Forum

Beta Eltena dla macOS - kilka pytań

Pozostałe platformy

rylotek111

#1 ·

Cześć.
Na początku chciałbym wyrazić ogromną radość, iż Elten dla Maca nareszcie zaczyna się tworzyć! Właśnie piszę z tego klienta.

Mam jednak kilka pytań:
1. Czy zostanie utworzone dedykowane forum poświęcone wyłącznie temu klientowi, czy tutaj tworzyć wątki na tym - pozostałe platformy?
2. Drugie pytanie jest poniekąd powiązane z pierwszym, acz nie do końca. W jaki sposób zgłaszać błędy i sugestie? Gdzie w taki sposób, aby docierały najszybciej? Tu na forum czy bezpośrednio do ciebie Dawidzie?

Przy okazji mam jeden błąd i sugestię w jednym. Chodzi o to mianowicie, że pomimo ustawienia prędkości syntezy na 100%, ta gada niewspółmiernie wolno i przydałoby się baaaaardzo a żeby ten stan rzeczy poprawić. Narazie to tyle niemniej jeszcze się pewno będę meldował z kolejnymi rzeczami.

Raz jeszcze się mega cieszę, że wreszcie się ruszyło w tym temacie!
Czyńmy wokół siebie Dobro, aby i nam w tym życiu lepiej było. :)

daszekmdn

#2 ·

Edited
Zapisz się do grupy Betatesty Eltena PC. Tam jest księga błędów itd. Na niej możesz umieszczać zgłoszenia. Z forum Betatesty możesz dowiedzieć się również, co nowego w betach.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

zywek

#3 ·

Jak to wolno gada na 100 procent? To ja nic nie rozuiem co na 100 procent prędkości gada...

zywek

#4 ·

Zapisz treba kliknąć precież.

rylotek111

#5 ·

Klikam nawet zastosój a potem zapisz. Gada nieubłaganie nadal wolno.

zywek

#6 ·

Nie potwierdzam.

rylotek111

#7 ·

Być może dlatego, że używasz domyślnego TTS ustawionego w systemie. Ja wybrałem sobie inny z listy. Może tu tkwi jakiś problem. W becie nr 10 chyba jest kapkę szybciej wydaje mi się, niemniej to jeszcze nie są prędkości VoiceOverowe, że tak to ujmę. Ale naprawdę tak czy inaczej bardzo się cieszę, że wreszcie apka jest i że mało tego, wychodzą aktualizacje w całkiem fajnych proporcjach czasowych.:)

rylotek111

#8 ·

Ale jak to? Testy na PC, kiedy to jest Mac? Eeeee. Tak niskoupadać to ja nie będę. :D
-- (daszekmdn):
Zapisz się do grupy Betatesty Eltena PC. Tam jest księga błędów itd. Na niej możesz umieszczać zgłoszenia. Z forum Betatesty możesz dowiedzieć się również, co nowego w betach.
--

daszekmdn

#9 ·

1 likes
A mac czym jest? Komputerem. Komputer to komputer. Personal computer z angielska ;). Ta grupa istnieje od lat zanim jeszcze mac był :D.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Adasadula

#10 ·

1 likes
To tak jak wg niektórych masz telefon i masz iphonea. Rozpanoszyły się appleowce, trza ukrucić :D.

-- (daszekmdn):
A mac czym jest? Komputerem. Komputer to komputer. Personal computer z angielska ;). Ta grupa istnieje od lat zanim jeszcze mac był :D.
--

zywek

#11 ·

@rylotek111 używam Zośki na 55 procent teraz, bo szybciej jest za szybko, na 75 procent już się teraz nic nie da zrozumieć. Domyślnego miałem espak-ng, i z racji na ustawienia samego espeaka tam to musiałem mieć prędkość 10 procent ustawioną, żeby w ogóle to miało sens, bo inaczej totalna sieka i nic nie szło zrozumieć.

rylotek111

#12 ·

No mówi się, że masz telefon czy tam smartfon i że masz iPhone.xdddd Także wiesz. :P
-- (Adasadula):
To tak jak wg niektórych masz telefon i masz iphonea. Rozpanoszyły się appleowce, trza ukrucić :D.

-- (daszekmdn):
--
--

rylotek111

#13 ·

Applowcy się rozpanoszyli? No, może coś w tym jest, no i dobrze.xddd
Natomiast jeśli chodzi o ten TTS to wychodzi na to, że jeśli w systemie nie jest ustawiony na 100% pomimo że w Eltenie jest, to i tak będzie kicha blada z odczytywaniem z prędkością ustawioną w Eltenie, niezależnie od systemu. Kiszka troszkę. Tak sobie teraz eksperymentuję no i tak mi to wyszło.

pajper

#14 ·

Proponuję przenieść rzeczywiście dyskusję do właściwej grupy. :)
Ale żeby nie pisać zbędnego postu, nie mogę potwierdzić problemu: MacOS 26.5.1. Rzeczywiście problem był kilka wersji beta temu, ale teraz powinien być rozwiązany.
Przy czym "powinien" nie musi oznaczać, że jest, bo nasze konfiguracje mogą być zupełnie różne. Nie mam czystego Maca do testów, bo już od sporo ponad roku Mac jest moim głównym systemem, więc jakby nie patrzeć poustawiany jest bardzo i może kiedyś coś, co robiłem, wpłynęło na to, jak to działa. :)
#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.

rylotek111

#15 ·

Jasne. Czyli gdzie? Do testów dla PC? Jeśli tak, to faktycznie może i tam się wproszę, skoro i tak już mi przyszło troszkę poprzebywać na kliencie dla Maca.Proponuję przenieść rzeczywiście dyskusję do właściwej grupy. :)
Ale żeby nie pisać zbędnego postu, nie mogę potwierdzić problemu: MacOS 26.5.1. Rzeczywiście problem był kilka wersji beta temu, ale teraz powinien być rozwiązany.
Przy czym "powinien" nie musi oznaczać, że jest, bo nasze konfiguracje mogą być zupełnie różne. Nie mam czystego Maca do testów, bo już od sporo ponad roku Mac jest moim głównym systemem, więc jakby nie patrzeć poustawiany jest bardzo i może kiedyś coś, co robiłem, wpłynęło na to, jak to działa. :)
--

rylotek111

#16 ·

Uuuuuppsssss coś mi się podziało niedobrego z cytowaniem odpowiedzi.xd
Sorka, w ogóle nie wiem co tu się zadziało.