Sprzedam płytę główną Gigabyte GA N3150 MD3P rev. 1.0
Back to Elektronika#1 pates
Witam bardzo serdecznie!
Dziś do sprzedania posiadam bardzo ciekawą płytę główną, Gigabyte GA N3150 MD3P Rev: 1.0, czyli płyta główna w standardzie Micro ATX zaopatrzona we wbudowany, niewymienny procesor Intel Celeron N 3150 4 rdzenie, 4 wątki, 1.6 do 2ghz o TDP 6Watów, pozwalająca na zbudowaniue bardzo energooszczędnego, a za razem w zupełności do takich zadań wydajnego homelabu, prostego routera, serwera NAS, czy czegokolwiek chcemy. Nie polecam używać tego jako komputera na co dzień, bo może nie wyrabiać, ale dalej ma to swoje zastosowania jak te, które podałem po wyżej. Zintegrowany układ graficzny Intel HD Grafics też nie jest mocarny, lecz do prostego wyświetlania tekstu, ewentualnie wideo w 720P, może i 1080P powinien w zupełności się nadać.
Płytka posiada 2 złącza SATA III 6 GB/S, 2 sloty na pamięci RAM DIMM DDR3 DDR3L takie i takie pasują, 2 złącza na wentylatory z możliwością sterowania, jedno gniazdo PCI, jedno PCI Express 2.0 X16 elektrycznie X1, drugie PCI Express 2.0 X1 faktyczne i w działaniu, i w wyglądzie.Dodatkowo, mobo ma 2 headery USB 2.0 2 porty i 1 USB 3.0, więc liczba gniazd robi się solidna. Nie wspominam o rzeczach, takich jak front panel, czy audio, bo to jest oczywiste. Z mniej oczywistych jest nawet pinowe złącze COM, jeśli ktoś takiego potrzebuje Całość wieńczą złącza 24 pin ATX oraz 4 pin EPS, co też jest raczej standardem..
Tylni panel też nie jest biedny, mamy złącze PS2, 2 porty USB 2.0, 2 USB 3.0, gigabitowy RJ 45 Ethernet, 3 Jacki audio, VGA, LPT, RS232, czy HDMI, więc jest i coś nowszego, i coś starszego.
Wszystko z fabryki chłodzone jest dużym, pasywnym radiatorem, więc będzie totalnie bezgłośne, ale jak pisałem wyżej można wpiąć wentylatory do chłodzenia np dysków, czy kart sieciowych. Zaletą tego modelu jest z pewnością spora możliwość rozbudowy o w sumie 3 karty rozszeżeń dwie na PCIE, jedna na PCI. Zdaję sobie sprawę z tego, że PCI Express 2.0 X1 nie robi na nikim wrażenia, ale, dalej obsłużymy karty sieciowe gigabitowe czy 2,5 gigabitowe, kontrolery SATA, czy inne podobne, przydatne w homelabach karty. U mnie pracowała z jedną kartą rozszeżeń na PCI Express z dwoma portami SATA na dyski SSD, gdzie do natywnych portów wpięte były dyski HDD i wszystko spinał Truenas Scale. Sprawdzało się to dobrze, po prostu zacząłem potrzebować więcej mocy.
Bateryjka CMOS trzyma, w BIOSie można ustawić, żeby całość włączała się po otrzymaniu zasilania, co też jest przydatne przy sprzęcie pracującym 24 na 7.
Płyta w pełni sprawna, jedyny mankament to brak IO shielda no niestety, ale to nie jest niezbędne, w razie potrzeby można takowy sobie z czegoś dociąć albo zakleić dziury, jeśli przeszkadzają.
Cena w granicach 150 zł do negocjacji. Możliwość kupienia na Allegro.