Rosja blokuje popularną aplikację
Back to Inne#21 Numernabis
Co do stetryczenia foru to proponuję zajrzeć do wydarzeń i nowin do wątku o emeryturach, brak słów, a zaczęło się od braku źródła :D
#22 Julitka
Ale stwierdzenia, "sory, taki mamy klimat" nie bierzesz raczej w cudzysłów. Zresztą słowa są w cudzysłowie, nie - w cudzysłowiu.
-- (Numernabis):
OK, ale wstawiany tekst jako cytat powinien być przynajmniej w cudzysłowiu i wówczas można się zastanowić nad wydźwiękiem, napisany w zdaniu ma jasno określone znaczenie czyż nie?
Nie każdy ma czas siedzieć w necie i przeglądać czy słuchać jakieś memy.
Poza tym czy to memiczny tekst czy nie to nawet z tego filmiku wynika jasno jaki mają wydźwięk te słowa czyli tak czy siak sprowadza się to do jednego.
--
#23 Numernabis
Oj Julitko, teraz będziemy tutaj robić lekcje poprawnej polszczyzny? Ok, masz rację mea culpa, z rozpędu użyłem formy potocznej, bardzo często używanej, której nie ukrywam sam używam, jakoś mi lepiej brzmi :)
Ale dziękuję za zwrócenie uwagi.
A wracając do przytaczania czyjejś wypowiedzi czy jakiegośmema jak powyżej to należałoby, chcąc zachować to jako cytat właśnie umieścić w cudzysłowie (teraz dobrze, prawda?) ;), ale jak już napisałem, nawet znakując tą wypowiedź jako cytat nadal ma ten sam wydźwięk czyż nie?
W końcu w jakimś celu cytujemy pewne zwroty, bujając się na czyichś wypowiedziach zamiast własnych.
#24 Zuzler
Nie no, litości.
#25 djsenter
Poczucie humoru polega na tym, żeby wplatać tego typu wstawki bez potrzeby tłumaczenia jednemu i drugiemu boomerowi, że to jest żart.
#26 balteam
Tak co do blokowania zewnentrznych medii przez Rosję, polecam film Ośrodka Studiów Wschodnich, tam omawiają teraz wprowadzenie messenger max, czyli taki odpowiednik chińskiego wechata. Raczej szpieguje sporo.
Poza whatsappem, inne apki też są blokowane.
https://www.youtube.com/watch?v=RHATnbdXCms
#27 midzi
Dokładnie. Tyle się mówiło, że telegram ma powiązania z Rosją przez swojego właściciela, a teraz i jego blokują. Obserwuję kilka kanałów rosyjskojęzycznych na Telegramie dotyczących właśnie technologii no i wesoło tam nie mają.
@Monstricek a jak to wygląda z Twojej perspektywy?