EltenLink

Realtek Audio Console, problem z wejściem w zakładkę zaawansowane ustawienia urządzenia.

Back to Problemy z oprogramowaniem

#1 markus1234

Witajcie. Mam problem z programem Realtek Audio Console, mianowicie, nie mogę się dostać do zakładki zaawansowane ustawienia urządzenia, tzn. gdy zaznaczam ją spacją czy enterem, to NVDA mówi zaznaczone, ale gdy naciskam tabulator, żeby zapoznać się z opcjami w tej zakładce, to jest cisza, i NVDA nic nie czyta. Jak to mogę ogarnąć? Potrzebuję zmienić, aby była możliwość wyboru, czy wpiąłem słuchawki do gniazda Combo, czy mikrofon. Na razie jak podepnę jacka 3,5MM, to jest to traktowane, jakbym podpiął słuchawki, a w nagrywaniu mikrofon Realtek audio pokazuje, że jest niepodłączone.

Zamierzam zainstalować sterownik Microsoftu, który się nazywa urządzenie zgodne ze standardem High Definition Audio. Jakoś gdy używałem wcześniejszego laptopa, to się do niego przyzwyczaiłem, i nie było takich cyrków, jak w nowym laptopie.
Drugim problemem są wbudowane mikrofony. Mimo głośności na 100%, to nagrywają dość cicho. Nie wiem dlaczego, ale w panelu sterowania w sekcji dźwięk w ustawieniach nagrywania jest tylko suwak od głośności, pole wyboru wycisz, przycisk OKej i przycisk Anuluj. Brakuje suwaka zwiększenie wydajności mikrofonu, a na poprzednich moich 2 laptopach ten suwak jest.
Laptop to Lenovo Thinkpad V16s gen 4, jakby ktoś był tego ciekawy.

2026-01-21 00:05

#2 misiek

Ten sterownik to lepiej by był generalnie i może tu jest problem.

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2026-01-21 05:30

#3 daszekmdn

Myszka obiektowa NVDA. Sporo ułatwia, ale też nie wszystko.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
Edited 2026-01-21 13:51

#4 Puszkin

Zainstaluj sobie dodatek do NVDA Realtek Audio Console, jest w sklepie z dodotkami. Może to co Ci pomoże.

2026-01-21 17:56

#5 markus1234

Niestety nic ten dodatek nie dał, sprawdzałem.

2026-01-22 07:20

#6 balteam

no to zainstaluj obj pad, w trybie skanowania chodź strzałkami

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2026-01-22 09:27