EltenLink

dancing disco in elisium

Back to Nowości

#1 mojsior

Witajcie.
Od niedawna pojawił się mod do bardzo popularnej gry video Disco elisium.
Gra jest grą z gatunku crpg, gdzie wcielamy się w postać policjanta, który lubi sobie poimprezować, wypić a nawet dać sobie w żyłe, czy może zajarać zielone, kto to wie.
W każdym razie to od nas zależy, czy chcemy być dobrymm gliną, któremu leży na sercu dobro innych, czy chcemy być inteligentni do tego stopnia, że potrafimy rozmawiać nawet ze swoim ubraniem, czy może chcemy być ćpunem i pijanicą, który będzie miał gdzieś łapanie przestępców, a będzie specem od dragów i trunków alkoholowych.
To wszystko zależy od nas.
W grze podczas kreowania postaci mamy kilka arhetypów które pozwolą nam zdefiniować kim chcemy być.
Ale też możemy sobie sami zrobić postać nadając jej cechy takie jak psyche, czyli cecha, która odpowiada za naszą stronę psychiczno emocjonalną, możemy wybrać inteligencje, czyli to wszystko, co wiąze się z umysłem, wiedzą.
Każda statystyka ma swoje umiejętności, na przykład w skład inta wchodzi umiejętność zwana encyklopedią, która odpowiada za to, że nasza postać potrafii naukowo coś zdefiniować.
Mówiąc w skrócie o samej fabule, to budzimy się w pokoju z wielkim kacem po dość upojniej imprezie w Miasteczku hmmmmm w państwie hmmmm, nie zdradze gdzie.
W kazdym razie ustrój polityczny jest tam bardzo dziwny, nie ma policji hmm, a to ciekawe, bo my jesteśmy policjantami podobno, choć gdzie jest nasza odznaka, gdzie są nasze buty, i w ogóle to kim my jesteśmy i w czym my bierzemy udział.
Może tańczymy disco a moze gadamy o zwłokach na drzewach.
Disco elisium jest grą tekstową, ale posiada angielski voice acting świetnie dobrany.
Ale nie martwcie się gra jest w pełni spolszczona.
Gra chodź jest grą crpg, to nie uświadczymy tam żadnej walki więc jeśli myślicie że będzie tam walka no to nie.
Gra jest takim tekstowym rpg, gdzie mamy powiedzmy otwarty świat, w którym możemy jak najbardziej explorować go, w celu znalezienia ukrytych przedmiotów czy znajdziek.
Te punkty które wybraliśmy przy tworzeniu postaci mają ogromny udział w przebiegu fabuły, na przykład jeśli mamy kiepską wiedzę, najprawdopodobniej nie poznamy co to jest żarłacz biały, choć postać będzie mogła przeprowadzić test rzucając kostką, ale przez niski poziom umiejki encyklopedia raczej nie wyrzuci takiej ilości oczek, więc dostęp do tej informacji zostanie zablokowany.
Testów na rzuty kostką jest mnustwo, więc radzę dobrze się zastanowić w co idziemy.
Gra którą kupimy to disco elisium final cut, ostatnia wersja gry pochodzi z 2020 roku.
Teraz o samym modzie kilka słów za nim nie dam linka do jego pobrania.
Mod podobno pozwala na ukończenie całej fabuły razem z rzeczami pobocznymi, tak twierdzą ci co gre przeszli, ja nawet w połowie nie jestem, bo hmmm jest co robić.
Mod niestety wymaga grania w kombinacji z klawiaturą i padem.
Jedyne czego na klawiaturze nie zrobimy, to nie rozejrzymy się jakie obiekty są blisko nas, chodź podobnno myszką to można zrobić, ale nie wiem co na to mod poradzi.
Więc do rozglądania się po obiektach blisko nas służy prawa gałka i niestety narazie tak to musi pozostać.
Mamy listę kategoriami obiektów, to jest pod klawiszami minus i równa się oraz nawiasami.. Zaś kropką chodzimy po liście obiektów z danej kategorii, a przecinek sprawi, że postać spróbuje się tam przenieść. Niestety postać nie podejdzie pod sam obiekt, i tu przyda się rozglądanie o którym pisałem powyżej.
Jeśli gałką zlokalizujemy obiekt, który nas interesuje, to kiedy wciśniemy interact to jest enter albo a na padzie, to postać podejdzie bliżej i podniesie daną rzecz albo rozpocznie dialog, jeśli to osoba.
Sama lista tych obiektów może mieć troche dziwnie nazwane obiekty, czasami postacie mogą być w kategorii na przedmioty, czasem jest istny azerbejdżan ale jak będziecie w to grać, to łatwo się będzie można połapać co jest czym.
Autor o tym wie i poprawia to systematycznie.
Warto wspomnieć, że ten mod również powstał przy pomocy ai, przy użyciu claude, to jest niesamowite ile ai daje możliwości, jestem poprostu pod wrażeniem.
I dlatego uważam że warto dać modowi i autorowi szansę.

Instalacja.
Pobieramy grę ze steam, bo tam ją testowałem.
Pobieramy melon loadera z folderu na dropboxie do którego zaraz będzie link.

Oczywiście instalujemy grę i odpalamy żeby sprawdzić czy się uruchamia.
Teraz można pobrać moda z tego samego folderku, on się nazywa accessibility mod.dll.
Również pobieramy sobie z tamtąd nvda controller client.dll i tolk.dll.
To są biblioteki dla nvda.
Dobra.
Gra działa to instalujemy melon loadera.
Podczas instalacji melona instalator pokazuje nam katalogii do wszystkich gier ze steama jakie mamy zainstalowane, my wybieramy disco elisium i klikamy w to enter.
Potem install na końcu i kiedy usłyszymy że wszystko się zainstalowało to zamykamy grzecznie instalator.
Jeśli nie jesteśmy pewni, to mozemy odpalić ponownie disco elisium i powinna nam się pojawić konsola z jakimiś dziwactwami.
To nie jest wirus to poprostu melon loader zadziałał.
Teraz zamykamy giere i kopiujemy tolk.dll i nvda controller client.dll do głownego katalogu z grą.
To jest C:\Program files x86\steam\steamApps\common]discoelisium.
Natomiast plik accesssiblemod.dll wklejamy do folderu mods wewnątrz katalogu z grą.
I już.
Odpalamy grę i musimy nieco poczekać aż mod powie nam mod has been initialized.
I gdy muzyka nam zagra to znak że jest meni główne po którym możemy już się przemieszczać i cieszyć się grą.
a oto link do folderu, gdzie wszystko znajdziemy.
https://www.dropbox.com/scl/fo/5tpn0fdadkgb76ujprr8k/AItJ_UbPp2cMR3ctbJ2jAvE?rlkey=ma5zvumvumwhytbsr424eo5un&e=2&dl=0

2025-10-06 20:55

#2 Paulinux

Eee, zajebiste! Muszę się w to pobawić koniecznie. Szkoda, że takie drogie, bo jeśli jednak okaże się nie w pełni grywalne, to sporo hajsu się wyda. A jak z tym dubbingiem? Są polskie napisy, a gada po ang czy jak to wygląda?

Happy hacking
2025-10-07 09:45

#3 Adasadula

Trza czekać na święta bo zawsze są w ciul promocje, albo na G2a czy innej enebie poszukać legitnego klucza. Na steamie zawsze możesz zwrócić, maksymalnie 14 dni od zakupu jeśli nie grałaś więcej niż dwie godziny, politykę zwrotów mają serio bez zarzutu, tylko pamintoj że jak zarejestrujesz taką grę z kluczyka zwrot chyba nie obowiązuje

2025-10-07 10:01

#4 Adasadula

O, np tutaj, spoko sprzedawca patrząc na opinie a zaoszczędzasz sporo xd:
https://www.g2a.com/pl/disco-elysium-the-final-cut-pc-steam-key-global-i10000191524006

2025-10-07 10:07

#5 mojsior

nie ma dubbingu ale masz napisy czytane.
Mówisz drogo, hmm gry typu triple aaa takie jak the last of us czy diablo 4 kosztują prawie 300 zł więc co powiesz na to.
A co do rzeczy niegrywalnych, to dowiedziałem się jak zack robił tego moda.
On dodawał wsparcie dla niedostępnych rzeczy w trakcie grania w tą grę.
Więc nie martw się o to.
btw tak na marginesie w ten sposób powstaje kolejny mod, do final fantasy 6, ale on jest jeszcze w powijakach.

2025-10-07 10:31

#6 pates

Wiele ludzi na AI psioczy a ja powiem tak. Jeśli faktycznie, podkreślam faktycznie, pozwoli to osobom mniej znającym się na kogdowaniu tworzyć takie właśnie np mody albo podobne rzeczy, no to, okaże się to narzędzie przydatne.

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2025-10-07 10:32

#7 Adasadula

Ja kupiłem ostatecznie za dwie dyszki od spoko sprzedawcy na enebie xd, ale zbyt głupi jestem żeby w to grać, jak do domu wrócę to pad w dłoń i testuję :D

-- (mojsior):
Mówisz drogo, hmm gry typu triple aaa takie jak the last of us czy diablo 4 kosztują prawie 300 zł więc co powiesz na to.
Więc nie martw się o to.
btw tak na marginesie w ten sposób powstaje kolejny mod, do final fantasy 6, ale on jest jeszcze w powijakach.

--

2025-10-07 11:26

#8 guliwer

Jakie 300? Jak ktoś kupuje za normalną cenę to może i tak, chociaż chyba kosztuje 250, nie wiem dokładnie. Ja rok temu kupowałem Diablo IV z dodatkiem za 170? 180? coś koło tego, często są promocje, teraz też jest jeszcze taniej chyba, a jak kupisz za korony norweskie to jeszcze taniej wyjdzie.
-- (mojsior):
Więc nie martw się o to.

--

2025-10-07 11:26

#9 mojsior

witajcie w listopadzie pojawiła się nowa wersja moda, od teraz link w pierwszym poście ten do dropboxa nie będzie już aktualizowany, za to nowa wersja moda jest na githubie pod tym linkiem.

https://github.com/BlindGuyNW/disco-accessibility

Co nowego dodaje najnowsza wersja.
Możliwość dodawania swoich własnych waypointów.
Teraz kiedy mamy napisy podczas dubbingu nvda czeka kiedy się skończy głos aktora po czym rozpoczyna czytanie napisów.
Dodano możliwość wyłączenia przerywania mowy między dialogami to się robi wciskając 8.
Teraz litera h nie pokazuje tylko zdrowia naszego policjanta ale również morale oraz doświadczenie.
Poprawiono czytanie powiadomień, teraz kiedy wygramy test albo go przegramy to nvda przeczyta dialog wypowiedziany przez policanta oraz powiadomienie czy wygraliśy albo nie.
Dodano czytanie czasu i daty w grze pod klawiszem x.

2026-01-05 10:56

#10 mojsior

uwaga do 8 stycznia gra jest obniżona o 90 procent, i możecie ją dostać na steamie za jedyne 15 zł, tak tak za 15 zł.

https://store.steampowered.com/app/632470/Disco_Elysium__The_Final_Cut/

2026-01-05 11:00

#11 matius

Wszystko fajnie, ale mogliby poprawić sposób pobierania tego wszystkiego z githuba, albo przynajmiej napisać jak to pobrać, bo nigdzie na tej stronie nie mogę znaleźć żadnego pliku, aby dało się pobrać.

Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.
2026-02-12 23:56

#12 mojsior

a niby co jest skomplikowane w pobieraniu tego bo nie rozumiem.
Wchodzisz w ostatni release , przechodzisz b do przycisku asset którego rozwijasz i tam pobierasz zipa, w którym masz wszystkie pliki i readme gdzie pięknie jest napisane jak co zainstalować.

2026-02-13 10:21

#13 matius

Dzięki.

Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.
2026-02-15 19:51

#14 matius

Ktoś kto grał jeszcze, to może wie jak dojść do radjowozu? Bo wybieram go i... postać mi tam idzie i nagle dochodzi do 25 metrów i dalej nie idzie.

2026-02-23 23:08

#15 mojsior

zapomniałem napisać że pathfinding nie jest zbyt dokładny co ponoć wynika z ograniczeń gry, to znaczy że on nie podchodzi centralnie blizko obiektu.
Jeżeli dojdziesz do radiowozu to musisz go namierzyć prawym analogiem.
Ruszaj gałką powoli w kazdym kierunku, jak nie wznajdujesz to podejdź trochę do przodu i znowu próbuj.
Kiedy już znajdzesz to naciśnij a, wtedy radiowóz się podśietli i postać podejdzie.
Niestety lepiej się nie da, no bo ograniczenia gry.

2026-02-25 17:12