Urządzenie tabletopodobne z windowsem
Back to Komputery i akcesoria#1 Numernabis
Czy jest coś jak tablet (7 do 10 cali), ale jak tablet, sam ekran i pełny windows, najlepiej 11 :)
Chodzi o urządzenie mobilne, małe, ale z windowsem, ekran wiadomo dotyk.
Jest w ogóle coś takiego?
#2 Adasadula
GPD WIN MAX 2 i podobne temu, max2 ma 10 cali, win 4 jest mniejszy (ok 6cali), win4 chyba niema ekranu dotykowego
[edit] - jednak ma :D
w przeciwieństwie do maxa 2, ale to jest z założenia konsola a nie tablet z windowsem, więc i np. klawiaturkę ma mikroskopijną, od tylko do wprowadzania czego kolwiek, ja też szukałem takich cudaków, ale moda na małe laptopotablety zakończyła się może z 10 lat temu ;). Ciekawą alternatywą są komputery w formie klawiatury mechanicznej z baterią w środku, to dość świeży koncept na rynku i raczej niszowy, z założenia podpina się go do zewnętrznego monitora, ale dla ślepców idealna rzecz, w tej chwili nie pomnę jak nazywało się to ustrojstwo ale tak, jest coś takiego
-- (Numernabis):
Czy jest coś jak tablet (7 do 10 cali), ale jak tablet, sam ekran i pełny windows, najlepiej 11 :)
Chodzi o urządzenie mobilne, małe, ale z windowsem, ekran wiadomo dotyk.
Jest w ogóle coś takiego?
--
#3 Numernabis
Nie, nie, konsola odpada.
A to ustrojstwo z w klawiaturze byłoby całkiem ciekawym rozwiązaniem, chodzi mi o coś jak najmniejszego na kilkudniowe wypady żeby nie taszzyć ze sobą laptopa.
Jakbyś znalazł jakiś link to byłbym wdzięczny.
#4 Numernabis
Znalazłem coś takiego:
https://www.mediaexpert.pl/poradniki/newsy/lunar-to-mini-pc-w-klawiaturze-co-wiemy-o-komputerze-przyszlosci
ale nie mogę nigdzie znaleźć gdzie można to kupić .
#5 Adasadula
Niestety nadal to chyba w jakichś nie publicznych betach jest. Doskonale rozumiem czego szukasz, bo sam też chciałem takie mini urządzenie z windowsem, ale niestety albo jest to coś obarczone bardzo mierną wydajnością i w tych czasach będzie mieć problem nawet z podstawowymi zadaniami jak płynne przeglądanie internetu i praca na trochę więkrzych dokumentach, albo będzie kosztować te 4500ZŁ+
-- (Numernabis):
Znalazłem coś takiego:
https://www.mediaexpert.pl/poradniki/newsy/lunar-to-mini-pc-w-klawiaturze-co-wiemy-o-komputerze-przyszlosci
ale nie mogę nigdzie znaleźć gdzie można to kupić .
--
Niestety to też
-- (Numernabis):
Nie, nie, konsola odpada.
A to ustrojstwo z w klawiaturze byłoby całkiem ciekawym rozwiązaniem, chodzi mi o coś jak najmniejszego na kilkudniowe wypady żeby nie taszzyć ze sobą laptopa.
Jakbyś znalazł jakiś link to byłbym wdzięczny.
--
#6 Adasadula
Jeszcze co do takich małych laptopów, osobiście szukał bym jakiegoś 11calowego małoramkowca, w prawdzie to laptop ale serio malutki, mój x360 Fortis w prawdzie jeszcze trochę ramek ma, ale nie jest źle, procek trochę słaby Pentium Silver 6000, ale serio, nawet mniej wymagające gry w stylu hearthstone albo stardev valley uruchomi a przeglądanie sieci, oglądanie youtubea, i edycja więkrzych dokumentów nie zprawiają mu problemów, jest dotykowy, można obrócić go o 180 stopni i najważniejsze. Wyrwałem go za stówę jako polizingowca z lekko porysanym ekranem, ale mi to krzywdy nie zrobi, a i widzący jak coś oglądaliśmy się nie skarżyli :D. Poza tym z racji że procek jest niskonapięciowy to i bateryjka trzyma ok 7godzin :), i jest chłodzony pasywnie, jeśli chodzi o rozmiar mieści się do takiej małej kieszeni na zeszyt w moim plecaku. I to wszystko z bardzo przyjemną klawiaturą która jest bardzo wygodna.
#7 Numernabis
Dzięki, rozejrzę się, to też byłby niezły wybór.
#8 Adasadula
A tak się zapytam, w jakiej kasie ten lapek by cię interesował i czy polizingowce / używki w dobrym stanie wchodzą w grę?
#9 Numernabis
Nie umiem określić kasy, jak poczytam, jak zobaczę to decyduję się lub nie, bez względu na kasę, oczywiście w ramach rozsądku :)
Oczywiście, poleasingowe jak najbardziej, to dobry sprzęt.
Będę dzwonił do AMSO w poniedziałek chyba, że coś znajdę wcześniej w necie.
Nie ukrywam, że im cieńsza ramka ym lepiej, a najlepiej bezramkowe jeśli takowe są :) No i jak najcieńszy, cegiełki mnie nie interesują.
#10 misiek
Pates ma takie coś z Windowsem, co zmieści się w jednej ręce i dobre bebechy ma. Niestety nazwy tego nie pomnę no i jest to dość grube, chodź mi to by nie przeszkadzało. Ma się rozumieć jest składane i jest klawiatura całkiem nie zła.
#11 Adasadula
No właśnie to jest GPD Max2, ale to 6tysi kosztuje xd
-- (misiek):
Pates ma takie coś z Windowsem, co zmieści się w jednej ręce i dobre bebechy ma. Niestety nazwy tego nie pomnę no i jest to dość grube, chodź mi to by nie przeszkadzało. Ma się rozumieć jest składane i jest klawiatura całkiem nie zła.
--
#12 Adasadula
A jak z parametrami? To ma być bardziej sprzęt w formie terminala, czyli tylko do łączenia się po remocie xd, czy taki na którym chciałbyś przynajmniej ten internet w postaci płynnie odtwarzającego się youtube ogarniać? Ja mogje coś odsprzedać jedenastocalowego / trochę mniejszego ale obawiam się że to nie to co szukasz :D, w granicy tych 150 / dwuch stówek 8GB ramu, Pentium(R) CPU N3700 i 120GB SSD, to na okrojonej dziesiątce 22H2, (okrojonym czyli bez microsoftowego bloadware), internety daje radę przeglądać, ogarniać tą hehe pracę biurową i trzyma na bateryjce 6godzin, tylko że brak mu obudowania jednego zawiasu od strony zewnętrznej i jedno USB działa jak chce niestety, ale z drugim (3.0) problemów nie ma, jakiś hub pasywny mogje w gratisie dorzucić, wiem że na kupie sprzedam wyrzucę powinienem to dać ale z ciągłości dyskusji tak wynika :D, to nie ten HP Fortis co ja go mam, niego się wolę nie pozbywać, ale tego małego 11 calowego Acera w sumie mogę odsprzedać, oczywiście zasilacz w pakiecie :D, system i aktywację przy ewentualnym kupnie ogarniam bez problemu, CD tego acerka to sam przez kilka miesięcy go używałem, w trybie w cudzysłowie wysokiej wydajności daje radę.
-- (Numernabis):
Nie umiem określić kasy, jak poczytam, jak zobaczę to decyduję się lub nie, bez względu na kasę, oczywiście w ramach rozsądku :)
Oczywiście, poleasingowe jak najbardziej, to dobry sprzęt.
Będę dzwonił do AMSO w poniedziałek chyba, że coś znajdę wcześniej w necie.
Nie ukrywam, że im cieńsza ramka ym lepiej, a najlepiej bezramkowe jeśli takowe są :) No i jak najcieńszy, cegiełki mnie nie interesują.
--
#13 Numernabis
Szukam coś na czym można nieco popracować, obrobić excela, poszperać po necie, posłuchać muzy, obrobić pliki mp3, jeśli zajdzie potrzeba to coś pobrać z neta, jakieś audiobooki.
#14 Adasadula
A, spoko, to ja ci tego acera nawet nie wpycham :D.
-- (Numernabis):
Szukam coś na czym można nieco popracować, obrobić excela, poszperać po necie, posłuchać muzy, obrobić pliki mp3, jeśli zajdzie potrzeba to coś pobrać z neta, jakieś audiobooki.
--
#15 guliwer
Znalazłem coś takiego.
Tylko ten procek jest dość słaby, ale do takich podstawowych rzeczy chyba powinien wystarczyć, wiadomo niektóre rzeczy będą długo trwały...
na Ali wiadomo dużo taniej:)
https://mix-sklep.pl/pl/p/CHUWI-MiniBook-X-Dotykowy-Laptop-Tablet-12GB-SSD-512GB-x360-Win-11/1825?gad_source=1&gad_campaignid=20718295322&gbraid=0AAAAAoJzwfNjVIPwQFqIFXI90PAnFl36G&gclid=CjwKCAjw49vEBhAVEiwADnMbbPriI28HSgRWBgLbH5NDJd6vWogoxJZDQPKcW19nXwlrGXcj7oFWoBoCBsMQAvD_BwE
https://www.aliexpress.com/p/tesla-landing/index.html?scenario=c_ppc_item_bridge&productId=1005008038164456&_immersiveMode=true&withMainCard=true&src=google&aff_platform=true&isdl=y&src=google&albch=shopping&acnt=897-548-8760&isdl=y&slnk=&plac=&mtctp=&albbt=Google_7_shopping&aff_platform=google&aff_short_key=UneMJZVf&gclsrc=aw.ds&&albagn=888888&&ds_e_adid=758092731505&ds_e_matchtype=search&ds_e_device=c&ds_e_network=g&ds_e_product_group_id=2385891254806&ds_e_product_id=pl1005008038164456&ds_e_product_merchant_id=5489816717&ds_e_product_country=PL&ds_e_product_language=pl&ds_e_product_channel=online&ds_e_product_store_id=&ds_url_v=2&albcp=22067645506&albag=183988824907&isSmbAutoCall=false&needSmbHouyi=false&gad_source=1&gad_campaignid=22067645506&gbraid=0AAAAAoukrzg0GKXiP4ezWz-Ibx_Afklp0&gclid=CjwKCAjw49vEBhAVEiwADnMbbBOl8isKkSPJoXCfmvUrPG9JyrUznoRkI7qjnchVq3EtuOTIt6baxxoCRvcQAvD_BwE
#16 Numernabis
Dzięki.
Nie tanio jak na coś co będę używał sporadycznie, ale mocno się zastanawiam.
Zobaczę co mi powiedzą w tych sklepach z poleasingiem
#17 daszekmdn
Mam tableta Acera. Domyślnie chodził na Win8.1. Procek jest bardzo niski, 2gb ram, 32 wbudowanej, ale na ultra zmodowanym Win 10, zajmującym w ramie około 600 mb przeglądać internet mogę, słuchać muzyki też, wysyłać maile z TB również się da. Nie wiele więcej na wyjeździe mi potrzebne.
Teraz niestety trudno o taki sprzęt. Moda na małe netbooki czy tablety z Win już przeminęła. Najlepsze rozwiązanie, które pozostaje to tak jak pisał Adula szukać polizingowych kilkuletnich sprzętów z akceptowalnymi jeszcze parametrami.
Albo malutkich Ultrabooków, albo tabletów faktycznie. Teoretycznie na tabletach z wgranym oryginalnie Androidem można postawić Windows for ARM, ale nie wiele aplikacji chyba na tym pójdzie. Chyba, że by się bawić w jakąś emulację o ile jest dostępna.
#18 daszekmdn
-- (guliwer):
Znalazłem coś takiego.
Tylko ten procek jest dość słaby, ale do takich podstawowych rzeczy chyba powinien wystarczyć, wiadomo niektóre rzeczy będą długo trwały...
--
Powiem Ci, że to wygląda całkiem legitnie i powinno dać radę. Procek słaby, ale w razie potrzeby umie coś tam w turbo. Excela i Youtube powinien uciągnąć. Może nie na lajcie, ale da radę. Jakaś prosta obróbka audio też wchodzi w grę ale raczej na Goldwave, nie Reaper i będzie mieć opóźnienia przy edycji.
Jednak pierwsze, co bym zrobił po zakupie, to wgrał od zera Windowsa pozbywając się badziewia od Microsoftu np. przez Auto unattend. Powinno to przyspieszyć pracę.
Ewentualnie możesz wgrać mu Windows 10 LTSC. Nadal dostaje updatki i jest funkcjonalny. No, może po za tym, że nie ma chyba nawet MS store ale tego nie jestem pewien, bo stoi on u mnie na serwerze (Core 2 duo, i daje radę. SIC!) i nie potrzebowałem korzystać z ms store.
Jedyne ale, to nie znam tego sklepu i nie wiem na ile jest legit. Zawsze można popatrzeć na Alle. Ali nie polecam, bo tam możesz dostać kota w worku, ale jak Ci się nie spieszy z dostawą to możesz spróbować.
#19 daszekmdn
Wychodzi na to, że miałem rację. Na ten sklep lepiej uważać:
Wyjdzie więc na to samo, gdy kupisz na Ali. Na Alle te komputerki są, ale kosztują o 600 zł drożej. Tylko może lepiej dać więcej a mieć paczkę i Allegro protect?
https://www.pepper.pl/dyskusji/mix-skleppl-opinie-499426
Drugi link z dokładniejszym wyjaśnieniem jak to działa:
https://forum-konsumenta.pl/mix-sklep-opinie/
#20 guliwer
Ja wrzuciłem pierwszy lepszy link do sklepu, żeby pokazać ten sprzęt.
Są też w innych naszych sklepach.
Poza tym na Ali wychodzi niecałe 322$ wysyłka bodaj z Hiszpanii, więc cła nie będzie tylko nie wiem czy wat jest już wliczony, ale raczej tak.
Poza tym te w naszych sklepach czy na Allegro mają 12 GB ten na Ali ma 16.
No i różnica między Ali a naszymi sklepami to dużo więcej niż 600.
-- (daszekmdn):
Wychodzi na to, że miałem nieco racji. Na ten sklep lepiej uważać:
https://www.pepper.pl/dyskusji/mix-skleppl-opinie-499426
--