EltenLink

Sytuacja programu - brak złych wieści

Back to Archiwum Eltena

#1 pajper

Witajcie! Po czterech miesiącach istnienia programu, chciałbym omówić jego sytuację. Nie przejmujcie się, nie mam żadnych na prawdę złych wieści, nie musimy zamykać serwerów, nic z tych rzeczy. Chcę tylko poinformować i trochę pożebrać. :D Zatem tak: W Eltenie wykorzystujemy lekko zmodyfikowany serwer hostingowy. Dzięki, mhm, nazwijmy to dziurami w języku programowania PHP... Więc dzięki owym dziurom mogłem napisać serwer, który komunikuje się z klienterm, czyli programem Elten zainstalowanym na komputerze. Sposób ten jest dość dobry, ma jednak swoje wady, na przykd procesorem, możemy wykonywać tylko jedną czynność jednocześnie. Rezultatem są zwieszenia programu. Po drugie, próbowałem ostatnio napisać awatary, to miała być niespodzianka w ersji 1.1. Niestety, ograniczenia serwera nie pozwalają na przesyłanie danych binarnych. Z tej przyczyny czeka na was w nowej wersji, którą chcę wydać w Sylwester, inna niespodzianka, która powinna was ucieszyć. :D Awataró jednak nie będzie. Co w związku z tym? Umowa o serwer Eltena kończy się jakoś w czerwcu. Teoretycznie, należałoby ją wtedy przedłużyć. Istnieje jednak inne rozwiązanie, o wiele ciekawsze z perspektywy programu: wykorzystać coś, co wykorzystuje większość aplikacji - serwery VPS. Czym są owe serwery? W skrócie, są to wirtualne komputery znajdujące się W Internecie, nad którymi nabywca ma pełną kontrolę. Można na takich serwerach instalować, co się chce, ustawiać oprogramowanie, jak się chce i nie jest się ograniczonym na przykład tym, że wnie można przesyłać danych binarnych. Zakup takiego serwera byłby zatem właściwie rozwiązaniem idealnym. Teraz to, czego pewnie się już spodziewacie - jak ten autor męczy. :D : Ceny. SerwerVPS, który chwilowo wystarczałby na potrzeby Eltena znalazłem najtaniej na stronie ovh.pl : serwer basic 3 . Serwer ten kosztuje 40zł miesięcznie, co daje nam około 500zł rocznie. Cena niezbytduża. Niestety, ceny za serwer nie są jedynymi cenami, jakie wnoszę. Piszę ten wpis zdesperowany faktem, że kupno kolejnego certyfikatu dla Eltena okazało się tak kosztowne, w ofercie było taniej. :D Teraz żebranie. :D Dlatego proszę was, drodzy użytkownicy o pomoc w tworzeniu tego programu. Oczywiście, Elten był, jest i będzie programem darmowym, takie jest założenie jego istnienia. O ile jednak Klango tworzyła firma, którą stać było na wszystkie serwery, certyfikaty etc., o tyle Eltena prowadzi osoba prywatna. Do tej pory podziękowaniem za pomoc w programie była gra Saper, która jednak stała się darmowa. Dlatego, pomoc stała się bezinteresowna. :D Nie martwcie się jednak, pracuję nad kolejną rzeczą i osoby, które zdecydują się pomóc, otrzymają ją. Do dziś, od 24.08, za Eltena zapłaciła jedna osoba. Społeczność liczy 200 osób. Gdyby dziesięciu z was wpłaciło 10 zł, już mamy 1/5 kosztów serwera. Do nieczego oczywiście nie zmuszam, zdaję sobie sprawę, że również macie swoje wydatki. Ponadto, jedynym sposobem wpłaty jest przelew, nie mam żadnego paypala ani niczego takiego. Numer konta: 27 1140 2004 0000 3102 7526 6137 Numerten też znajdziecie na stronie Eltena w zakładce "Wsparcie". W opisie przelewu, jeśli ktokolwiek się na takowy zdecyduje, podajcie nazwę użytkownika na Eltenie, abym mógł przesłać podziękowania. Pozdrawiam i bardzo dziękuję za ewentualnę wsparcie i za doczytanie wpisu aż do tego miejsca Dawid Pieper Administrator

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2014-12-28 21:30

#2 pates

hmhm gdy by był sms to chętnie zapłacił bym a i czy na pewno ta wersja wyjdzie w sylwester i jaki będzie mieć numer?

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2014-12-29 14:53

#3 zywek

1234.5678.24720.0

2015-12-27 13:13