Audio

pomoc w wyborze dyktafonu

Started by Lowca_Androidow 109 posts last post 11 months ago Page 3 of 6

ja nie potrzebowałem megarejestratora, a jakość tych mikrofonów mi najzupełniej odpowiada, chociaż w przyszłości nie wykluczam np lsp4 czy czegoś takiego.
Jaka jest rużnica międzzy dm720 a 770?
„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.

Nie pamiętam dokładnie, ale wydaje mi się, że chyba tylko w ilości pamięci.

ja mam 4gb, ale jak kartę wsadzi się jest dobrze.

mi na 700 cos brakowalo limitera i chyba tes sie to nieda podlaczyc jako karty zewnetrznej. z tad poszlam v lsp2.

ja mam limiter i jako kartę też mogę go podłączyć, chociaż limitera nie używam jakoś.

tak

mam niegadającego olympusa 806 i celowo go kupiłem, by w razie potrzeby nagrać szybką notatkę. mam też jakiegoś olympusa z przed 12 lat i oba dyktafony są w stanie uśpienia kiedy ich dłużej nie używam. i dziwny dla mnie jest fakt, że ten ostatni - 806 - kiedy chcę coś nagrać i nacisnę jakikolwiek inny klawisz, by się wybudził to dopiero po 4 5 sekundach nagrywa. to znaczy, że słyszę, że jak nacisnę przycisk nagrywania to zaczyna rejestrację, a ten stary odrazu. najpierw raz naciskam klawisz i potem żeby rozpocząć nagrywanie odrazu guzik żeby nagrał i już rejesteruje. macie jakąś radę na to? moim celem, jest by 806 od razu nagrywał.
życie jest Piękne.

Witajcie, moja znajoma potrzebuje prostego w obsłudze dyktafonu do robienia notatek, w granicach 200 300 zł. co byście polecili i dlaczego?
Jakość nie musi być audiofilska, chodzi o to, by spwa były wyraźnie słyszane.
Jakość z telefonu byłaby wystarczająca, ale ona chciałaby kupić osobne urządzenie.
Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"

#50 1 like

Jakiś olympus z serii vn wydaje się tutaj narozsądniejszym wyborem. Generalnie te sprzęty mają całkiem poprawne mikrofony wbudowane, można podpiąć zewnętrzny, mają nawet sporo funkcji do nagrywania i są kompaktowe.

Jak najbardziej, ewentualnie coś od Sony, Panasonica, ale ja tam nie wiem jak oni teraz stoją z cenami i dyktafonami. Ostatni cyfrowy jaki miałem Panasonica w kwocie coś ok 250 zł był całkiem niezły jak na swoje czasy, ale Olympusy vn jak najbardziej.
Bo to Polska, nie elegancja Francja. https://www.youtube.com/watch?v=7_OFT0Irn-I

Na Allegrze można za śmieszne pieniądze kupić chińskie wynalazki firm krzaków. O ile wiem, nie nagrywa to to jakoś strasznie i możliwe, że do wykładów starczy, a że kosztują takie zabawki w okolicach 50 złych, czasem mniej to może warto sprawdzić.

#53 1 like

Ja bym jednak poszedł w coś bardziej sprawdzonego. Miałem w ręku kilka vn'ów, 2 ws'y, podobna półka ale z bajerami i jest to dobry sprzęt.

Tak jak poprzednicy jak nam na jakości nie zależy to smiało można brać ollympusy z serii vm albo WS. Konkretnymi modelami jednak nie sypnę, bo kompletnie nie siedzę w ollympusach

Jakość dobra, nie czepiaj się. Nie każdy potrzebuje profesjonalnego, liniowego zoooma za 10000 zł.

A propos Czy ZOom h1 ma powiadomienie dźwiękowe o nagrywaniu?

Nie

Musi być powiadomienie dźwiękowe, więc odpada.

Olympusy mają wszystkie dźwięki. W menu, podczas nagrywania itd. Mam dm720, inna półka i wgl,, ale dźwięki te same.