Inne(Dyskusja ogólna)

Prowadzenie audycji w stacjach radiowych, czy to jest możliwe?

Started by lukasz1993258 32 posts last post 4 years ago Page 1 of 2

Transcription

Witam Was w kolejnym wątku głosowym na Eltenie. Chciałbym tutaj poruszyć taką bardzo ciekawą kwestię, bo sam jestem tego ciekawy. Mianowicie, czy jest w ogóle możliwe to, żeby osoba niewidoma była zatrudniona w stacji radiowej jakiejkolwiek? Czy to jest Polskie Radioprogram 1, 2 czy S, czy cokolwiek innego? Czy to w ogóle jest możliwe? Nie mówię tutaj o tym, że trzeba mieć odpowiednie wykształcenie, to jest oczywiste. Mi chodzi o to, że biorąc pod uwagę, że mamy XXI wiek, to jest raz, a druga sprawa jest tego typu, że technologia poszła bardzo do przodu i tutaj... większość rzeczy, które, że tak powiem, są robione, elektronicznych rzeczy, no to już niestety to jest robione na dotyk, tak? Na przykład ja mam przed klatką domową na dotyk, tak? I ja już niestety sobie z tym nie poradzę. A założę się, że za jakiś czas, tygodno, nie jestem w stanie powiedzieć kiedy, te całe konsole, które są w studiach radiowych, też będą na dotyk pewnie. I tutaj właśnie... Bo tak... Wiadomo, że jakby się pokazało takiej osobie, gdzie, co, jak nacisnąć, żeby dżingiel poleciał, no to wiadomo, że ta osoba to naciśnie, ale jeśli to jest dotykowe, to jak sobie wtedy z tym poradzić, bo... Ja powiem tak, ja nie dam stuprocentowej wiary, że na pewno konsole dotykowe będą, ale mi się wydaje, że kiedyś mogą być, bo już prawie wszystko jest dotykowe, więc mnie już nic nie zdziwi. Ale chcę poznać waszą właśnie opinię, czy w ogóle taka praca osoby niewidomej w radiu jest możliwe, czy jednak jest coś, co wymaga wzroku? Jeśli tak, to co? Bo chciałbym właśnie na ten temat waszą opinię poznać, bo temat mnie troszkę zaczyna interesować. No wiadomo, że z newsami przeczytać tak, żeby z wiadomościami na przykład, to byłoby troszkę trudno, ale na przykład jakieś wejścia antenowe czy coś, to myślę, że to by nie było problemu, żeby odpowiednie piosenkę puścić, no to chyba też, tylko nie wiem właśnie, bo ja nigdy nie miałem styczności z kimś niewidomym, kto by mógł pracować w radiu i kto by się na ten temat mógł coś więcej wypowiedzieć, więc tak jak mówię, chciałbym poznać waszą opinię na ten temat właśnie, czy to w ogóle jest możliwe, a może jest ktoś, kto miał doświadczenie w tym? Czy ktoś miał doświadczenie w takim? No więc pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie w ten upalny dzień i życzę miłego wieczoru. Czekam na nagrania w tym wątku.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

#2 1 like

Transcription

Oczywiście, że jest możliwość, z tym nie ma najmniejszego problemu, sam czasem nadaje gdzieś tak, testował sobie jakieś swoje audycje. Jak masz mnie gdzieś na Skype'ie czy coś, to mogę coś tam Ci pokrótce opisać.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Transcription

No tak, w radiu internetowym to się łatwo nadaje, chociaż aczkolwiek ja nigdy nie próbowałem, ale chciałbym spróbować. A jak wygląda sytuacja z dżinglami?

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

#4 1 like

Transcription

Nie wiem w jakim kontekście sprawa z zimzami, czy w kontekście tworzenia ich, czy też odtwarzania. A jeśli chcesz ponadawać w radiu internetowym, skontaktuj się ze mną na Skype'ie lub na Facebooku, czy coś, to się coś ogarnie.

Transcription

Chodzi mi o produkcję dżingli i odtwarzanie ich między muzyką.

Transcription

No cóż, jeżeli osoba niepełnosprawna chciałaby w radiu FM, no to raczej ciężko, bo po pierwsze program emisyjny, z którego nadają, może być niedostępny, po drugie, no, niezbyt chętnie przyjmują takie osoby na stanowisko. Nie ma co się niestety oczekiwać, takie mamy realia. Możesz, nie wiem, w radiu zajmować się stroną techniczną, nie wiem, coś montować, nagrywać jakieś reklamy, tak dalej, ale raczej tak, żeby audycję poprowadzić, no to, nie wiem, musisz mieć naprawdę dobre znajomości, żeby w radiu FM takim ponadawać. Też się należałoby zastanowić, czy ze studia radio... Ciekawego, czy, na przykład, jakbyś nie mógł dojechać, to się dosyłać tym tokiem, czy innym programem do tego, nawet tym głupim Skype'em.

Transcription

Nie, no ja tylko generalnie gdzieś kiedyś czytałem, że jakieś, no nie wiem, 10 lat temu, czy troszkę więcej, no już nie skłonę, bo to dosyć dawno czytałem, a dopiero mi się o tym teraz przypomniało, że faktycznie coś takiego było. No, ponoć jakaś osoba niewidoma pracowała w Radio Plus Bydgoszcz, więc ja nie wiem, czy to jest prawda, czy ktoś po prostu to dla beki napisał. No i właśnie to był chyba jakiś chłopak, który właśnie tam prowadził chyba jakąś audycję sportową, nie wiem dokładnie, co to miało być i z czym to się jadło.

Transcription

Nie wiem, ja nic o żadnym chłopaku z Bydgoszczy, który robił edycje sportowe nie słyszałem, może było, może nie było, pirackie stacje radiowe również istnieją, również nadają, ale to raczej osoby widzące, które po prostu wiedzą jaki nadajnik potrzeba i tak dalej, ale piraci szczególnie nie polecam, choć w Anglii mają na to patent i tam istotnie są już na przykład jakieś substancje trujące dookoła, jakieś są, prawda, żeby tam policja czy ktoś tego nie robił.

Transcription

Puszkin. Jest to kolega z Bydgoszczy, który nazywa się Piotr Laborowicz, nagrywał audycje sportowe do swoich tam ogólnie i trwało to, raczej ogólnie to odbywało się o godzinie 16.30 tam danego dnia. Nie wiem jak to tam ma się odbywać, bo nie słuchałem tych audycji, ale zachęcał do słuchania swoich audycji tutaj ogólnie przez, na przykład na Skype miał opis. Dobra, to wszystko co miałem do powiedzenia tutaj. Pozdro dla wszystkich.

Muzyka rap jest mądra i pouczająca i trzeba skupić się na przekazie.??

Transcription

Wszystko zależy od dobrej woli pracodawców, bo tak naprawdę jeżeli musimy realizować się sami, jeżeli studio jest tak urządzone, tego Radia FM oczywiście, chociaż nie tylko, teraz już jest sporo nadawców internetowych, którzy dbają o warstwę techniczną i też różnie to bywa, ale często jest tak, że musimy się realizować sami. Nie ma reżyserki, nie ma realizatora. Oczywiście wszystko tutaj zależy od dobrej woli, bo przy obecnych możliwościach technicznych nie stanowi to żadnego problemu, możemy przecież nadawać z domu, ale też są wiadomo inne przyczyny, dla których pracodawcy nas nie chcą, także jest to szerszy temat. Natomiast co do niewidomych prowadzących swoje audycje, to jest w kim wybierać. Na Mazowszu działa Radio 7, normalnie w FM-ie, założycielem, współwłaścicielem, czy też wysoką figurą w tym radiu jest niejaki Piotr Ploch. Ślepy. Ślepy. Ślepy. Ślepy. Ślepy. Ślepy. Facet, którego kiedyś osobiście poznałem. We Wrocławiu jest Leszek Kopeć, który także w swoim radiu internetowym, Radiu Szafir i również w Radiu Wrocław prowadzi audycje. W Poznaniu, w moim mieście, w Radiu Poznań nadaje również Jurek Łączny. Prowadzi audycje. Sygnały. Świata. Audycja jest nadawana z puszki, niestety, więc prawdopodobnie koleś tylko zbiera materiały i montuje. Ja tej audycji osobiście nie słucham, z uwagi na to, że tam jeszcze kilka lat temu dominowały klimaty, no, pezedonosko-emeryckie, tak więc nic dla mnie. No i oczywiście cała masa. Innych ludzi, na przykład ojciec, założyciel Tyfla Podcastu, Michał Dziwisz, który w niejednej stacji radiowej, chyba głównie internetowej, grał, a i ja kiedyś, dawno temu i nieprawda, miałem epizod z prowadzeniem audycji na żywo, także w radiu internetowym, ale dać się jak najbardziej dało. Wszystko zależy od, tak jak ktoś powiedział, znajomości, od otwartości pracodawców. Generalnie szlaki są przetarte, także jak najbardziej można. A co do pirackich radiostacji, przypomnę z przykładu... Znanego nam, we większości, tutaj podejrzewam, kaska... Kaska P, który był osobą niewidomą, jest zresztą dalej przecież wśród nas, i... Prowadził emisję swojego radia, w swojej miejscowości, za co został zresztą ukarany przez... Odpowiednie organy, po... bodajże... Odpowiednie organy, po... bodajże... Odpowiednie organy, po... bodajże... Odpowiednie organy, po... bodajże... Wydaje się, że donosi. Nie wiem tylko, czy sam skonstruował nadajnik, czy też zakupił. Kiedyś mi to opowiadał, ale to było dawno temu i nieprawda.

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.

Transcription

Krzysztof, my się wydaje, że jak najbardziej praca radiowca dla niewidomego jest możliwa. W radio takim zwykłym, powiedzmy tak może, w radio FM. Już księża leży na jakimś nanowisku, a radiowca, bo ona poszuka tez jakaś... ...speaker'a, my speaker'a wiadomo nie robi tam za konsoletą, tylko prowadzi audycję. No to jak najbardziej, jeśli chodzi o to techniczno, przecież nadawanie audycji to też aczkolwiek to jest warunkowane od sprzętu, od tego stołu mikserckiego, bo jak założysz wszystko w dotyk, tak, że kiedyś mogły być te konsole dotykowe. Tak, a aczkolwiek może, nie może, że tam będzie, ale może kiedyś będą konsole gadające. Kto wie? Aby wszyscy widzieli, że tak do przodu ta dostępność, tak coraz więcej firm jest zainteresowanych dostępnością, że może zrobią coś dla niewidomych, żeby mogli pochodzić, odejść, się nadawać, jakieś choroby samymiszyjne dostępne. Tak. A co do dotyku, tak ja już Ci powiem. Bo tu nie chodzi o to, że jest dotykowe kwestia, tylko o dźwiękowieniu iPhone'y, Android, tak iPhone'y. Też masz dotykowe. Dźwiękowe jest już o sobie palcem. I po prostu wolno sobie sprzedać, co masz pod palcem ręki, gdyż może podobny będziesz z tymi stołami mikserckimi.

Transcription

A ja tak uważam, że osoby niewidome mogą prowadzić taką audycję w radiu, choćby dlatego, że po prostu tutaj, tak jak ktoś wspomniał, zależy też od woli pracodawcy. Poza tym też się liczy dykcja i przepraszam bardzo, ale konsole na szczęście jeszcze nie są na dotyk. Wiadomo skąd można klikać i co można klikać, także bądź co, bądź, że tak powiem, jeżeli się chce, to można. Tym bardziej, że ostatnio, jakiś czas temu, mój znajomy był w radiu SH i prowadził wywiad z Michałem Celedon. I Michał Celedon... Ale sam powiedział, że osoba niewidoma ma szansę prowadzić taką audycję, tak jak mówiłem, jeżeli ma dobrą dykcję i jeżeli potrafi to prowadzić. Także z mojej strony jak na razie tyle. Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

Transcription

Nå er vi igjen på veldig god veldig god veldig god veld. Nå er vi igjen på veldig god veldig god veldig god veld.

#14 1 like

Transcription

Też wiecie, może teraz bardzo sobie tutaj odbijam od realiów, ale jeśli by się naprawdę, ale to tak naprawdę udawać, znaczy ugadać z radiem jakoś, chociaż naprawdę to jest tak możliwe jak to, że może darujmy sobie porównania. Ale generalnie chodzi o to, że można by się tak ugadać, może żeby na przykład była osoba widząca i osoba niewidoma prowadziła daną audycję we dwoje jakby i po prostu ta osoba widząca by wspierała technicznie też tą niewidomą, gdyby coś się tam nie było, accessibility po prostu. Więc oczywiście naprawdę nie wiem czy tak się da, ale myślę, że wszystko jest kwestią. W związku do gadania się z radiem, z pracownikami, z pracodawcą i z ogólnie tym wszystkim, całym systemem zarządzającym tym.

#15 1 like

Transcription

Nie trzeba się nawet wcale tak ugadywać, bo w różnych stacjach radiowych na FM-ie, najczęściej właśnie tych regionalnych, pracują sobie niewidomi i całkiem dobrze im się tam powodzi. Kilka osób z tego forum chyba nawet, ale raczej nieaktywnych.

Transcription

Witam serdecznie, powiem krótko. Znam przynajmniej dwie osoby, które prowadzą audycje w mediach publicznych i robią to już od wielu lat. I są to po pierwsze niejaki Jerzy Łączny, który prowadzi nadal audycje pod tytułem Sygnały Świata. Drugą taką osobą jest Leszek Kopeć, który prowadzi i prowadził od dłuższego czasu audycje pod tytułem Muzyczna Cyganeria na antenie Radia Wrocław.

LINE

Transcription

Dzień dobry, moi drodzy. Co do nadawania w radiu, to się zgodzę z poszędnikami, że to jest możliwe. Sama nadaję w radiu internetowym, co prawda za friko, ale od czegoś trzeba zacząć prędzej czy później. Jestem bardzo zadowolona. Na początku właśnie tym żyłam, natomiast to marzenie się zrealizowało. Co do tego Piotra z Bodgoszy, tego ja trochę znam, więc on robi fajne audycje, więc tak, tyle ode mnie. Dziękuję za uwagę.

<3 :* <3

Transcription

Swoją drogą, ja się nie zdziwię jak kiedyś wymyślałem dotykowe konsole do prowadzenia audycji w radiu.

Transcription

Z tego, co słyszałam od moich kolegów DJ, to część konsoli jest właśnie dotykowa, a część nie. Także twoje przypuszczenie się chyba sprawdziło.

<3 :* <3

Transcription

No wiesz, jakby nie patrzeć, idziemy do przodu z technologią, więc niedługo będzie wszystko na dotyk, tylko ciekawi mnie bardziej to, jak to działa od strony osoby niewidomej, jak ona taki dotyk ogarnia, jeżeli taka osoba pracuje w tym radiu faktycznie i jeżeli jest tam DJ-em, to chyba raźnie byłoby mu tej osobie prowadzić audycję chyba z kimś, czyli tak jakby ją współprowadzić, nie było? No teoretycznie jest to możliwe, żeby osoba niewidoma ogarnęła ten dotyk, ale to chyba musi być ktoś naprawdę, kto jest w tym dobry, bo na ten przykład trochę teraz odbiegając od tematu, użytkowniczka Gabi ma pralkę na dotyk, którą ogarnia i to bardzo dobrze, także jeżeli się chce i jest się zdeterminowany, no to jak widać można, tylko że... Ale tutaj też trzeba brać moim zdaniem pod uwagę to, że nie każdy jest czymś dobrym, tak? Ja nie wiem, czy byłbym w stanie ogarnąć konsolę dotykową, mogłoby to być dla mnie zbyt ciężkie. Pozdrawiam.