Forum

Krótki poradnik ustawianie CSR po talkbackowemu jeśli chodzi o czynności, i suwaki

Commentary screen reader

DJGraco

#1 ·

Transcription

Cześć, nagrywam ten wpis, żeby pokazać Wam jedną rzecz. Chodzi mi o ustawienie tak mniej więcej CSR po talkbackowemu, chociaż nie do końca. Mam tu na myśli takie proste rzeczy jak, jak to zrobić, żeby na danym elemencie mieliśmy, będziemy mieli po prostu automatycznie czynności góra-dół, tak jak to mamy na zwykłym talkbacku. No pokrętła takiego w stu procentach się zrobić nie da, no bo pokrętło talkbackowe to są trzy palce, góra-dół i lewo-prawo, znaczy nie, tak, no i tak, lewo-prawo, w sensie góra-dół zmieniają wartości, a pokrętło talkbackowe, czy to CSR-owe to jest trochę inne, dlatego że tam góra-dół zmieniamy wartości na pokrętle, a lewo-prawo nam przesuwa. No i ja miałem taki problem, że na przykład chociażby, żeby dostosować suwak, nie wiem, no to musiałem sobie wybrać na pokrętle suwak i dopiero lewo-prawo, to było strasznie niewygodne. No i pokażę Wam, jak ja mam to ustawione. Żeby nie było, ja to robię na wersji darmowej, tu zwolniłem tego synteza, żeby było zrozumiałe. Zachowania. Tak. Tak. ... Dokładnie, czyli mi chodzi o gesty skrótów, to jest gesty skrótów trzeba poustawiać. ... Tu. ... ... To jest nieprzetłumaczone, ale to nas nie interesuje, bo nie wiem, co to jest, szczerze mówiąc, bo to tak na ślepo trochę zaznaczałem. Interesuje nas druga opcja, druga Chinese Litera. Ona jest niezaznaczona i to jest właśnie opcja użyć gestów skrótów, aby dostosować czynności. I teraz Wam to pokażę na przykładzie. Teraz to jest niezaznaczone. Mamy nowa launcher. Przesuwam w górę, w dół. Nie zmienia mi czynności, tylko przewija po prostu ekrany. Zaznaczamy sobie drugą Chinese Literę. Dajemy sobie wstecz i przechodzimy na ekran główny. I co mamy? No i mamy. Góra, dół czynności, elegancko, tak jak powinno być. Także to chciałem Wam pokazać. Mam nadzieję, że komuś tam pomogłem. No i trzymajcie się. Cześć.

zywek

#2 ·

A nie ma takich gestów skrótów jak w tb że góra dół robi następna jednostka nawigacji a dół lub gór nawiguje po tej jednostce nawigacji, czyli np. słowa, znaki, czynności? Przecież lewo prawo to bez sensu jest, lewo prawo powinno nawigować tak jak jest, czyli tam po węzłach czy czymś.

balteam

#3 ·

Edited
No raczej jest jak mówiż Żywek.
csr ma tam z milion opcji, ale i tak jakieś droben bugi potem są przy chodzeniu po znakach w tym trybie chyba prawo dół czy coś
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

zywek

#4 ·

Edited
Jakim trybie prawo dół?
Dół góra następna jednostka, w dół znakami do przodu, w górę do tyłu. W górę dół poprzednia jednostka, w dół następny element tej jdnostki, w górę poprzedni.

balteam

#5 ·

jak któryś z tych trybów ustawisz, to w trybie chodzenia po znakach gest lewo dół, nie wszystko się zmienia, już nie pamiętam, ale wiem, że gesty niektóre zostają jakbyś wybrał inny tryb, typu chodzenie góra dół, a lewo prawo po tym co tam wybrałeś na pokrętle.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

zywek

#6 ·

No i nadal mówię, że nie chcę chodzić lewo prawo po tym co wybrałem na pokrętle.

balteam

#7 ·

no w csr sie da tak zrobić, jak nie wpadniesz jak to napisz, a siądę i ci wykminię, bo nie pamiętam, która to opcja.

DJGraco

#8 ·

Transcription

Yo, hejo! Nagrywam się dlatego, że od pewnego czasu zmieniła się u mnie troszkę konfiguracja CSR-a. Od razu mówię, cały czas jestem na darmowej wersji, więc tutaj będzie odniesienie dla tych osób, które używają też darmowej wersji i nie chcą płacić. No właśnie, o co tu chodzi? Chodzi o to, że chciałem Wam pokazać, jak ja zmieniłem sobie troszkę schemat gestów. Teraz to jest bardzo podobne do duckbacka, może nie identyczne, ale pokażę, o co chodzi. Zmniejszy sobie tylko szybkość. No dobra, myślę, że tak będzie okej. I teraz tak. Co to jest to domyślne? Domyślne to jest to, że lewo, jak mamy zaznaczone w ustawieniach, tu Wam pokażę, o co chodzi. ... No właśnie. ... Dokładnie, czyli lewo i prawo. Przemieszczamy się po fokusie, a górę i dół wykonujemy tak zwane gesty skrótów. I gesty skrótów to mogą być różne. Za pomocą gestów skrótów możemy dostosowywać suwaki, możemy zmieniać czynności. Tylko właśnie z tymi czynnościami to zaraz do tego przejdę, bo jest jedna wada tego. Ale to zaraz. To nie wszystko na raz, więc tak dajemy wróć. ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... No właśnie, czyli to jest to. Góra, dół przemieszczamy się po jednostkach pokrętła. Prawo, lewo to jest fokus. Tutaj. Domyślne musi być zaznaczone, dlatego że to są te gesty skrótów. Wtedy mamy góra, dół. I tu. To warto wejść. I tu. To warto wejść. Przechodzi szybko między elementami listy. Zaznaczone pozwala na szybki ruch na listach. Tak, to może być na przykład użyteczne wtedy, kiedy, nie wiem, na przykład przeglądamy sobie komentarze na YouTube, albo przeglądamy filmy na YouTube i na przykład nie chcemy mieć pod tym całym, nie chcemy mieć pod, no, flikowaniem na przykład, że tam kanał, więcej czynności i tak dalej. Tylko chcemy przejść do następnego filmu od razu. Łącz uniwersalną kontrolę połączeń. Zaznaczone kliknij dwukrotnie. A to szczerze mówiąc, nie wiem do czego to służy. Użyj gestów skrótów, aby odbierać i kończyć połączenia na ekranie. Przychodzące do połączenia zaznaczone. Użyj gestów skrótów, aby przesuwać kursor w polach tekstowych. Zaznaczone kliknij dwukrotnie. Użyj gestów skrótów, aby dostosować suwaki. Zaznaczony kliknij dwukrotnie. Tak, to może być ten, zaznaczony. Wtedy góra i dół dostosowujemy suwaki. Użyj gestów skrótów, aby przewijać listy. Miej zaznaczone klik. Odwróć kierunek przewijania stron na ekranie głównym. Miej zaznaczony gest przyłączający pomiędzy elementami posiadającymi działania. Zaznaczony kliknij dwukrotnie. Właśnie, tak dziwnie przetłumaczone to powinno być Użyj gestów skrótów, aby zmienić działania. No ale, to dziwnie to jest przetłumaczone. W każdym razie, chodzi o to właśnie, że możemy góra, dół wybierać działania. Jakiś element ma działania. Skróty. No i właśnie, to jest to co mówię. Teraz góra, dół. Ja się poruszam. Kliknij dodaj do ekranu przyjaźń element. Skróty. Domyślny. Kliknij dodaj do ekranu głównego. On ma tak, że on nie resetuje mu się działania. I zostają mu stare działania z ekranu głównego albo z innego miejsca. I żeby tak zrobić, no to muszę, że tak powiem, po prostu. Podłączony 67. Muszę mieć co sobie kliknąć. Domyślny. Kliknij dodaj do ekranu głównego. No i teraz mi góra, dół trzyma się między elementami listy. No. Ale to jeszcze nie wszystko. To już nie, to nie jest istotne. I teraz tak. Skróty. Kliknij dostawienia. Tutaj, w to wchodzimy. Ustawienia gestów. Ja sobie zrobiłem tak. Właśnie. Czyli mam przecenięcie w górę trzema palcami poprzednia jednostka nawigacji. Element listy. No, i tak to właśnie mniej więcej działa, więc tak mam tego CSR aktualnie ustawionego i tak to u mnie działa.