EltenLink

novapad, szybki notatnik z głosami microsoft do czytania

Back to Oprogramowanie

#21 ambro86

Witam wszystkich, nazywam się Ambrogio i jestem autorem Sonarpad, wcześniej znanego jako Novapad. Na początku chciałbym Was serdecznie pozdrowić i podziękować osobie, która udostępniła program również tutaj. Cieszę się, że go znacie i używacie.
Otrzymałem od Was wiele maili i dzięki Wam wiele rzeczy zostało ulepszonych, na przykład obsługa plików PDF, która teraz otwiera każdy PDF bez zawieszania się, oraz tłumaczenie na język polski.
Jeśli ktoś chciałby pomóc w ulepszaniu tłumaczenia, byłbym bardzo wdzięczny. Obecnie jest ono wykonane automatycznie, ale oczywiście ludzka korekta sprawiłaby, że byłoby znacznie lepsze. Każdy, kto chce pomóc, może napisać do mnie na adres ambro86@gmail.com, także po polsku, jeśli woli.
Nie znam języka polskiego, ale piszę do Was używając sztucznej inteligencji, która tłumaczy moją wiadomość. Mam nadzieję, że tłumaczenie jest poprawne.
Serdeczne pozdrowienia,
Ambrogio

2026-02-24 06:15

#22 patricus

tłumaczenie jest dobre.
mógł byś dodać wsparcie markdown?

an error occurred, please press the meow button to continue.
2026-02-24 08:17

#23 ambro86

Cześć, Sonarpad już otwiera pliki Markdown jako tekst. Czy masz na myśli dodatkowe wsparcie, aby rozpoznawać różne tagi?

2026-02-24 09:15

#24 ambro86

Na początek chciałem Wam podziękować. Już dziś do mnie napisaliście i jeden z użytkowników Elten podjął się poprawy polskiego tłumaczenia, które zostanie skorygowane w następnej wersji.
Przy okazji, w kolejnej wersji Sonarpad będzie mógł otwierać również linki z YouTube i umożliwi ich pobieranie, ale nie tylko z YouTube — także streaming ogólnie. W changelogu celowo nie będę wspominał o YouTube, aby uniknąć ewentualnych problemów. W tej funkcji zostanie pobrany komponent o nazwie yt-dlp, który będzie odpowiadał za te możliwości.
Będzie można także odtwarzać radia internetowe w streamingu bez konieczności ich pobierania.

2026-02-24 19:15

#25 Numernabis

OK, a ja mam pytanie odnośnie zakładek, bo można wstawiać zakładki, ale nie widzę opcji przechodzenia po zakładkach, przechodzenia do wybranej zakładki, nie ma też tego w skrótach.
Program świetny, kawał dobrej roboty, taki niewielki, ale kombajn.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2026-02-24 21:15

#26 DJGraco

Pomysł z pobieraniem treści ze streamingu to bardzo fajna inicjatywa, ale nie widzę tego w Novapadzie. Jak już to w osobnej aplikacji.
Nie pasuje mi to po prostu. Moim zdaniem przynajmniej Sonarpad powinien się skupiać na funkcjach około tekstowych, tak jak jest teraz. A pobieranie treści to nie koniecznie już treści tekstowe.
A myślę że osobna aplikacja bazująca na youtube dl byłaby bardzo dobrym pomysłem bo mamy troszkę alternatyw ale Pontes Media Downloader jest ciężki i nie każdy chce go używać.
U nas w Polsce jest takie powiedzenie
"Program do wszystkiego to program do niczego"
Im więcej funkcji bardzo odstających od podstawowych założeń będzie się dodawać tym interface stanie się bardziej przekombinowany.
I oczywiście szacunek dla Ciebie za stworzenie tej aplikacji. To jest tylko moje zdanie i masz prawo się z nim nie zgadzać.

Edited 2026-02-25 00:04

#27 ambro86

Dziękuję za pytanie. W następnej wersji będą dostępne skróty Shift + Page Up i Shift + Page Down do poruszania się między zakładkami.

2026-02-25 00:50

#28 ambro86

Cześć, bardzo dziękuję za Twój komentarz i za podzielenie się swoją opinią. Różne punkty widzenia są dla mnie bardzo cenne i widać, że naprawdę zależy Ci na Novapad/Sonarpad.
Rozważę w przyszłości stworzenie osobnego programu do obsługi YouTube, ale ponieważ jestem jedynym programistą i mam obecnie tylko jednego beta testera oprócz siebie, całą swoją energię poświęcam temu projektowi — poprawiam błędy i stopniowo go rozwijam.
Ta funkcja jest dla mnie spójna z filozofią programu, ponieważ po wstawieniu linku do YouTube używany jest ten sam mechanizm, co przy odtwarzaniu podcastów, więc nie wprowadza to nowego ani bardziej skomplikowanego interfejsu. Dodatkowo Rust pozwala mi dodawać nowe funkcje w sposób lekki i bez spowalniania programu.
Masz oczywiście rację, że nie należy przesadzać z liczbą funkcji, aby nie utracić prostoty i przejrzystości. W praktyce wsparcie dla yt-dlp istnieje już od kilku wersji, ponieważ zauważyłem, że czasami domyślna transkrypcja YouTube przestawała działać. Dlatego dodałem yt-dlp jako mechanizm zapasowy, aby zapewnić większą niezawodność tej funkcji.

2026-02-25 00:59

#29 DJGraco

No i super Ambro, odpowiedź dobrze uargumentowana.

2026-02-25 09:00

#30 Numernabis

Ja jestem za wprowadzeniemtej funkcjonalności bezpośrednio do novapad, dopóki nie zamula to programu, nie zmienia jego interfejsu jestem za i podpisuję się obiema rękami i wszystkimi palcami :).
Lubię mieć soft, który daje duże możliwości, nie muszę wówczas mieć wielu programów, tylko jeden :)
No, ale to rzecz gustu, upodobań, preferencji.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2026-02-25 12:19

#31 Numernabis

Najpierw pytanie, a potem propozycja funkcji.
Czy wprowadzając obsługę YT będzie możliwość wyszukiwania?

Propozycja, już pisałem mailowo, ale się przypominam.
Podział plików txt podczas konwersji na mp3, jest brak podziału, na podstawie tekstu, 2 części, 4 części, 6 części i 8 części, niby sporo, ale są długie książki i wówczas 8 części to dość długie odcinki, gdyby była opcja podziału według ilości znaków, ale z jakimś algorytmem żeby dzielił nie idealnie np. co 30000 znaków tylko na końcu zdania czy po kropce czy akapicie, jakoś tak.
Dzięki takiemu podziałowi można sobie ustawić przybliżoną długość odcinka, około 25000 znaków to około 30 minut audio, oczywiście zależnie od prędkości czytania.

2026-02-25 16:19

#32 Paulinux

Cześć Ambrogio. Szacun za zaangażowanie w rozwój programu do tego stopnia, żeby komunikować się ze społecznością w obcym języku. Czy byłaby szansa na wprowadzenie funkcji otwierania plików z linku? Byłabym za to bardzo wdzięczna, bo Sonarpad często służy mi do czytania plików pdf, ale przez to, że nie ma tej funkcji nuszę je specjalnie pobierać na dysk, zamiast po prostu skopiować link i otworzyć bezpośrednio w apikacji

Happy hacking
2026-02-25 22:57

#33 Paulinux

Byłabym bardzo, bardzo wdzięczna jeszcze za jedną funkcję, mianowicie jakiś skrót do podawania, na której stronie aktualnie odczytywanego pdfa jesteśmy, przydaje się to jak chcemy komuś powiedzieć, gdzie ma czegoś szukać, albo w pracy naukowej

Happy hacking
2026-02-25 23:02

#34 Numernabis

Coś długo nie ma żadnej aktualizacji.
Mam taką propozycję, a właściwie dwie.
Notepad++ ma możliwość wstawiania numeracji do wierszy w plikach txt, byłoby miłe gdyby tutaj też taka opcja była.
2. Zmiana kodowania, owszem, można plik zapisać w innym kodowaniu, ale z menu plik mogłaby być możliwa opcja kodowanie i tutaj z listy rozwijanej wybierało by się kodowanie, do którego chcmey zmienić dany plik txt, ewentualnie zaznaczamy wszystko i w menu kontekstowym opcja rozwijana kodowanie.

2026-03-16 16:44

#35 Numernabis

OJ, chyba jest, ale pod inną nazwą, czym była spowodowana zmiana nazwy, Novapad według mnie zdecydowanie lepsza.
Chciałbym jeszcze dodać do sugesti, żeby można było sprawdzać jakie mamy kodowanie otwartego właśnie pliku.

2026-03-16 19:42

#36 DJGraco

Nazwa jest związana z główną filozofią autora, tak mi pisał. Chodzi o to że Sonar ma się kojarzyć z dźwiękiem, bo też wokół tego oscyluje troszkę ta aplikacja.
Ja co prawda też się przyzwyczaiłem do starej ale oczywiście wg mnie ta nowa nie jest taka zła, jednak to kwestja gustu

2026-03-16 21:15

#37 Numernabis

No tak, ale mogła by przynajmniej wyskoczyć jakaś informacja w novapad, że się zmieniło, że jest nowa nazwa i trzeba pobrać z githuba, bo tak to z głupia tam zajrzałem, bo zbyt długo nie było aktualizacji.

2026-03-16 21:18

#38 Monia01

Nawet w tym wątku autor pisał o zmianie nazwy. :)

🇺🇦 🇵🇱
2026-03-16 21:42

#39 Numernabis

Oj, teraz jak napisałaś to na to zwróciłem uwagę.
Ale znalazłem opcję, w ustawieniach jest do zaznaczenia, użyj starej nazwy i teraz gra gitarra

2026-03-16 22:54

#40 Numernabis

Tak wracając do informacji o zmianie nazwy to pisałem, że taka aktualizacja do starej wersji pwinna być, że kto ma i Taka sugestia, nie wiem jak inni, ale gdyby była możliwość zamykania notatnika klawiszem ESC, oczywiście opcjonalnie, w ustawieniach można by zaznaczać, wygoniej niż Alt+F4, bo wygodne też jest Ctrl+W, ale to zamyka jedynie otwarte karty.

2026-03-17 12:49