Czasowe zawieszenie projektu
Back to Archiwum Eltena#161 Elanor
Oczywiście, że by uznali, za dużo mniejsze rzeczy ludzie miewają problemy.
#162 iskierka1983 Archived
Zawsze warto mieć nadzieję.
#163 mikolajholysz
nie, inaczej, uznać uznają, ale na coś o tak małej szkodliwości nikt nie będzie ścigał człowieka za TORem a Dawid twierdzi, że stamtąd pochodzi połączenie. Przyjąć przyjmą bo i muszą, może i stwierdzą, że faktycznie zostało popełnione przestępstwo, ale znając życie i polską policję na tym się skończy i żadne dodatkowe kroki nie zostaną podjęte. Podobnie jest z większością spraw o oszustwa, gdzie faktycznie chodzi o utracone, często duże, pieniądze ludzi.
Jak policji się chce, są to najczęściej albo duże sprawy, jakieś hacki i inne takie, albo dzieci i frustraci wysyłający gołe zdjęcia niechętnym osobom płci przeciwnej, nie próbując nawet się zbytnio anonimizować.
#164 djkrissu
A niby jak skoro serwer eltena zostanie wyłączony? oj przepraszam zawieszony?
--Cytat (Gosia12345):
Nie koniecznie będzie to potrzebne, ponieważ pewnie będziemy o tym powiadomieni w wiadomości prywatnej na Eltenie tak jak zostaliśmy powiadomieni o tym, że będzie zawieszony. Przecież pewnie on nie zniknie i nasze konta też nie znikną. Nie ma się co przejmować.
--Koniec cytatu
#165 djkrissu
I jeszcze jedno. Zgłaszałem już raz kiedyś swoją kandydaturę na moderatora, której nikt nie zauważył i przypomniałem o tym na bloguJulitki. To może tutaj ktoś zauważy: Zgłaszam się na moderatora! Widać teraz? Czy też nie?
#166 misiek
Żadnych zaproszeń- tylko weryfikacja po przez nr tel.
#167 daszekmdn
Na moderatora skoro nie masz prawie żadnych postów na forum?
#168 djkrissu
No i co z tego? Wystarczy, że będę usuwać zbędne. W microsofcie też nie pracuję, a jestem betatesterem funkcji windowsa i co?
#169 mikolajholysz
różnica jest taka, że bety Microsoftu, te przynajmniej, które ty dostajesz, są z samej ich natury publiczne. Nawet, jak je dostanie ktoś skrajnie głupi i nieodpowiedzialny, krzywdę zrobi, co najwyżej, sobie i własnemu komputerowi. Moderacja to inna sprawa, tu ktoś, kto nie zasluguje na ten tytuł, może zrobić wiele złego, jak pokazały z resztą ostatnie wydażenia. Moim skromnym zdaniem nadanie ci tego tytułu byłoby bardzo złym pomysłem i nie, sam też bym go nie chciał. Nie wiem w sumie, kto go powinien po wielkiej rewolucji marcowej i reformach dzierżyć, ale o tym zadecyduje szanowny nasz pan administrator. Jak widać, nepotyzm, czyli obsadzanie na ważnych stanowiskach w tym przypadku znajomych zbytnio się nie sprawdził, choć z ludzi na Eltenie obecnych nadal uważam, że od obecnego składu, poza paroma wyjątkami, nie ma kandydatów lepszych, a ci, którzy mogliby nimi być, raczej nie są zainteresowani. Padła dziś w luźnych rozmowach między znajomymi propozycja, że moderatorem powinien być ktoś z poza środowiska, ja jednak tej opcji kompletnie nie widzę.
#170 Elanor
Mikołaju, zarzut o nepotyzm jest po prostu nie w porządku. Większość z nas nie znała Dawida, gdy obejmowaliśmy funkcje i trzeba to wyraźnie powiedzieć. Ja widziałam go dwa razy w życiu i to dopiero w zeszłym roku. Rzeczą normalną jest, że gdy ludzie współpracują, to się poznają.
#171 zywek
Tej, halo, halo!
A macie do końca ustalone, kto jest tym anonimem?
#172 grzezlo
W sumie fakt, trudno sobie wyobrazić, że jakiś użytkownik korzysta z sieci, a nie ma dostępu do nr telz możliwością przeczytania weryfikacyjnego smsa.
Ale możliwość a nawet konieczność generowania takich smsów przez kogoś, kto jeszcze nie jest użytkownikiem, to jest jakiś potencjał do nadużyć i generowania zbędnych kosztów.
#173 tomecki
Plus ludzie z zagranicy, zwłaszcza z poza UE. Niby takich nie dużo tutaj, jednak unicode może to zmienić, a wtedy moze być fajnie.
#174 zvonimirek222
i jeszcze dodajmy do tego kraje typu Chorwacja, do ktorych nawet wiadomosci SMS nie dochodza.
po prostu jak sie chce wlaczyc dwuetapowa weryfikacje, to ona nie dziala, kod do numeru przyjsc nie chce, po mimo tego, ze prawidlowy jest
#175 adelcia
wiem uze to delikatnie od tematu, ale ja to wlasnie niedawno mialam z facebookiem. ze mimo ze mialam poprawnie napisany numer, to kod sms domnie niedotarl.
#176 mikolajholysz
jakby skorzystać z pożądnego providera takich rzeczy, nie wiem, co dokładnie, to nie będzie raczej takich problemów. Facebook kiedyś coś w tej kwestii oferował z tego co pamiętam. Co do weryfikacji, skoro nie oauth, czego totalnie nie rozumiem, może albo klient, albo numer, albo akceptacja pierwszych trzech postów przez moderację. Kwestia, co wtedy z wiadomościami, niektórzy mogą zakładać to konto, aby komunikować się ze znajomymi przez pm, nie po to, aby pisać na forum.
Co do tego numeru telefonu, właśnie, tu trzebaby znaleźć tego dobrego providera, który sobie z każdym krajem poradzi. Musimy przyjąć do wiadomości, że wprowadzenie weryfikacji przez nr tel będzie znacznym czynnikiem zniechęcającym do rejestracji i utrudniającym ją. Ja na przykład, gdybym dostał informację o jakimś tam projekcie z zagranicy, który ma niby być czymś takim jak Elten i zostałbym poproszony o numer, rejestrację bym przerwał. Wymaganie numeru jest ok w przypadku dużych, rozpoznawalnych serwisów, ale nie eltena. Numer jako jedna z opcji, tak, zdecydowanie. Numer jako jedyna opcja dla przybłędy z internetu, która nikogo tu nie zna i o eltenie nie słyszała. Zdecydowanie nie. Dla tego tak bardzo walczę o oauth. To jest ogólnie przyjęty w internecie sposób logowania się do wielu usług, widziałem i strony, które nie pozwalają nawet na nic innego, a sprawia on, że mechanizmów antytrollingowych nie trzeba implementować w eltenie, bo podejrzane konta zostaną automatycznie wykryte przez providerów. Oni są dobrzy w tej kwestii.
#177 Lowca_Androidow
mikolajholysz wmoże i tak, może to niektórych zniechęci, ale jak już wpominałem, nasz nr telefonu jest już w wielu, baaaardzo wielu firmach, każdy kto posiada konto na facebooku musi się z tym liczyć i wcale nie musi udostępniać swojego numeru, a i tak facebook ten numer wyciągnie i udostępni firmom z którymi ma umowy, a na to wyrażamy zgodę zakładając konto na FB.
Jak on to robi, otóż my nie udostępniamy swojego numeru, ale ale wystarczy, że jeden z naszych znajomych udostępni własny numer telefonu, a ma nas w swoich kontaktach to z automatu, bez pytania FB pobiera listę kontaktów tego znajomka oraz naszą listę kontaktów łącznie z naszym numerem.
Jak znajdę to podam gdzie to jest napisane i jak to działa.
Poza tym wciąż się będę upierał, wolę, aby elten był mniej "zagęszczony" ludźmi, ale był bezpieczniejszy, szczelniejszy i z możliwościami blokowania takich patafianów jak ten.
Wszędzie trafia się spam, ale w większości przypadków to automaty, rzadko kiedy trafiają się tak upierdliwi, namoli i chamscy spamerzy jak tutejszy anonim i na takich właśnie potrzebne są odpowiednie narzędzia.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
#178 Bartek1
Nie no Krzysiek ma 47 postów

#179 mikolajholysz
@łowca androidów była raz na tyflopodcaście taka appka, w której możesz dostać nr tel za darmo na chwilę. Stronki typu już niedziałające chyba receivesmsonline.com też w internecie są. To nie zniechęci spamerów.
#180 iskierka1983 Archived
To samo kiedyś mówiłam.