Soundman OKM II Classic Studio
Back to Elektronika#1 DJGraco
Heja,
sprzedam mikrofony Soundman OKM II classic studio.
Stan techniczny w pełni sprawny, kabelki również. Mam wszystko oryginalne opakowanie, adapter A3 płytę CD z instrukcjami itd.
Sprzedaję, ponieważ zamierzam się zaopatrzyć w inny sprzęt tego typu.
Cena jaka mnie interesuje to 500 zł do negocjacji. Umówmy się, te mikrofony nie są wart oryginalnej ich ceny moim zdaniem, zwłaszcza za to jak są wykonane.
#2 daszekmdn
Jaka jest cena oryginalna, i jak wyglądają same mikrofony? Dokanałowe, czy normalne?
#3 Adasadula
Nakładki na uszy, wykonane z przezroczystego dźwiękowo materiału. Bez odsłuchu. Wg mnie cena jest ciut zawyżona, kiedyś nówki chodziły koło 600, 650ZŁ,
-- (daszekmdn):
Jaka jest cena oryginalna, i jak wyglądają same mikrofony? Dokanałowe, czy normalne?
--
#4 DJGraco
Gorzej, ja zapłaciłem za 1000.
Adula dobrze pisze, nie wkłada się tego do kanału słuchowego tylko do tego dołeczku przed nim samym, one wyglądają troszkę jak taka gwiazdka, na którą jest nałożona gąbka przeciw wietrzna.
#5 Adasadula
Kaarwia, ja widziałem studio jakiś czas temu za właśnie ok 600 na tomanie, ale nic sobie nie dam uciąć
-- (DJGraco):
Adula dobrze pisze, nie wkłada się tego do kanału słuchowego tylko do tego dołeczku przed nim samym, one wyglądają troszkę jak taka gwiazdka, na którą jest nałożona gąbka przeciw wietrzna.
--
#6 Piotr
O, ale chyba nie w zestawie z adapterem a3.
Jak dla mnie, cena ok, sam bym się skusił, aczkolwiek mam zwykłe okm, już drugie i to po remoncie ze skróconym kabelkiem na lewym mikrofonie, bo właśnie tam często one padają. Jak na chwilę obecną jest ok, a dzięki temu skróceniu, wiem, który lewy.
Domyślam się, że wersja studio również jest taka delikatna.
-- (Adasadula):
Kaarwia, ja widziałem studio jakiś czas temu za właśnie ok 600 na tomanie, ale nic sobie nie dam uciąć
-- (DJGraco):
--
--
#7 DJGraco
tak, dokładnie też jest delikatna.
#8 Adasadula
Chyba że modele mi się pomyliły? Nadal jednak wydaje mi się że były z adapterem i były to studio 2
-- (Piotr):
O, ale chyba nie w zestawie z adapterem a3.
Jak dla mnie, cena ok, sam bym się skusił, aczkolwiek mam zwykłe okm, już drugie i to po remoncie ze skróconym kabelkiem na lewym mikrofonie, bo właśnie tam często one padają. Jak na chwilę obecną jest ok, a dzięki temu skróceniu, wiem, który lewy.
Domyślam się, że wersja studio również jest taka delikatna.
-- (Adasadula):
-- (DJGraco):
--
--
--
#9 daszekmdn
Jak to są douszne, to nie mój klimat ;) a tak to bym się zastanowił.
#10 DJGraco
Ciężko znaleźć nie douszne binauralki. To może coś z serii Earsight v2? To są mikrofony elektretowe, które można przypiąć na klipsach i używać w terenie.
Tylko troszkę Ciebie nie rozumiem, bo najpierw pytasz czy są dokanałowe, a one nie są dokanałowe tylko wchodzą przed kanałem słuchowym.
Więc finalnie nie wiem o co Tobie chodzi i jakie byłyby dla Ciebie idealne binauralki.
#11 misiek
Nie są ani bezpośrednio douszne, ani bezpośrednio dokanałowe, chodź to drugie bardziej, coś pomiędzy. To jest strasznie niewygodne.
#12 daszekmdn
Pytałem, czy są dokanałowe, gdyż takich na pewno mieć bym nie mógł.
#13 pates
Ale nie da się zrobić niedousznych binauralek przecież.
#14 DJGraco
Teoretycznie da się, jakieś soundprofessional ftbp2 czy jakoś tak, one są tak jakby wieszane na uszach. Ale sprowadzać to ze Stanów się nie opłaca.
#15 zywek
Co wy gadacie? OKM są douszne właśnie. Douszne, czyli wkłądane o ucha. Nie do kanału, tylko do ucha. Od kiedy niby nie są?
#16 pates
Ale czy wtedy to nie są już bardziej zwykłe elektrety?
-- (DJGraco):
Teoretycznie da się, jakieś soundprofessional ftbp2 czy jakoś tak, one są tak jakby wieszane na uszach. Ale sprowadzać to ze Stanów się nie opłaca.
--
#17 daszekmdn
Ne.
#18 DJGraco
Nie pamiętam już, ale producent deklarował te mikrofony jako binaural. Ale są osoby, które się bardziej ode mnie znają, np @Pajper ma te mikrofony to mógłby się więcej wypowiedzieć. No ale to już nie w tym wątku :D
#19 zywek
No przecież OKM są binauralne. A to, czy to elektretowe czy inne to jkie to ma dziś znaczenie? W jaki sposób powstaje dźwięk binauralny?
#20 DJGraco
Żywek ja odpowiadałem Patesowi na jego pytanie dotyczące Soundprosessionals. Powinienem był zacytować wypowiedź.
A elektret to rodzaj mikrofonu pojemnościowego.