tego, skoro wąskim gardłem jest ilość przetwarzanych danych? Czy coś tam.
I wymyślenie własnego formatu przechwywania danych tu też nie wiele da, bo sqlowcy już to mają opanowane tak, jak się tylko da. Indeksy, cachowanie, coś tam...
Cała trójka wypluwała zapytania mniej wydajne od obecnych, testowałem pod tym kątem. Obecny odczyt struktury forum pełnej z SQL, bez cache, to 2,2 sekundy. Zapytania wymyślane przez LLM-y dawały czas między 5 a 7 sekund.
#StandWithUkraine
Pates, napisz do do takiego EA, dlaczego nie napisali takich The Sims w C. Przecież my, gracze, zyskalibyśmy naprawdę dużo, zwłaszcza przy trójce, która nadal jest dość mocno zbugowana i ładuje się dziesięć lat. Na pewno podziękują za pomysł. xd
Ale to zupełnie inna kategoria produktu, a co za tym idzie też porównywalnie inny ogrom pracy w zmniejszaniu lagów w simsach w porównania do eltena ;). Co do eltena na ARM, pytanie czy wgl na tą chwilę jest taka potrzeba, stawiam, że użytkowników którzy będą używać będzie dało się policzyć na palcach jednej ręki drwala. Inna sprawa, że jeśli nie wymaga to jakiegoś ogromu pracy, to czemu nie. A, jak dla mnie eltena nie usprawiedliwia zupełnie nic jeśli chodzi o lagi, które przez ostatnie pare lat były taakie wieeelkie, w najnowszych betach jest trochę lepiej.
Gry to jest zupełnie inna kategoria produktów; W nich zazwyczaj silnik pisze się w C/C++ (Simsy, Wiedźmin, Skyrim), a właściwe oskryptowanie robi się w języku wyższego poziomu. Wtedy silnik odpowiada za render grafiki, zdarzenia i inne rzeczy właśnie wymagające wydajności, a skrypty dialogowe, interakcji, interfejsu użytkownika, zachowania NPC itd. są pisane w języku wyższego poziomu. W przypadku Wiedźmina była to przykładowo LUA.
@edit Właśnie sprawdziłem, że w Simsach to jest C++ dla silnika i Python dla logiki, więc znowu ten sam schemat.
#StandWithUkraine
Jedyne co Elten by zyskał po przepisaniu, to standardowe kontrolki Windowsa, przez co pewnie część dziwnych obecnych błędów dało by się wyeliminować i nie tworzyć nowych, ale to i tak za wiele roboty. A co do ARM, to czy NVDA przypadkiem nie zrezygnowało z kompatybilności od 2026? Nie jestem pewien, ale tak coś mi mignęło. Jeśli zrezygnowało, to chyba nie ma sensu się starać, bo i tak za czas jakiś będzie to nieużywalne jak w Windowsie dojdą nowe dziwosy.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
Standardowe kontrolki Windowsa nijak nie zależą od języka. Nie ma co dyskutować o tym czy powinny być, czy nie, ale równie dobrze można pisać w Ruby na standardowych kontrolkach, co w dowolnym innym języku na niestandardowych. Nie rozumiem tego ciągłego mieszania pojęć.
Co do Arma, nie, nie ma rezygnacji, wręcz przeciwnie. Myślę, że o Ile Intel się nie ocknie, to Arm będzie przyszłością komputerów.
#StandWithUkraine
Nie no, z tymi kontrolkami w tym przypadku chodziło mi o to, że skoro już by miało się przepisywać, to można by z nich skorzystać i było by szybciej. Nie mówię, że Ruby ich nie renderuje przecież.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
Tak w sumie to natywne kontrolki ma Eltenger. On jest pisany w .net maui, śmiga natywnie na Macu, a z minimalnym wysiłkiem dałoby się go także dostosować do Windowsa. Nie wiem czy ma to jakiś większy sens, no ale dać się da.
#StandWithUkraine
Tak, oczywiście, że zupełnie inna kategoria produktu. :) Dlatego i programistów w EA jest proporcjonalnie więcej. -- (Adasadula): Ale to zupełnie inna kategoria produktu, a co za tym idzie też porównywalnie inny ogrom pracy w zmniejszaniu lagów w simsach w porównania do eltena ;). Co do eltena na ARM, pytanie czy wgl na tą chwilę jest taka potrzeba, stawiam, że użytkowników którzy będą używać będzie dało się policzyć na palcach jednej ręki drwala. Inna sprawa, że jeśli nie wymaga to jakiegoś ogromu pracy, to czemu nie. A, jak dla mnie eltena nie usprawiedliwia zupełnie nic jeśli chodzi o lagi, które przez ostatnie pare lat były taakie wieeelkie, w najnowszych betach jest trochę lepiej. --
W The Sims 4 C++/Python; w The Sims 3 - C++ i C#. -- (pajper): Gry to jest zupełnie inna kategoria produktów; W nich zazwyczaj silnik pisze się w C/C++ (Simsy, Wiedźmin, Skyrim), a właściwe oskryptowanie robi się w języku wyższego poziomu. Wtedy silnik odpowiada za render grafiki, zdarzenia i inne rzeczy właśnie wymagające wydajności, a skrypty dialogowe, interakcji, interfejsu użytkownika, zachowania NPC itd. są pisane w języku wyższego poziomu. W przypadku Wiedźmina była to przykładowo LUA.
@edit Właśnie sprawdziłem, że w Simsach to jest C++ dla silnika i Python dla logiki, więc znowu ten sam schemat. --
To też nie ma co porównywać tych 2 zupełnnie innych produktów. Faktem jest, że elten od dawna cierpiał na problemy z optymalizacją, co ostatnio zdaje się zmniejszać. A, tak btw z Armowością eltena to nie ma nic związanego, to też proponuję zakończyć ową konwersację w tym wątku.
Czy kontrolki mają sens? No mają bo dają też lepszy interfejs dla słabowidzących, bynajmniej mam takie wrażenie że zwykły interface est też graficzny. Może brzydki ale jednak widoczny. Przy okazji dostępność dla nvda będzie jeszcze lepsza.
„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
This site uses cookies to enhance your experience.